Stavanger Aftenblad

Sult krever liv hvert 48. sekund på Afrikas Horn

ØST-AFRIKA: 23 millioner mennesker i Somalia, Etiopia og Kenya står i fare for å sulte i hjel de neste månedene, og hjelpeorga­nisasjoner fortviler.

- NTB-Nils-Inge Kruhaug

FN har bedt om 43 milliarder kroner for å bekjempe sulten i Etiopia, Somalia og Kenya, men har til dags dato bare mottatt 2 prosent av dette – litt over 900 millioner kroner.

I 2011 krevde sultkatast­rofen i Somalia over 260.000 liv, over halvparten av dem barn under fem år. Nå står 350.000 barn i Somalia i fare for å dø av sult i løpet av få måneder dersom de ikke får hjelp.

Den dramatiske tørken i ØstAfrika har alt resultert i en sultkrise der barn, gravide og eldre dør. Dersom ikke verdenssam­funnet straks reagerer, ender det med hungersnød og massedød, advarer Redd Barna og Oxfam.

Én person dør nå av sult hvert 48. sekund i Øst-Afrika, anslår de to hjelpeorga­nisasjonen­e i en fersk rapport med tittelen «Dangerous Delay 2: The Cost of Inaction».

Varsellamp­er

Rapporten viser hvordan verdenssam­funnet og myndighete­ne i Etiopia, Kenya og Somalia har sviktet i arbeidet med å forebygge en ny sultkatast­rofe, og at situasjone­n derfor nok en gang går fra vondt til verre.

– Sult er en politisk fiasko, Oxfams leder Gabriella Bucher.

Varsellamp­ene har blinket lenge. Regnet har uteblitt og tørken er nå den verste på 40 år. Avlinger og husdyr dør, og millioner av mennesker har lagt ut på vandring.

– Det er ingen kuer igjen. De er døde alle sammen. Noen få kameler og geiter har overlevd tørken, men vi er redde for å miste dem også. Vi er redde for at folk skal begynne å dø av sult, for vi har ikke lenger mat, forteller småbonden Ahmed Mohamud i Wajir i Kenya.

Russlands invasjon av Ukraina 8000 kilometer lenger nord, har bidratt til å forverre situasjone­n på Afrikas Horn.

Prisen på hvete, sukker og matolje har steget kraftig som følge av krigen, og det samme har prisen på drivstoff. Stadig faerre har råd til å kjøpe det de trenger for å overleve, og for hjelpeorga­nisasjoner blir det stadig mer kostbart å bringe inn nødhjelp.

Klokka tikker

I 2011 krevde sultkatast­rofen i Somalia over 260.000 liv, over halvparten av dem barn under fem år. Nå står 350.000 barn i

Somalia i fare for å dø av sult i løpet av få måneder dersom de ikke får hjelp.

I 2017 greide verden å avverge hungersnød i Øst-Afrika, men krigen i Ukraina tar nå all oppmerksom­het og hjelpen kommer for seint.

Antallet mennesker som sulter i de tre landene er mer enn doblet fra i fjor, fra over 10 millioner til over 23 millioner i dag.

– Verdens ledere har reagert sørgelig seint og bidrar for lite. Millioner av mennesker står derfor overfor hungersnød, konstatere­r Bucher.

– Klokka tikker og for hvert eneste minutt som passerer så rykker sulten og risikoen for at et barn skal dø ett minutt naermere, sier Redd Barnas talsperson i Øst-Afrika, Shako Kijala.

– Hvordan skal vi kunne leve med det dersom vi lar dette skje igjen, spør hun.

Lukker øynene

G7-landene og andre rike land har ifølge rapporten fra Redd Barna og Oxfam i økende grad lukket øynene for globale kriser som det Øst-Afrika nå stor overfor og har i stor grad brukt ressurser på bekjempels­e av koronapand­emien og de siste månedene på krigen i Ukraina.

Løfter om bistand til fattige land er trukket tilbake, noe som har resultert i kraftig økning i utenlandsg­jelden og fare for økonomisk kollaps i flere land.

Myndighete­ne i regionen har også et ansvar, understrek­er Redd Barna og Oxfam, som viser til at det verken er investert nok i landbruk eller sosiale tjenester for å kunne bistå folk som rammes av tørke eller andre kriser.

Klimaendri­ngene har forverret tørken som vaerfenome­net La Niña regelmessi­g forårsaker på Afrikas Horn og har gjort tørkeperio­dene mer langvarige.

At nettopp Afrikas Horn straffes hardt for klimaendri­nger forårsaket av den rike verdens utslipp, er et stort paradoks etterkonst­aterer som landene i regionen til sammen bare står for 0,1 prosent av verdens samlede CO2-utslipp.

Pengene er der

FN har bedt om 43 milliarder kroner for å bekjempe sulten i Etiopia, Somalia og Kenya, men har til dags dato bare mottatt 2 prosent av dette – litt over 900 millioner kroner.

I forrige måned lovet giverland å bidra med ytterliger­e 13,6 milliarder kroner, men mesteparte­n av dette var lovet fra før.

– Folk sulter ikke fordi verden mangler mat eller penger, men på grunn av en dyster mangel på politisk mot, sier Bucher.

– Rike land har på vellykket vis, og med rette, bidratt med over 155 milliarder kroner til den forferdeli­ge krisen i Ukraina. De pumpet over 155.000 milliarder kroner inn i egne økonomier for å hjelpe dem som trengte det under koronapand­emien. Land kan mobilisere ressurser for å forebygge menneskeli­g lidelse – men bare dersom de velger å gjøre det, sier Bucher.

 ?? AP / NTB ?? Redd Barna og Oxfam anslår at det nå dør et menneske av sult hvert 48. sekund i Etiopia, Somalia og Kenya. Dette bildet er fra landsbyen Lomoputh nord i Kenya.
AP / NTB Redd Barna og Oxfam anslår at det nå dør et menneske av sult hvert 48. sekund i Etiopia, Somalia og Kenya. Dette bildet er fra landsbyen Lomoputh nord i Kenya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway