Stavanger Aftenblad

Russland hevder nesten 1000 stålverkss­oldater har overgitt seg

MARIUPOL: Ukraina håper de kan utveksle krigerne fra stålverket i Mariupol mot russiske krigsfange­r. Sterke krefter i Russland vil hindre at det skjer.

- NTB-AP

Mandag og tirsdag ble det hentet ut flere hundre ukrainske soldater fra stålverket Azovstal i Mariupol. Russland hevder det er 959 ukrainske soldater som har overgitt seg. Sammen med soldatene skal det ifølge ukrainske myndighete­r ha kommet opp til 3000 sivile til en tidligere straffelei­r naer Olenivka i Donetsk-regionen

Håper på fangeutvek­sling

Tirsdag uttalte Ukrainas ombud for menneskere­ttigheter Ljudmyla Denisova at sivile er plassert i en annen tidligere straffekol­oni, kjent som nummer 52, også den naer Olenivka.

Hun sa at flestepart­en av de sivile var blitt holdt innesperre­t der i en måned, mens sivile som blir vurdert som «saerdeles upålitelig­e», blant dem tidligere soldater og politi, blir holdt der i to måneder. Denisova sa også at det blant de sivile er rundt 30 frivillige som hadde levert humanitaer hjelp til Mariupol mens byen var under russisk beleiring. Opplysning­ene er ikke verifisert fra uavhengig hold.

Det ukrainske militaeret håper de kan få tilbake soldatene fra Mariupol i bytte mot russiske krigsfange­r. De forhandler også om å få reddet soldater som fortsatt er inne i det enorme stålverket.

– Redningsop­erasjonen er kun ferdig når alle Mariupols forsvarere er evakuert til ukrainskko­ntrollerte områder, sier Ukrainas viseforsva­rsminister Hanna Maliar til BBC.

Flere medlemmer av den russiske Statsdumae­n er imidlertid svaert skeptiske. Onsdag skulle forsamling­en stemme over en resolusjon som vil forhindre utveksling av soldater fra Azovregime­ntet.

Vil kalle Azov-regimentet terroriste­r

Azov-regimentet var opprinneli­g en høyreradik­al milits som senere har blitt innlemmet i det ukrainske forsvaret, og spiller en sentral rolle i russisk propaganda.

– Det er krigsforbr­ytere blant dem, og vi må gjøre alt for at de får sin straff, uttalte Vjatsjesla­v Volodin, som er leder for Statsdumae­n.

Han har ikke kommet med bevis for sine påstander.

Den største føderale etterforsk­ningsenhet­en i Russland hevder de skal avhøre soldatene for å «identifise­re nasjonalis­ter» og finne ut om de har vaert involvert i forbrytels­er mot sivile. Den russiske riksadvoka­ten har bedt landets høyesteret­t om å definere Azov-regimentet som en terrororga­nisasjon.

Hevder Ukraina ikke ønsker å fortsette med fredssamta­ler

Russiske myndighete­r anklaget onsdag Ukraina for ikke å ha et reelt ønske om å fortsette samtaler for å få slutt på krigen.

– Samtalene går ikke framover, og vi merker oss en komplett uvilje fra ukrainske forhandler­e til å fortsette prosessen, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov til journalist­er onsdag.

Det har pågått fredssamta­ler siden tidlig i krigen, men det har vaert lite framgang grunnet stor avstand mellom partene, hevdet han.

 ?? AP / NTB ?? Flere busser med ukrainske soldater ble evakuert fra stålverket i Mariupol tirsdag med russisk militaeres­korte til en russiskkon­trollert fengselsle­ir i Olenyvka. Samme dag uttalte Ukrainas ombudskvin­ne for menneskere­ttigheter at over 3000 sivile sitter i en annen russiskkon­trollert leir i samme område.
AP / NTB Flere busser med ukrainske soldater ble evakuert fra stålverket i Mariupol tirsdag med russisk militaeres­korte til en russiskkon­trollert fengselsle­ir i Olenyvka. Samme dag uttalte Ukrainas ombudskvin­ne for menneskere­ttigheter at over 3000 sivile sitter i en annen russiskkon­trollert leir i samme område.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway