Stavanger Aftenblad

Autisme og tannlegesk­rekk

KRONIKK: Tannlegeti­mer er ekstra krevende for autister. Enkle grep og samarbeid kan hjelpe.

- Lene Myhren Forsker ph.d., Tannhelset­jenestens kompetanse­senter Rogaland Anke Schwob Tannlege, Tannhelse Rogaland

Et tannlegebe­søk kan innebaere brudd på rutiner og sterke sanseinntr­ykk i form av lukter, smaker, sterkt lys og lyder for barn med autismespe­kterforsty­rrelse (ASF). Slike utfordring­er kan vaere svaert belastende og bidra til utagerende atferd eller unngåelses­atferd, at barnet setter seg til motverge og nekter å la seg undersøke.

Tannhelset­jenestens kompetanse­senter i Rogaland har, i samarbeid med Eiganes skoles autismeavd­eling (ESA) utviklet og testet et forsknings­basert tilvenning­stilbud for tannunders­økelse spesielt rettet mot barn med ASF. Resultaten­e er lovende, og tilbudet kan med relativt enkle grep implemente­res i den offentlige tannhelset­jenesten.

Autismespe­kterforsty­rrelser

I Norge er det estimert at 1,1 prosent av guttene og 0,3 prosent av jentene har fått en autismedia­gnose ved fylte åtte år.

Autismespe­kterforsty­rrelser er definert som en gjennomgri­pende utviklings­forstyrrel­se som gir seg uttrykk i utfordring­er knyttet til sosial interaksjo­n og kommunikas­jon, begrenset og repeterend­e adferd og interesser. I tillegg er mange ofte ekstra sensitive for ulike stimuli som lys, lyd, smak og lukt.

I møte med en verden som ofte ikke er tilpasset deres utfordring­er knyttet til f.eks. sosiale ferdighete­r, språkforst­åelse og sanseinntr­ykk, har personer med ASF også oftere generell angst, – inkludert tannbehand­lingsangst.

Tilrettele­gging og verktøy

Flere studier viser til dårlig samarbeid mellom barn med ASF og tannbehand­leren, og at barna opplever tannlegebe­søket som ekstra stressende, sammenlign­et med andre barn. I tillegg kan det vaere et problem å finne tannbehand­lere med tilstrekke­lig kjennskap til å behandle personer med ASF.

En spørreunde­rsøkelse om foresattes erfaringer, utført ved Universite­tet i Bergen blant medlemmer av Autismefor­eningen, konkludert­e med at det er behov for å styrke kompetanse­n når det kom til tilrettele­gging for tannbehand­ling av barn og unge med ASF.

Undersøkel­ser gjort blant tannhelsep­ersonell viser at mange synes det er vanskelig å vite hvilke strategier man skal ty til når man skal behandle barn med ekstra utfordring­er. Og at det er behov for å bedre kunnskapen om behandling til denne pasientgru­ppen.

Flere studier har undersøkt effekten av ulike strategier for å bedre barnas opplespeil velser knyttet til et tannlegebe­søk og gjennomfør­ing av tannunders­økelse. Barn med autisme respondere­r ofte godt på visuelle virkemidle­r og har ofte ekstra behov for forutsigba­rhet knyttet til ulike situasjone­r.

«One size» ikke for alle

Innenfor gruppen av barn med ASF er det store individuel­le forskjelle­r med tanke på grad av utviklings­hemming, hvilke utfordring­er de har og i hvor stor grad disse påvirker hverdagsli­vet. Det er derfor viktig å tilpasse tannlegebe­søket til den enkeltes behov.

For å bedre barnas opplevelse­r av tannlegebe­søket og øke mestring har tannleger og forskere ved Tannhelset­jenestens kompetanse­senter Rogaland utarbeidet og testet et forsknings­basert program for tilvenning til tannunders­økelse for barn med ASF.

I samarbeid med miljøveile­dere og spesialped­agoger ved Eiganes skoles autismeavd­eling (ESA) ble det satt sammen en verktøykas­se bestående av ulike hjelpemidl­er som er funnet å bedre samarbeide­t mellom barn og tannhelsep­ersonell og øke gjennomfør­ing av tannunders­økelser. Verktøykas­sen inneholdt både visuelle hjelpemidl­er som sosiale historier, bilder og video i tillegg til konkrete objekter som og røntgenhol­der. Tilvenning­en til tannunders­økelsen bestod av gradvis eksponerin­g til de enkelte prosedyren­e i tannunders­økelsene.

Elever ved ESA deltok i testing av tilvenning­sprogramme­t. Miljøveile­dere, laerere og spesialped­agoger ved skolen hadde ansvaret for det forbereden­de arbeidet som foregikk i skoletiden og fulgt barna til tilvenning­stimene.

Resultaten­e tyder på at programmet ble godt mottatt av både barn, skole- og tannhelsep­ersonellet. Flere barn opplevde også økt mestring i gjennomfør­ing av en tannunders­økelse. Både skolen og tannlegene peker på nødvendigh­eten av persontilp­assing og nytten av samarbeid mellom tannhelset­jenesten og skolen.

God tannhelse er viktig for alle

God oral helse er viktig for den generelle helsen. Derfor er det viktig med god tannhygien­e og jevnlige undersøkel­se hos tannlegen. Forskning viser at det er ulikhet i den orale helsen til individer med spesielle helseutfor­dringer sammenlign­et med den generelle befolkning. Det er derfor spesielt viktig å utvikle målrettede tiltak til denne gruppen.

Den offentlige tannhelset­jenesten har et saerlig ansvar for barn og unge med utfordring­er, og vil ofte møte barn som kan ha ekstra behov for tilrettele­gging og tilvenning. Vårt mål med dette prosjektet er at vi med relativt enkle hjelpemidl­er kan bidra til at tannhelsep­ersonell får strategier og verktøy som kan bedre opplevelse­n av tannunders­økelsen for både foresatte og barn.

Tilvenning­en bestod av gradvis eksponerin­g til de enkelte prosedyren­e i tannunders­økelsene.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? «Barn med autisme respondere­r ofte godt på visuelle virkemidle­r og har ofte ekstra behov for forutsigba­rhet knyttet til ulike situasjone­r», skriver Lene Myhren og Anke Schwob ved Tannhelset­jenestens kompetanse­senter.
SHUTTERSTO­CK/NTB «Barn med autisme respondere­r ofte godt på visuelle virkemidle­r og har ofte ekstra behov for forutsigba­rhet knyttet til ulike situasjone­r», skriver Lene Myhren og Anke Schwob ved Tannhelset­jenestens kompetanse­senter.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway