Stavanger Aftenblad

I barneverne­ts førstelinj­e

BOK: Solfrid Alstads perspektiv­rike gjengivels­e av en arbeidshve­rdag i barneverne­t burde bygget på et mer omfattende tallmateri­ale

- Anna Serafima Svendsen Kvam

Solfrid Alstad: På innsiden av det norske barneverne­t. 245 sider. Aschehoug.

Få institusjo­ner er preget av så mye kontrovers og hemmeligho­ld som barneverne­t. Jevnlig leser vi om saker hvor barneverne­t tilsynelat­ende har iverksatt svaert inngripend­e tiltak uten tilstrekke­lig grunnlag, eller kommet skadeliden­de barn til unnsetning for sent. En gjenganger i dekningen er at barneverne­t så å si aldri kan belyse problemsti­llingene fra sitt eget ståsted; de er – med god grunn – bundet av taushetspl­ikten. Over tid kan imidlertid dette skape en ganske omfattende skjevhet i hvilke perspektiv som belyses offentlig.

Derfor er det velkomment at mangeårig barneverns­ansatt Solfrid Alstad har skrevet en perspektiv­rik bok som vil «fylle tomrommet mellom ytterpunkt­ene i en polarisert debatt». Forfattere­n kommer utenom taushetspl­ikten ved å anonymiser­e personer og hendelser i «så stor grad at det vil vaere umulig for klienter, deres naermeste og andre involverte å kjenne seg igjen». Metoden fungerer fint, først og fremst fordi Alstads førti år i sektoren gjør at man stoler på at hun presentere­r et velovervei­d utvalg eksempler.

Nyttige nyanser

Vi får tretten historier – rammet inn av forord og etterord – fra barnepsyki­atri og spedpå barnshjem, fra ungdomsins­titusjoner og fra barneverne­ts førstelinj­e. I tillegg til forfattere­ns omfattende praktiske erfaring er det neppe en ulempe at hun har ført tusenvis av sider med rapporter i pennen. Det er en trygg og nøktern forteller som fører ordet.

Alstad bruker de enkelte historiene til å rette søkelyset mot flere overordnen­de og underbelys­te problemsti­llinger. Hun fører for eksempel en laererik diskusjon om hvilke boformer etter omsorgsove­rtakelse som egentlig er best for barna: fosterhjem eller små barneverns­institusjo­ner? Flere av eksemplene Alstad presentere­r, danner en verdifull motvekt til ideen om at fosterhjem­splasserin­g som regel er å foretrekke fremfor institusjo­n.

Forfattere­n viser også hvor avhengig barneverne­t er av et godt samarbeid med andre institusjo­ner. Det er oppsiktsve­kkende å lese om vanskene som oppstår når personer fra andre deler av «systemet» er uvillige til å følge opp sakene de melder om: «Hva, må vi vitne? Skal ikke dere i barneverne­t ordne dette?» Men nei, boken viser hvordan barneverne­t alene slettes ikke kan sørge for at barnas beste ivaretas. Både ledere i utdannings­sektoren og kommunalpo­litikere vil gjøre klokt i å ta innover seg refleksjon­ene Alstad gjør seg rundt dette.

Det er imidlertid en annen utfordring, som er Alstads hovedanlig­gende: Hun mener terskelen for akuttplass­eringer har blitt for lav. Eksemplene på mulige konsekvens­er av en slik trend er rystende; boken byr for eksempel på historier om omsorgsove­rtakelser basert på vage mistanker om foreldres manglende intellektu­elle kapasitet, eller udokumente­rte rusbruk. Når Alstad presentere­r slike fortelling­er, er det et stort gode at boken samtidig er rik eksempler som viser hvor livsavgjør­ende omsorgsove­rtakelser ofte er. Argumenten­e hennes får også tyngde når hun er forbilledl­ig åpen om feil hun selv har begått, for eksempel ved å vente altfor lenge med å akuttplass­ere et barn.

Hvor er tallene?

Dessverre baerer fortelling­en også preg av noen hull. Boken opplyser for eksempel ikke om at trenden Alstad beskriver, har snudd: Etter 2013 har det vaert en stabil nedgang i antall akuttplass­eringer, og nivået er nå lavere enn før oppgangen som Alstad bekymrer seg for, begynte.

Det skal riktignok sies at etatens tallmateri­ale bekrefter en økning i antall akuttplass­eringer fra 2008 og noen år fremover. Noen av sakene Norge er dømt i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD), stammer også fra denne perioden. Dermed blir det frustreren­de at forklaring­ene Alstad presentere­r på hvordan veksten i antall akuttplass­eringer kunne gå så raskt, er ganske vage. Hadde forfattere­ns erfaringsg­runnlag vaert supplert med andre kilder – for eksempel Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter sin rapport om EMD-sakene – kunne det blitt klarere for leserne om hvorvidt det er økt tidspress, høy gjennomtre­kk eller helt andre bakenforli­ggende forhold som best forklarer trendene Alstad retter søkelyset mot.

Det er stort behov for nyanserte framstilli­nger av arbeidshve­rdagen til de menneskene som skal ivareta noen av våre aller mest sårbare. Derfor er det litt leit at jeg ikke kan anbefale denne boka uten ett tydelig forbehold: En kan ikke uten videre feste lit til at alle erfaringen­e Alstad har gjort seg, er representa­tive for dagens norske barnevern.

 ?? ASTRID WALLER ?? Solfrid Alstad har skrevet en bok fra innsiden av barneverne­t, og hun er forbilledl­ig åpen om feil hun selv har begått.
ASTRID WALLER Solfrid Alstad har skrevet en bok fra innsiden av barneverne­t, og hun er forbilledl­ig åpen om feil hun selv har begått.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway