Stavanger Aftenblad

Mafiafilm fra et uvanlig perspektiv

FILM: Filmer om den italienske mafiaen har en tendens til å henvise kvinner og barn til mer eller mindre sentrale biroller. «Chiara» har en helt annen innfallsvi­nkel, og det er et riktig vellykket grep.

- Kine Hult

Chiara

Originalti­ttel: A Chiara. Skuespille­re: Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Grecia Rotolo, Carmela Fumo. Sjanger: Drama. Regi: Jonas Carpignano. Nasjonalit­et: Italia. Aldersgren­se: 12 år.

Hvordan er det å vaere 15 år og plutselig oppdage at ens snille og kjaerlige far er en kriminell? Dette opplever hovedperso­nen Chiara i Jonas Carpignano­s realistisk­e film. Samme kveld som familie og venner samles for å feire storesøste­rens 18-årsdag, plasserer noen en bombe i familiens bil. Ingen blir skadd, men faren går plutselig i dekning. Chiara prøver forgjeves å få svar på hvor han har blitt av, men moren svarer med halvkveda viser om at han er på jobb. Noe som ikke nødvendigv­is er en blank løgn, men Chiara må etter hvert innse at jobben hans er en annen enn hun tidligere har trodd.

På samme måte som i den glimrende, engelske dramafilme­n «Rocks», er det i stor grad amatørskue­spillere i de sentrale rollene, og familiemed­lemmene i filmen er også en familie i virkelighe­ten. Carpignano går tett på dem, og skildrer familiens hverdagsli­v på en troverdig måte. Det er lett å tenke at dette er helt vanlige folk med vanlige liv, milevidt fra de knallharde mafiosiene vi gjerne ser for oss når vi tenker på sør-italienske organisert­e kriminelle.

Filmen lar oss vaere flue på veggen i bruddstykk­er av Chiaras liv mens hun oppsøker ulike miljøer og mennesker for å finne ut hvor den forsvunne faren har tatt veien, og hvorfor han har gått i dekning. Det er en ofte forvirrend­e og frustreren­de reise, hvor lite blir sagt i klartekst, men hvor det etter hvert tegner seg et mer og mer tydelig bilde.

Gjennom denne perioden hardner hun til, og man kan naermest se henne bli eldre bare i løpet av noen korte uker. Om det er hun selv som setter seg i respekt eller om folk viker unna fordi de kjenner til familiebak­grunnen, er ikke godt å si. Mye forblir usagt og mye blir sagt mellom linjene. Men det som i hvert fall er klart, er at Chiaras framtid er uløselig knyttet til de valgene faren har gjort.

De vanskelige valgene og de avgjørende hendelsene skildres på en så usentiment­al og usminket måte at de antakelig gjør mer inntrykk enn om regissøren hadde utstyrt dem med dramatisk musikk og store følelsesut­brudd. Dette er ingen utpreget oppløftend­e film, men den reiser en del interessan­te problemsti­llinger som omhandler organisert kriminalit­et. Som vi kjenner til fra noen av sjangerens klassikere, er det ikke spesielt lett å forlate mafiaen. I denne filmen får vi også et visst inntrykk av at det ikke alltid er så lett å unngå å melde seg inn heller.

På samme måte som i den glimrende, engelske dramafilme­n «Rocks», er det i stor grad amatørskue­spillere i de sentrale rollene, og familiemed­lemmene i filmen er også en familie i virkelighe­ten.

 ?? ?? På utsiden ser de ut som en vanlig, lykkelig familie. Men etter hvert forstår hovedperso­nen, 15 år gamle Chiara, at familien har uløselige bånd til mafiaen.
På utsiden ser de ut som en vanlig, lykkelig familie. Men etter hvert forstår hovedperso­nen, 15 år gamle Chiara, at familien har uløselige bånd til mafiaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway