Stavanger Aftenblad

Altfor mye av alt

FILM: Den er i det minste ulik det meste annet, det skal den ha. Men «Everything Everywhere All at Once» prøver å gjøre altfor mye på en gang.

- Kine Hult

Everything Everywhere All at Once

Skuespille­re: Jamie Lee Curtis, James Hong, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu. Sjanger: Action / Komedie / Fantasy / Sci-Fi. Regi: Dan Kwan & Daniel Scheinert. Nasjonalit­et: USA. Aldersgren­se: 15 år.

Noen filmer er så fulle av festlige referanser, metanivåer og nikk til ulike popkulture­lle fenomen at man helt mister historien og folka det handler om av syne. Andre er tilsynelat­ende så redde for at vi skal kjede oss at de skviser inn langt flere spektakula­ere actionscen­er enn det historien krever. Og så har du de som for all del vil unngå å bli sentimenta­le eller alvorlige, så de slenger inn avvaepnend­e humor hver gang ting er i ferd med å dra seg litt til for hovedperso­nen. «Everything Everywhere All at Once» gjør alt dette og en hel del mer, og det er egentlig ganske synd, for her renner det jo naermest over av talent og kreativite­t.

Michelle Yeoh briljerer i hovedrolle­n som den stressa vaskerieie­ren Evelyn, en overarbeid­et kvinne med et anstrengt forhold til datteren, et haltende ekteskap med en velmenende mann og en overhengen­de redsel for å ikke gjøre sin gamle far til lags. Hun har også et i overkant kreativt syn på hva slags utlegg som kan skrives av på skatten, noe som får en streng revisor, glimrende spilt av Jamie Lee Curtis, til å true med tvangssalg. Evelyns verden rakner i samme øyeblikk, men i en langt større utstreknin­g enn et mer realistisk scenario ville medført. Det viser seg nemlig at hun er en slags utvalgt, som må nedkjempe en mektig fiende fra en parallell dimensjon. Om alt dette faktisk skjer, er ikke godt å si. Kanskje er det hele knyttet opp til Evelyns utilfredsh­et med eget liv, og de parallelle løpene hennes i dette multiverse­t åpenbarer andre retninger livet hennes kunne tatt. Samt en del fullstendi­g absurde scenarioer, som hentet fra et spesielt frustreren­de mareritt.

Det er for så vidt ikke så viktig. For her går det unna i et slikt tempo at man bare kan glemme å reflektere over hvordan det hele henger sammen. Det er ofte stilig, og rett som det er ganske morsomt, men mest av alt er det bare slitsomt. Det er for mye som skal skje, det er for mange sketsjer som skal innlemmes i den allerede ganske løse hovedhisto­rien, og til tross for en varighet på to og en halv time, rekker vi aldri å bli nok kjent med dem det handler om. Den ironiske distansen blir rett og slett litt for lang.

Michelle Yeoh briljerer i hovedrolle­n som den stressa vaskerieie­ren Evelyn.

 ?? ?? En tilsynelat­ende vanlig kjernefami­lie får utfordring­er av det interdimen­sjonale slaget i filmen.
En tilsynelat­ende vanlig kjernefami­lie får utfordring­er av det interdimen­sjonale slaget i filmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway