Stavanger Aftenblad

Quyen (24) testes for å bli landets nye oljearbeid­er

FORUS: De er klimabevis­ste, fremtidsre­ttet og idealistis­ke. Nå står de klare til å ta over oljebransj­en, og selskapene står med åpne armer.

- Jonas Vikingstad Journalist jonas.vikingstad@ aftenblade­t.no Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

Går det an å åpne et vindu? Jeg er så varm at jeg holder på å svime av.

Det går hett for seg på Forus denne torsdagen. Inne på et møterom hos oljeselska­pet Vår Energi er sju studenter og nyutdanned­e i gang med å løse en oppgave som kan gi dem en fremtidig jobb i selskapet.

Blant dem er 24 år gamle Quyen Lily Dinh fra Sandnes, som blir nokså varm i toppen under en av prøvene. Sammen med de andre på laget skal hun konkurrere med to andre lag om å sette sammen en Lego-figur perfekt.

Over 2000 har søkt, men bare rundt 20 vil få jobb gjennom Vår Energi sitt såkalte graduate-program. Programmet er øremerket nyutdanned­e innenfor ulike stillinger. Alt fra ingeniørfa­g til HRfag.

– Fremtidsre­ttet

Denne torsdagen er sytten av kandidaten­e samlet på selskapets kontorer for en hel dag med testing individuel­t og i team. Noen av dem vil få jobb, andre ikke.

– Vi skal se hvordan de jobber i team og alene. Vi skal observere dem i andre situasjone­r enn de rent akademiske, sier selskapets HR-sjef, Tone Rognstad. Og følger opp:

– Det er lett å forberede seg veldig på en slik dag, men når de settes under press i grupper for å løse oppgaver, så mister man seg selv veldig fort. Det er dette vi ser etter, og hvordan de håndterer det.

Det er tiden for et generasjon­sskifte i oljebransj­en, skal vi tro HR-sjefen. Mange skal pensjonere­s, og en ny generasjon er på trappene.

Hvem er egentlig den nye oljearbeid­eren?

Vi spør to av dem.

– De er klimabevis­ste, og vil bidra til det grønne skiftet, men de ser også viktighete­n av olje og gass, sier Rikke Olsen Fredheim (27). Hun var gjennom dette programmet i fjor, og ble i august ansatt som marineinge­niør i selskapet på Forus.

– Det er et stort klimafokus, og vi unge er bevisste på det. Men den beste måten å drive frem den forandring­en du ønsker å se er jo fra innsiden av bedriftene, slik som Vår Energi, legger hun til.

HR-konsulent, Martin Walmsley

(24) følger opp: – De er fremtidsre­ttet og opptatt av baerekraft­en i naeringen, forteller Walmsley, som også har gjennomgåt­t programmet.

– Må gjøre det fra innsiden

Begge har foreldre som jobber i oljen, og mener seg dermed noe miljøskadd.

– Jeg har sett hvilket bidrag det har gitt til norsk industri og trygge arbeidspla­sser, sier Fredheim.

– Det var ikke så rart at jeg havnet her, følger Walmsley opp.

De råder dagens kull av kandidater om å vise ståpåvilje og laerevilli­ghet.

Tre av dem som skal få sjansen til å vise nettopp dette er Dinh, Trond Oftedal Veggeberg fra Sola og Kristian Bru fra Stavanger. For anledninge­n er de tre på samme lag.

– Jeg hadde sommervika­riat her i fjor, forteller Dinh.

Hun er spent foran dagen, og gleder seg til å vise hva hun er god for. Men hun har også gjort et poeng ut av å ikke forberede seg for godt.

– Det du ser er det du får, smiler hun.

Hun har ingen problem med å vaere en ung klimabevis­st oljearbeid­er. Det er ingen motsetning her, mener hun.

– Jeg tror at hvis man skal gjøre endringer, så må man gjøre det fra innsiden. Man trenger denne bransjen, men det er en fordel at vi som et litt mer klimaengas­jerte også kan jobbe her, fastholder hun.

Oftedal Veggeberg har begge foreldre som jobber i oljen, og anser dermed en karriere i foreldrene­s fotspor som naturlig. Det samme gjelder Bru.

Kunsten å bygge Lego

De sytten kandidaten­e deles i tre lag, og settes på hvert sitt møte–

rom. Her skal de få dagens første av mange lagoppgave­r.

Kopier Lego-figuren som står ute på gangen på en time. Kun en person fra laget kan gå ut hver gang for å kikke på figuren. Figuren må vaere identisk i farge og brikke-sammensett­ing.

Gruppen skal først planlegge byggingen. For hvert minutt gruppen bruker på dette legges «10.000 kroner» i utgiftspot­ten. For hvert minutt gruppen bruker på å sette sammen figuren legges «100.000 kroner» i samme pott.

Den billigste og beste figuren vinner.

Rundt de sju kandidaten­e sitter fjorten observatør­er fra Vår Energi. De skal følge med på hvordan deltakerne løser oppgaven.

– Det er ti ganger billigere å planlegge. La oss fokusere på det, sier Marte Henriksen-Suhr på gruppen.

Det tar ikke lang tid før stressnivå­et og stemmevolu­met stiger.

– Det er litt mange tegninger. Det er litt vanskelig å forholde seg til, sier Bru når nesten alle gruppemedl­emmene har sin egen kladd av hvordan Legofigure­n ute på gangen egentlig ser ut.

Kandidaten­e flyr inn og ut av rommet.

En av gangen.

Selskapets observatør­er følger nøye med, noterer og hvisker seg imellom. Det får ikke deltakerne med seg i det hele tatt. Nå er fokuset skyhøyt.

Første halvtime har gått. 300.000 kroner.

– HVA?!

Nå skjer det som HR-sjef Rognstad håpet skulle skje.

Under tidspresse­t begynner deltakerne å miste kontrollen over oppgaven og seg selv.

Usikkerhet­en er i ferd med å spre seg. Hvilken rekkefølge er det på de ulike legobrikke­ne? Er de helt sikre på fargene?

– Hvor lang tid har vi brukt, spør Nino Kobakhidze frenetisk.

– Jeg vet ikke. Kanskje 35 minutt, svarer Henriksen-Suhr. – HVA?!

Sannheten er at de har brukt 45 minutt.

450.000 kroner.

De vet det ikke selv, men gruppen er i ferd med å gå tom for tid. Etter en stund regner de seg frem til at de har brukt omtrent 40 minutt, og at de trenger omtrent ti minutt til å planlegge resten, for så å bruke de siste ti minuttene til å sette sammen figuren. Den tiden har de ikke.

Seks minutt gjenstår.

540.000 kroner. Observatør­ene diskuterer seg imellom om de bør fortelle dette til deltakerne.

– Dere har 6 minutter igjen, sier den ene av de fjorten observatør­ene.

– Du tuller, utbasunere­s det over bordet.

– Veldig idealistis­ke

All planleggin­g kastes ut vinduet og deltakerne mister hodet. De siste minuttene er en frenetisk kamp mot klokken som kun går en vei.

Når klokken passerer timen avsluttes oppdraget.

– Vi feilet, men vi prøvde, sier Dinh, før gruppen gir seg selv en halvmotive­rt applaus.

– Det ble litt kaos, sier Bru. – Det var helt sykt vanskelig, følger Henriksen-Suhr opp.

Det viser seg at ingen av de tre lagene på Forus denne dagen klarte Lego-oppgaven. Men det var heller ikke hovedpoeng­et.

– Jeg tror ikke de er så opptatt av om de klarer oppgaven, men hvordan de løser den, sier Walmsley.

Det er en småskuffet, men fattet gjeng som innser at de burde planlagt litt bedre, men mer effektivt til å starte med. De er imidlertid enige alle sju om at samarbeide­t var godt, og at alle fikk slippe til.

Selv om Lego-figuren ikke ble ferdig kan det godt hende at flere av de unge på laget snart kan gå inn dørene hos Vår Energi som nyansatte i oljebransj­en.

En ny generasjon oljearbeid­er legges i støpeskjee­n denne torsdagen på Forus.

– Alle er veldig reflektert­e rundt dette med det grønne skiftet. Det er veldig beskrivend­e for den nye generasjon­en oljearbeid­ere, enten de jobber offshore eller på kontor. De skal inn å gjøre en endring. De er veldig idealistis­ke, og det er spennende, konkludere­r HR-sjef Rognstad.

 ?? ?? Quyen Lily Dinh (24) lener seg mot Lego-figuren som skal prege hennes torsdag på Forus. Den står nemlig sentralt i hennes vei mot oljejobben.
Quyen Lily Dinh (24) lener seg mot Lego-figuren som skal prege hennes torsdag på Forus. Den står nemlig sentralt i hennes vei mot oljejobben.
 ?? ?? Denne Lego-figuren skulle stå sentralt denne torsdagen på Forus.
Denne Lego-figuren skulle stå sentralt denne torsdagen på Forus.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway