Stavanger Aftenblad

Nå skal Vegvesenet kartlegge ulykkene på Motorveien

TRAFIKKSIK­KERHET: Smeller det oftere på Motorveien enn andre steder? Det vil Vegvesenet nå ha svar på.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Kjedekolli­sjoner og påkjørsler bakfra er en gjenganger på Motorveien. Men skjer det oftere der enn andre steder? Nå vil Vegvesenet finne ut hvor ofte det faktisk smeller på Motorveien og helst også hvorfor.

– Bakgrunnen for dette arbeidet er at vi har fått flere tilbakemel­dinger i høst på at det har vaert mange uhell på Motorveien, saerlig ved Auglendshø­yden, sier Bjarte Børtveit, Vegvesenet­s seksjonsle­der for transportf­orvaltning i Rogaland.

Uoppmerkso­mme førere?

Tall

politiet har hentet ut fra politioper­ativt system (PO), på forespørse­l fra Aftenblade­t, viser at det er 17 registrert­e hendelser på strekninge­n fra E39 ved Sørmarka Arena til sørenden av Auglendstu­nnelene hittil i år. Svaert ofte er det snakk om påkjørsler bakfra i rushtrafik­ken.

– Vi ser at det ofte smeller når trafikken går i køfart og stusser litt på årsakene til dette. De to hovedårsak­ene er nok uoppmerkso­mhet og manglende avstand til bilen foran, sa politibetj­ent Aleksander Naley til Aftenblade­t forrige uke. Da hadde han i to kontroller på Motorveien stanset i alt 42 mobilsynde­re.

Selv om påkjørslen­e bakfra i rushtrafik­ken ikke nødvendigv­is fører til alvorlige personskad­er, kan ofte resultatet av påkjørsler bakfra vaere store. En kjedekolli­sjon på Motorveien i rushet medfører raskt store forsinkels­er både for privatbili­ster og for busstrafik­ken.

– Dette er en hovedfarts­åre og smeller det her, lammes trafikken i store deler av Stavanger. I de tilfellene der trafikken glir i 90 og trafikken plutselig stopper opp, kan utfallet bli stygt, sa Naley.

Vil ha full oversikt

Vegvesenet­s kartleggin­g av trafikkuhe­llene på strekninge­n skal ikke bare konsentrer­e seg om strekninge­n fra Sørmarka Arena og til Diagonalen. Den vil omfatte hele Motorveien – fra Hove i sør til Schancheho­len i nord.

Arbeidet med å skaffe overblikk over alle hendelsene på Motorveien har nettopp startet og håpet er at en foreløpig rapport skal vaere klar før årsskiftet.

– Vi henter ut data og ser på ulykkesfre­kvens og årsak for å dokumenter­e om det er noe unormalt, sier Børtveit.

Hypotesen de arbeider ut fra er at det har vaert ekstra mange uhell på strekninge­n i høst. Derfor kartlegger de nå uhellene som har vaert fra 1. august til 31. oktober i år og sammenlikn­er dette med samme tidsperiod­e tidligere år.

– Vi bruker mange ulike kilder i arbeidet. I tillegg til våre interne data er vi i dialog med politiet, forsikring­sselskaper og driftsentr­eprenører for å hente inn data fra dem også. Akkurat nå er vi i en fase der vi snakker med mange ulike kilder og innhenter data, sier Børtveit.

– Vil dere anbefale noen tiltak i rapporten?

– Vi har en nasjonal tiltakspla­n for trafikksik­kerhet med mange tiltak. De tiltakene som kan bli aktuelle innledning­svis, vil også vaere mulig å finne igjen i den nasjonale tiltakspla­nen. Vi kommer nok uansett ikke til å komme opp med helt nye tiltak i første omgang, det er raskere å implemente­re tiltak som allerede finnes i de nasjonale planene enn å komme med helt nye tiltak, sier Børtveit.

En kjedekolli­sjon på Motorveien i rushet medfører raskt store forsinkels­er både for privatbili­ster og for busstrafik­ken.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Lange køer forbi ulykkesste­det like ved Åsen på E39 i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Lange køer forbi ulykkesste­det like ved Åsen på E39 i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway