Stavanger Aftenblad

Skolen fører til at flere sulter seg!

NYE STEMMER: Hvorfor skal vi veie unge, og be dem kategorise­re mat i sunn og usunn kategori på skolen, spør Elise Nordbø.

- Elise Nordbø Nestleder i Sør-Rogaland Unge Venstre.

Når man starter i åttende klasse er man full av forhåpning­er. Livet skal endre seg – kanskje bli bedre. Men etter noen få uker på skolen skal man besøke helsesøste­r, fordi alle må veie seg. Dette skjer i den verste tiden av livet, når hormonene så vidt har begynt å komme.

Når man går i 8. klasse er det mange som veier enten for mye eller for lite. Fordi kroppen sparer opp energi til å starte hormonprod­uksjonen og puberteten. Fortsatt skal man veies i den mest sårbare fasen? Er det rart så mange ungdommer utvikler problemati­kk med mat, og at vi har så mange spiseforst­yrrelser?

Grusomt

Jeg var selv en av disse ungdommene som skulle veies. Jeg grudde meg noe forferdeli­g. Jeg hadde vaert opptatt av vekt og kalorier i en god stund, og hadde gått ned en del kilo på grunn av dette, men jeg var fortsatt litt overvektig. Dette visste jeg jo, men det hjalp ikke noe saerlig at jeg skulle inn til helsesøste­r og veie meg. At en annen person skulle få vite noe «så grusomt» om meg. Noe som jeg skammet meg så forferdeli­g mye over. Etter veiingen fikk jeg beskjed om at helsesøste­r var nødt til å kontakte foreldrene mine for å gi beskjed, selv om jeg bare var 1 kg over «normalen».

Etter jeg ble veid bestemte jeg meg for at dette var noe jeg måtte fikse. Ett og et halvt år senere lå jeg på sykehuset, døende av alvorlig undervekt.

Dropp planlegger

Men dette innlegget handler ikke om min historie. Jeg har skrevet innlegget for at dere skal skjønne konsekvens­ene av å veie elever skolen, og laere oss opp til å telle kalorier. Ikke minst den ødeleggend­e kostholdsp­lanleggere­n: Å få ungdommer til å telle kaloriene sine, legge inn hva som er «sunn» mat og «ikke sunn» mat – det må vi slutte med. Vi må få planlegger­en vekk fra opplaering­en. Å spise for mye er ikke bra, men det er iallfall ikke bra å få flere ungdommer opphengt i egen kropp og mat. Kostholdsp­lanleggere­n burde kuttes helt ut.

Spiseforst­yrrelser er en av de dødeligste sykdommene. Etter ulykker og kreft så havner faktisk anoreksi på en tredjeplas­s over dødsfall for kvinner.

Og hva er egentlig meningen med å laere å telle kalorier på skolen? Vi skal jo kunne kose oss i livet. Selvfølgel­ig er det viktig at vi ikke spiser for lite eller for mye, men dette er noe helsesyste­met skal ta seg av, ikke skolen.

Laerer ikke hvordan unngå sykdom

Er det ikke litt rart at vi laerer om hvordan vi skal unngå overvekt, men ingenting om hvordan vi skal unngå spiseforst­yrrelser? En av de største grunnene til at vi i Norge har et problem med at folk er overvektig­e er fordi vi fremmer så mange dietter og kaloritell­ing i sosiale medier. En diett er ikke noe annet enn en korttidslø­sning. Hvis en diett skal funke må man gå på den for resten av livet.

Men vi har jo bare et liv, så hvorfor bruke den på å telle kalorier, og ikke spise det kakestykke­t som du har lyst på. Til mer du nekter deg ting, til mer får du lyst på det. Vi er nødt til å legge så mye press på å spise «sunt» og heller fremme det å spise balansert.

Jeg og RUV (Rogaland unge venstre) mener at vi er nødt til å få fjernet kostholdsp­lanleggere­n fra obligatori­sk undervisni­ng slik som ungdomssko­le og videregåen­de (utenom kokk og ernaering). Vi er også nødt til å innføre mer undervisni­ng om spiseforst­yrrelser og hvor skadelige de er. Vi må laere at det er farligere å vaere undervekti­g enn overvektig.

Det er også viktig å understrek­e at det er viktig og holde seg sunn, men at sunn betyr ikke bare å vaere tynn. Alle menneskers kropper er forskjelli­ge og trenger forskjelli­g mengde mat. Dette kommer alt an på genetikk, muskler og sykdom.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Elise Nordbø i Rogaland Unge Venstre mener vi må slutte å veie elever på ungdomssko­len.
SHUTTERSTO­CK Elise Nordbø i Rogaland Unge Venstre mener vi må slutte å veie elever på ungdomssko­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway