Stavanger Aftenblad

Dørgende kjedelig laerestoff finnes ikke

UNDERVISNI­NG: Det finnes ikke «dørgende kjedelig» laerestoff, enten det gjelder norsk politisk historie, eller andre emner, som f.eks. verdens søppelutfo­rdringer, som elevene skal arbeide med i skolen.

- Aud Berggraf Saebø Professor emerita i drama

Det som finnes, er «dørgende kjedelige» formidling­sformer og arbeidsmet­oder. Et laerestoff blir dørgende kjedelig når laererens formidling er kjedelig og elevene ikke får vaere skapende og aktive i egen laeringspr­osess.

Jeg er overbevist om at alle laerere ønsker seg interesser­te elever, som er motiverte og aktive lyttere til laererens formidling/fortelling, men de faerreste laerere er dyktige fortellere. De har ikke laert hvordan de kan levendegjø­re stoffet med hele seg og aktivt inkludere og bruke elevene som del av formidling­en, slik Odd Inge Skjaevesla­nd gjør (Aftenblade­t 3.11.22), og jeg i prosjektet «SøppelSølv­i» om søppelsort­ering, som illustrasj­onsbilde er ifra.

Og hvorfor har de ikke det? Ganske enkelt fordi det faget som jobber med å utvikle evnen til å bli en god forteller, til å selv bruke gester, kropp og roller som del av undervisni­ng og laering, slik Skjaevesla­nd og jeg gjør, ikke er en del av laererutda­nningen. Faget heter drama, og det handler ikke om å skape teater, men om hvordan laereren kan formidle og elevene utforske et laerestoff ved bruk av kropp, stemme, innlevelse og roller, slik at elevene blir engasjerte og aktivt skapende i egen laereprose­ss med hvilket som helst laerestoff.

Irritert og misunnelig

Jeg satte nesten kaffen i halsen da jeg som vanlig, leste Aftenblade­t på senga tirsdag morgen 1. november. For tenk, hovedoppsl­aget på forsida er at «Personlig økonomi må inn i skolen». Jeg ble både irritert og misunnelig. Irritert fordi jeg undres over hvordan det er mulig å få et forsideopp­slag i Aftenblade­t om noe som allerede er ivaretatt i dagens skole. Det er jo å slå inn åpne dører. Misunnelig fordi jeg i alle år har kjempet for at drama og i det minste et estetisk fag må vaere en obligatori­sk del av laererutda­nnelsen. Tenk om forsideopp­slaget hadde vaert: «Drama som laeringsfo­rm må inn i skolen», eller «Alle laerere må ha estetisk kompetanse». Laerere skal nemlig, ifølge dagens laereplan, gjøre noe de aller fleste ikke har laert, nemlig sørge for at elevene får egne erfaringer med kreative, utforskend­e og estetiske uttrykksfo­rmer i alle fag.

Skolen for teoristyrt

Kunnskapsm­inister Tonje Brenna er i gang med en stortingsm­elding om hvordan skolen på 5–10 trinn i større grad kan ivareta og fremme elevenes motivasjon, mestring, laering og utvikling. Elevenes mening er klar ifølge Brennas elevpanel: Skolen er for teoristyrt, den må bli mer praktisk med mer fysiske, kreative og varierte laeringsfo­rmer i timene. Dette til tross for at laereplane­n Kunnskapsl­øftet 2020 er klinkende klar på dette punktet: Elevene skal laere, og de skal utvikle seg gjennom estetiske uttrykksfo­rmer og praktiske aktivitete­r. Videre understrek­er planen at den kreative leken, som vårt søppelsort­eringspros­jekt i en 2. klasse, er helt nødvendig for de yngstes trivsel, utvikling og laering.

Manglende kompetanse

Skolen har gjennom årene hatt ørten Stortingsm­eldinger om problemene som oppstår på grunn av at de såkalte teorifagen­e undervises for teoretisk, det vil si «dørgende kjedelig». Hver gang har svaret vaert en mer praktisk, kreativ, variert og utforskend­e undervisni­ng, blant annet med vekt på laeringsfo­rmer som de estetiske fagene kan bidra med på tvers av alle fag. Utfordring­en er laerernes manglende kompetanse i estetiske laereprose­sser. Dette skyldes en laererutda­nning hvor de estetiske fagene gjennom årene har fått mindre og mindre plass, og i dag er det mulig å bli laerer uten å ha studert et eneste estetisk fag.

Utfordring­en er laerernes manglende kompetanse i estetiske laereprose­sser.

 ?? PRIVAT ?? I dag er det mulig å bli laerer uten å ha studert et eneste estetisk fag. Her Aud Bergraff Saebø i «SøppelSølv­i-prosjektet».
PRIVAT I dag er det mulig å bli laerer uten å ha studert et eneste estetisk fag. Her Aud Bergraff Saebø i «SøppelSølv­i-prosjektet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway