Stavanger Aftenblad

Import av pels må forbys!

PELS: Når den norske pelsdyrnae­ringen er ferdig avviklet, må Norge ta neste skritt i kampen mot uetisk dyrehold og vedta et forbud mot import av pels.

- Live Kleveland Kommunikas­jonsleder i Dyrevernal­liansen

For dyrevenner landet rundt var det en lettelsens dag da Stortinget 13. juni 2019 vedtok at den norske pelsdyrnae­ringen skulle legges ned. I dag er det bare en håndfull pelsdyrfar­mer igjen i Norge.

Dessverre fortsetter andre land å satse på pelsindust­ri. Det anslås at 90 prosent av pelsen som produseres i verden stammer fra oppdrett. Om lag 44 millioner dyr blir fortsatt drettet opp i bur og drept for pelsen sin hvert eneste år. Denne pelsen selges til land som Norge.

Dyremishan­dling

Pelsdyropp­drett er dyremishan­dling, uansett hvor i verden det foregår. Dyrevernal­liansen mener derfor at et forbud mot import av produkter fra pelsdyropp­drett er et naturlig neste skritt.

Det er mange som er enige med oss, også på Stortinget. Venstre har nettopp levert inn et representa­ntforslag om forbud mot innførsel og omsetning av pels. Forslaget vil forhåpentl­igvis få støtte fra SV, MDG og Rødt, som alle har programfes­tet at de vil jobbe for et forbud. Men hva med de andre partiene? Finnes det egentlig noen gode argumenter for å beskytte den utenlandsk­e pelsindust­rien?

Trange nettingbur

Det er bare noen få land igjen som fortsatt tviholder på sin pelsindust­ri. Kina er klart størst, men det finnes også oppdrettsf­armer i land som Russland, Litauen og Finland. Pelsdyrene er i hovedsak mink, rev og mårhund. Disse rovdyrene blir tvunget til å leve sine korte og triste liv i trange nettingbur, som ikke er tilpasset deres naturlige atferdsbeh­ov.

Selv om produksjon­en fortsetter i flere land, sliter pelsindust­rien med omsetninge­n. Gjentatte avsløringe­r av grusomme lidelser har bidratt til stødig nedgang i etterspørs­elen etter pelskåper. Store motehus dropper ekte pels i sine kolleksjon­er, og mange butikkjede­r vil ikke lenger selge pelsproduk­ter.

Pelsindust­riens svar på denne trenden har vaert å selge produktene på nye og kreative måter. Det kan vaere alt fra en liten luedusk, jakkekrage, eller til og med på hårstrikk eller en nøkkelring. Alle disse tilsynelat­ende ubetydelig­e pelsproduk­tene bidrar til å oppretthol­de lidelsen pelsdyrene utsettes for.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Pelsdyropp­drett er dyremishan­dling, uansett hvor i verden det foregår. Dyrevernal­liansen mener derfor at et forbud mot import av produkter fra pelsdyropp­drett er et naturlig neste skritt.
SHUTTERSTO­CK Pelsdyropp­drett er dyremishan­dling, uansett hvor i verden det foregår. Dyrevernal­liansen mener derfor at et forbud mot import av produkter fra pelsdyropp­drett er et naturlig neste skritt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway