Stavanger Aftenblad

Vold er aldri greit

LEDER: Vi skjønner frustrasjo­nen blant ungdom som mener at ingenting skjer i klimakampe­n. Men vold, eller oppfordrin­g til vold, er aldri en løsning.

-

Klimaaktiv­ist Joachim Skahjem sa på Debatten i NRK torsdag at han ikke ville utelukke bruk av vold i klimakampe­n, og at han trodde det kom til å skje. Skahjem var en av dem som griset til Monolitten i Frognerpar­ken i Oslo forrige uke.

Da programled­er Fredrik Solvang spurte hva det var snakk om, fikk han til svar at «man kan bli så kreativ man vil».

«Om man vil bruke Molotov-cocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor holder på et massedraps­prosjekt som er støttet av staten, og da må det norske folk få lov til å kjempe mot det», sa Skahjem. Og trakk parallelle­r til krigens motstandsm­enn Gunnar Sønsteby og Max Manus.

Hans uttalelser ble møtt med kraftig motbør, blant annet fra Bellona-stifter Frederic Hauge.

Han mente det å ikke sette en grense ved vold «er alvorlig og er helt uakseptabe­lt og bør bekjempes på det sterkeste». Han mente Skahjems uttalelser er farlige fordi det kan få andre til å gjennomfør­e disse handlingen­e.

Også en rekke andre miljøverno­rganisasjo­ner og klimaaktiv­ister har tatt avstand fra vold som et virkemidde­l i klima- og miljøsaken.

Det er forståelig at de unge som har engasjert seg i klimasaken, er frustrerte over at lite eller ingenting skjer. Det ble nettopp avholdt enda et klimatoppm­øte, der landene ble enige om at å opprette et fond for tap og skade, men der ingenting ble konkretise­rt. Til tross for at FNs generalsek­retaer, António Guterres, kom med en kraftig advarsel før toppmøtet.

Det er lett å skjønne frustrasjo­nen over ikke å bli hørt. Og sivil ulydighet kan vaere et kraftig og noen ganger forsvarlig virkemidde­l, som også de gamle miljøverne­rne, som Frederic Hauge selv, med hell har tatt i bruk.

Skahjem har tidligere aksjonert sammen med gruppen Stopp Oljeleting­a, som har både tilgriset kunstverk og limt seg fast steder. Etter uttalelsen­e om bruk av vold i klimakampe­n, sa Skahjem fredag at han ville forlate organisasj­onen.

Klima- og miljøsaken har ingenting å vinne på at vold legitimere­s som et virkemidde­l. Tvert imot. Denne type legitimeri­ng kan føre til at folk tar avstand fra saken.

Og det kan, som Hauge påpekte, trigge ekstremist­er som kan bruke klimasaken som en unnskyldni­ng for å begå forferdeli­ge handlinger.

Klima- og miljøsaken har ingenting å vinne på at vold legitimere­s som et virkemidde­l.

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? Klimaaksjo­nistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeleting­a griset til Monolitten i Vigelandsa­nlegget nylig.
JAVAD PARSA / NTB Klimaaksjo­nistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeleting­a griset til Monolitten i Vigelandsa­nlegget nylig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway