Stavanger Aftenblad

Oppmerksom­heten

GJESTEKOMM­ENTAR: Pressen har også et ansvar for ikke å la den sensasjone­lle vinklingen trumfe reell opplysning om klimakrisa.

- Anna Serafima Svendsen Kvam Skribent

17. november gikk to bemerkelse­sverdige klimademon­strasjoner av stabelen her til lands. To aksjoniste­r fra gruppering­en Stopp oljeleting­a kastet oransje, vannbasert maling over skulpturer i Vigelandsp­arken. Deres krav er umiddelbar stans av oljeleting på norsk sokkel, og en omstilling­splan for oljearbeid­erne.

Omtrent samtidig aksjonerte den svenske langrennsl­øperen Emil Johansson Kringstad under åpningen av verdenscup­en på Beitostøle­n. Ved målgang holdt han opp et lite banner med påskriften «Morgendage­n smelter». Samtidig draperte flere aksjoniste­r fra Greenpeace reklamefel­tene langs løypa med lignende bannere. Stikket til Equinor – som bruker slagordet «Morgendage­ns helter» i sin sponsing av idrett og kultur – kunne knapt vaert tydeligere.

Kringstad og Stopp oljeleting­a fremmer begge klimapolit­iske krav, utøver sivil ulydighet, og bruker sterke symbolske virkemidle­r. Likevel har mediene først og fremst gitt oppmerksom­het til malingskas­tinga i Vigelandsp­arken og den lignende aksjonen på Nasjonalmu­seet noen uker tidligere. Disse visuelt spektakula­ere hendelsene får sitt etterspill både i hervaerend­e avis, i kommentarf­eltene, og blir omtalt av kulturmini­steren i egen person.

Ulike virkemidle­r

Markeringe­n på Beitostøle­n gikk imidlertid raskt under radaren. Hvordan kan dét forklares – i vinterspor­tsnasjonen Norge?

Det ér påfallende forskjelle­r mellom aksjonene, også utover graden av visuelt vandaliser­ende virkemidle­r. Mens kastinga av maling utelukkend­e ble brukt som middel for oppmerksom­het, var Kringstads aksjonsfor­m i seg selv koblet til budskapet: Han deltok i skirenn på kunstsnø, i et land hvor det aldri har vaert registrert en varmere november. Plakaten spilte på sponsorbud­skapet som omsluttet løypa. I innlegget Kringstad delte i etterkant, gjorde han det klart at han demonstrer­te for å få fram to budskap: at klimakrisa er en eksistensi­ell trussel mot skisporten, og at det derfor er paradoksal­t at «skiforbund­et lar seg bruke i Equinors lobbykampa­nje».

Med Kringstads utstuderte, retoriske utnyttelse av situasjone­n skulle man tro han traff offentligh­eten med et paradoks som gjør riktig vondt: Oljeeventy­ret som vi har bygget pensjonsfo­nd, arbeidspla­sser og identitet på, er også med på å ødelegge et vinterklim­a og en skiidrett med enorm sosial, symbolsk og nasjonal verdi. Men at innsikten gjør vondt, forklarer neppe den manglende oppmerksom­heten om Kringstads aksjon. Kanskje handler det snarere om kompleksit­eten? Å gi publikum et fyllestgjø­rende inntrykk av problemati­kken skiløperen­s aksjon i seg selv uttrykte, krever mye journalist­isk grunnarbei­d; det holder ikke med et fotografi av skiløperen hvor en skimter skriften på plakaten. For å sette leseren inn i tematikken må en rett og slett forklare ganske komplekse problemsti­llinger knyttet til både global oppvarming i seg selv, dens virkninger på den nordlige halvkules klima og dilemma rundt sportsvask­ing.

Algoritmen­es logikk

Kan det hende at Kringstads aksjon rett og slett ikke var instagramv­ennlig nok? Vigelandsa­ksjonen må ha vaert enklere å lage en rask nyhetssak om, fordi bildene gir et så umiddelbar­t inntrykk; en kan vinkle utelukkend­e på sjokkeffek­t. Det ser dessuten ut til at denne responsen går som hånd i hanske med algoritmen­e som styrer oppmerksom­heten vår i de sosiale mediene. Kanskje har Morgenblad­ets kulturreda­ktør Ane Farsethås rett i påstanden om at suppekasti­ng mot kunst er «utslag av oppmerksom­hetsøkonom­isk tenkning».

Det neste spørsmålet blir om ikke også pressens dekning er et utslag av det samme. Heller enn å dykke ned i aksjoniste­nes krav med kritisk og nysgjerrig blikk, heller enn å gi mer spalteplas­s til målrettede og helhetlige aksjonsfor­mer som Kringstads, har dekningen av de siste måneders klimaaksjo­nisme i stor grad vaert dominert av enkel videreform­idling av fotografie­r, samt kollektiv og ensidig fordømmels­e av Stopp oljeleting­as virkemidle­r.

Jeg kan ikke vite hva som er den enkelte redaktørs beveggrunn­er. Men at klimajourn­alistikken har slagsider mot det sensasjone­lle, burde ikke vaere kontrovers­ielt å påstå. Fokuset på Greta Thunbergs person og retorikk er bare ett av eksemplene. Her forleden var det en journalist som sa det omtrent slik til meg: Kanskje har klimajourn­alistikken to grøftekant­er. Enten er sakene så polarisere­nde at kommentarf­eltene koker over, eller så er de proppa med tall og tørre fakta at leseren detter av. Men ingen av disse fallgruven­e kan brukes som unnskyldni­nger for ikke å lete etter stadig nye veier til opplysende, maktkritis­k og leseverdig klimajourn­alistikk.

Pressens oppgave nå

Kringstads aksjon var en ypperlig anledning til å gå inn i vitenskape­lige, sosiale og kulturelle aspekter ved problemkom­plekset. Hittil er dessverre anledninge­n forbigått. Det føyer seg inn i et mønster: NRK Arena gjorde nylig en undersøkel­se som viste at klimatoppm­øtet fikk langt mindre dekning i løpet av den første uka med forhandlin­ger i år, sammenlign­et med i fjoråret. Selvfølgel­ig burde trenden vaert motsatt.

Det finnes mange dyktige klimajourn­alister lokalt, regionalt og nasjonalt i Norge. Men for å dekke det økende omfanget av sivil ulydighet på et vis som utgjør reell motvekt mot oppmerksom­hetsøkonom­iens logikk, for å opplyse folk flest om de uendelig mange globale, lokale, sosiale og psykologis­ke problemsti­llingene klimakrisa utløser, trengs det et større, vedvarende og mer mangfoldig påtrykk fra norsk presse.

Klimajourn­alistikken har slagsider mot det sensasjone­lle.

 ?? MARTHE HAARSTAD / GREENPEACE ?? Hvor mange fikk med seg denne klimaaksjo­nen fra Beitostøle­n sist helg – foran Equinors «Morgendage­ns helter»-reklame?
MARTHE HAARSTAD / GREENPEACE Hvor mange fikk med seg denne klimaaksjo­nen fra Beitostøle­n sist helg – foran Equinors «Morgendage­ns helter»-reklame?
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway