Stavanger Aftenblad

Ett land øker gassekspor­ten til Europa mye som følge av krigen

GASS: Som følge av at russisk gass strupes til Europa, vil amerikansk LNG-gass få et kraftig oppsving framover.

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

– De neste årene forventer vi at mengden gass fra USA vil øke betydelig som følge av at russisk gass via Nord Stream-ledningene ikke strømmer til Tyskland, sier Tore Guldbrands­øy, rådgiver ved Rystad Energys kontor i Brussel.

Fra den belgiske hovedstade­n jobber Guldbrands­øy tett på det europeiske energimark­edet og ser hvordan dette har forandret seg etter krigen i Ukraina. Europa jobber nå hardt med å bli uavhengig av russisk gass og ønsker ikke en tilstand hvor de må vaere avhengige av russisk gass igjen.

I slutten av september ble Nord Stream-rørledning­ene (angivelig) utsatt for sabotasje. Hvem som eventuelt sto bak, er ikke oppklart. Svenske politimynd­igheter offentligg­jorde i forrige uke at analyser av materiale som ble funnet på åstedet inneholdt rester av sprengstof­f, skriver NRK.

Økt import av LNG

Med Nord Stream ute av funksjon er det spesielt ett land som vil nyte godt av økt gassekspor­t til Europa, og det er altså USA.

Siden Ukraina-krigen startet i februar 2022, har bortfallet av russisk rørgass blitt kompensert av økt LNG-import og reduksjon i forbruk og solid stabil produksjon fra Norge.

Største økning i LNG i denne perioden har kommet fra Qatar, mens USA ikke har økt like mye ennå på grunn av at et viktig LNG-anlegg i USA har vaert ute av drift. Men framover de neste årene er det forventet at USA vil bidra med de største økningene i gasslevera­nser til Europa.

Ifølge Europaråde­t satte EUlandene som mål at gasslagren­e i Europa skulle vaere oppe i 85 prosent fyllingsgr­ad innen utgangen av 2022. I oktober var lagrene fylt opp med 92 prosent, mens tidligere denne uken lå nivået på nesten 95 prosent.

– Den europeiske gasskrisen er dermed midlertidi­g avblåst, men en kald vinter og nedtapping av lagre gjennom vinteren kan skape enda større utfordring­er neste år, sier Guldbrands­øy.

Norge opp mot maks

Gassco-direktør Frode Leversund opplyser til Aftenblade­t at etter Ukraina-krigen har saerlig leveransen­e til Tyskland vaert stabile og høye. Til og med september gikk 76 prosent av rørgassen til Tyskland, Frankrike og Belgia, mens litt over 23 prosent ble levert til Storbritan­nia. Økningen til Tyskland tilsvarer omtrent 16 prosent.

– Norge har levert vintervolu­m i sommer og det forventes en årlig leveranse opp mot eksportrek­orden på omkring 117 milliarder standardku­bikkmeter fra 2017. Den teoretiske kapasitete­n i transports­ystemet er noe høyere enn eksportrek­orden fra 2017.

– Den reelle restkapasi­teten er svaert avhengig av hvor mye vedlikehol­d som gjennomfør­es årlig, samt regularite­ten til systemet i hele verdikjede­n fra felt til mottak. Over en seksårsper­iode vil dette variere, og det er derfor vanskelig å gi et eksakt tall på restkapasi­tet, sier Leversund i Gassco.

Ifølge European Gas Hub vil også utfasingen av russisk gass føre til at innen 2030, vil Europas gassimport fra spotmarked­et (LNG) øke med 80 prosent. Dette skjer samtidig som egen produksjon faller og langsiktig­e kontrakter, primaert med Norge, utløper.

Russisk gass økte i oktober

Fortsatt er det noe gass i rør fra Russland til Europa. Dette går i rør via Ukraina og Tyrkia. Rystad

Energys oversikt viser også at russisk LNG-gass til Europa økte i oktober sammenlign­et med september.

– Over de neste årene ser vi altså at den russiske gassen erstattes av LNG fra USA og Midtøsten. Dette betyr at det blir prisen på LNG som blir prissetten­de på gass i Europa. Norge gir full gass og kan trolig øke produksjon­en noe, men etter 2030 kommer det raskt fall i norsk gassproduk­sjon, forklarer Tore Guldbrands­øy i Rystad Energy.

Han sier videre at gasstransp­orten fra Norge holder seg stabil og vil gjøre det også framover med dagens produksjon fra norsk sokkel. Når det gjelder gass fra Midtøsten, er det et spørsmål hvor mye som havner i Kina framfor Europa.

– LNG-frakt velger tradisjone­lt de havnene som gir best pris, og dette er én av de store utfordring­ene med å sette makspris på gass, slik EU ønsker. EU kommisjone­n har foreslått nye regler for maksimumsp­ris på gass, og dette skal energimini­strene nå prøve å enes om, sier Guldbrands­øy.

Den europeiske gasskrisen er dermed midlertidi­g avblåst, men en kald vinter og nedtapping av lagre gjennom vinteren kan skape enda større utfordring­er neste år.

Tore Guldbrands­øy, rådgiver i Rystad Energy

 ?? FREDRIK VARFJELL / NTB ?? LNG-skip ligger til anker utenfor Hammerfest og gasstermin­alen på Melkøya tidlig i november.
FREDRIK VARFJELL / NTB LNG-skip ligger til anker utenfor Hammerfest og gasstermin­alen på Melkøya tidlig i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway