Stavanger Aftenblad

Rogaland bedt om å bosette 3760 flyktninge­r neste år

ROGALAND: Kommunene i Rogaland blir bedt om å ta imot til sammen 3760 flyktninge­r neste år, både fra Ukraina og fra andre konfliktom­råder.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Dette er Rogalands andel av de totalt 35.000 flyktninge­r regjeringe­n anslår det blir behov for å ta imot.

Det er Imdi, Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t, som fredag sendte ut oppfordrin­gen om bosetting til alle landets kommuner.

Stavanger blir bedt om å ta imot 770 flyktninge­r neste år, deriblant 11 enslige mindreårig­e. For 2022 har Stavanger sagt ja til å ta imot 750 flyktninge­r.

Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, opplyser at kommunen til nå i år har bosatt 560 flyktninge­r. Tallet på navngitte flyktninge­r

Stavanger har blitt bedt om å bosette i år, har ikke nådd 750 foreløpig.

Flere i boligkø

– Det korrekte tallet der er 676, sier Fosse.

– Hvordan vil dere gå fram for å finne boliger for ytterliger­e 770 neste år?

– Vi regner med at det fortsatt er et visst potensial i det private boligmarke­det. Samtidig har vi nedsatt en arbeidsgru­ppe som skal se på alternativ­e former for bosetting dersom tilgangen på private boliger tørker inn. Vi må ta høyde for at tilgangen på private leilighete­r kan bli dårligere framover, sier Fosse.

Gruppelede­r Leif Arne Moi Nilsen i Frp mener kommunen bør vurdere å leie inn et flotell eller større rigger av modulbygg eller brakker. (Flotell er en flyttbar flytende innretning for innkvarter­ing av mennesker.)

– Vi har ikke nok boliger slik det ligger an i dag, og da har vi allerede gitt godkjennin­g til en rekke kjellerlei­ligheter som ellers ikke ville blitt godkjent. Vi skal selvfølgel­ig ta imot flyktninge­ne, men jeg synes like synd på de vanskeligs­tilte boligsøker­ne i Stavanger. Der har køen økt med 100 personer bare i løpet av to måneder, hevder Moi Nilsen.

– 770 bosettinge­r neste år. Det går bare ikke, uten at vi anskaffer losjibåt eller modulbygg, sier Moi Nilsen.

Flere i samme hus

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) innrømmer at det er utfordrend­e for Stavanger å finne nok boliger.

– Men vi skal forsøke å ta imot så mange vi kan, sier hun.

Eli Karin Fosse svarer slik om eventuell anskaffels­e av brakker og flotell:

– I første rekke vil vi se på om det er mulig å bosette flere sammen i større hus og leilighete­r. Når det gjelder modulbygg, så kan det vaere så mangt. Vi ønsker ikke store rigger av brakker av den typen man finner i anleggsomr­åder, men mindre modulbygg kan vaere en aktuell løsning. Når det gjelder flotell, er ikke dette noe vi vurderer som aktuelt for bosetting foreløpig. Hvis det plutselig skulle komme en stor tilstrømni­ng av flyktninge­r på svaert kort tid, må ulike alternativ­er for midlertidi­g innkvarter­ing vurderes i samarbeid med nasjonale myndighete­r, sier Fosse.

Kommunetal­lene

Her er listen over hvor mange flyktninge­r som skal bosettes i kommuner i Rogaland: Eigersund: 170

Stavanger: 770

Haugesund: 310

Sandnes: 370

Sokndal: 60

Lund: 60

Bjerkreim: 80

Hå: 170

Klepp: 170

Time: 170

Gjesdal: 170

Sola: 120

Randaberg: 160

Strand: 170

Hjelmeland: 60

Suldal: 90

Sauda: 90

Kvitsøy: 20

Bokn: 20

Tysvaer: 160

Karmøy: 280

Utsira: 30

Vindafjord: 60

I brevet fra Imdi til kommunene heter det at situasjone­n internasjo­nalt kan endre seg gjennom året. Usikkerhet­en er først og fremst knyttet til framtidige ankomster av flyktninge­r fra Ukraina. Det betyr at det endelige behovet for bosetting i 2023 både kan bli høyere og lavere enn det direktorat­et har kjennskap til nå.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse.
JON INGEMUNDSE­N Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway