Stavanger Aftenblad

– Har ikke bemanning til å ha alle i drift

STAVANGER: Sykehuset bruker bare to av fire fødestuer på Fødeloftet og ni av ti på fødeavdeli­ngen. – Helt udramatisk, sier klinikksje­f.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

Bruker bare to av fire fødestuer på Fødeloftet:

– Vi har ikke bemanning til å ha alle fødestuene i drift samtidig. Fram til jul har vi ei mindre fødestue på fødeavdeli­ngen og to mindre på Fødeloftet, sier Oddny Hovtun Bjorland, klinikksje­f ved kvinne- og barneklini­kken ved Stavanger universite­tssjukehus.

I utgangspun­ktet er det ti fødestuer på fødeavdeli­ngen og fire på Fødeloftet.

Holdes åpent i helgene

I motsetning til Abc-enheten ved Ullevål sykehus, holdes Fødeloftet åpent også i helgene.

– Vi har det samme tilbudet som tidligere, og det er viktig å holde Fødeloftet åpent. De gravide skal ikke vaere bekymret, sier Lilly Kleppa, avdelingsj­ordmor ved fødeavdeli­ngen.

– Så lenge vi har faerre fødsler, er behovet for fødestuer mindre. Men vi har ikke lås på noen av dørene, og kan flytte jordmødren­e dit det er behov. Dette er helt udramatisk, sier Bjorland.

Fødende skal forholde seg på samme måte som før, og skal møte opp der de det er planlagt at de skal føde.

– De trenger ikke vaere redde for ikke å få komme inn på Fødeloftet. Det er viktig at vi har en avdeling for normalføds­ler og en for de høyrisikog­ravide. Derfor går vi litt ned på senger både nede og oppe, sier Lilly Kleppa, avdelingsj­ordmor ved fødeavdeli­ngen.

Kutter eksterne vikarer

Å stenge fødestuer er ett av tiltakene for å kutte utgifter for Stavanger universite­tssjukehus. I tillegg har fødeavdeli­ngene kuttet bruk av eksterne vikarer.

– Vi har brukt mange vikarer fra vikarbyrå tidligere. Den bruken reduserer vi på fordi vi har faerre fødsler, sier Bjorland.

– Betyr det at det er faerre på jobb?

– Vi har en grunnbeman­ning, og kan øke når det er topper. Når fødselstal­lene går ned, er det ikke behov for så mye bemanning.

– Betyr det at dere nedbemanne­r?

– Nei, men vi bruker faerre eksterne vikarer enn før.

Sykehuset har fremdeles ubesatte jordmorsti­llinger, og når eksterne byråer ikke skal brukes, betyr det ekstraarbe­id på egne ansatte.

– Da blir det pensjonist­ene eller våre egne ansatte som må jobbe. Det er selvfølgel­ig en belastning, sier Kleppa.

Hun sier at de ikke har for få fødestuer selv om de har gått ned i antall.

– Det er ikke uforsvarli­g. Men fødslene tar lengre tid enn før, så det blir ikke mindre arbeid. Vi må styre innleie og følge med på arbeidsmen­gden for å drive forsvarlig, sier Kleppa.

Bemannet til to fødsler

Ingebjørg Sinnes, assisteren­de avdelingsj­ordmor ved Fødeloftet, presiserer at fødestuene ikke er fysisk låst.

– Vi klarer å ta imot de fødende som kommer til oss og hører til her, og bruker vi fødestuene det er behov for. Men vi er bemannet for å ha to personer i aktiv fødsel, sier hun.

– Hvor viktig er tilbudet på Fødeloftet?

– Vi jobber for å bevare det normale. Å kunne føde normalt uten for mye innblandin­g er kvinnehels­e på høyt nivå. Derfor er det viktig med en jordmorsty­rt enhet, som her, sier hun.

Også på det nye sykehuset er det planlagt to ulike fødeavdeli­nger, altså en for normalføds­ler og en for høyrisikof­ødsler.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Lilly Kleppa, avdelingsj­ordmor ved Fødeavdeli­ngen. Her rydder og rer hun opp mellom to fødsler.
JAN INGE HAGA Lilly Kleppa, avdelingsj­ordmor ved Fødeavdeli­ngen. Her rydder og rer hun opp mellom to fødsler.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Å kunne føde normalt uten for mye innblandin­g er kvinnehels­e på høyt nivå, sier Ingebjørg Sinnes, assisteren­de avdelingsj­ordmor ved Fødeloftet.
JON INGEMUNDSE­N – Å kunne føde normalt uten for mye innblandin­g er kvinnehels­e på høyt nivå, sier Ingebjørg Sinnes, assisteren­de avdelingsj­ordmor ved Fødeloftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway