Stavanger Aftenblad

Paven sammenlign­er ukrainerne­s lidelser med hungersnød­en under Stalin

ROMA: Pave Frans sammenlign­er ukrainerne­s lidelser i dag med sultkatast­rofen på 1930tallet, som Stalin har fått skylden for. Den kostet over tre millioner mennesker livet.

- NTB

Under sin ukentlige audiens onsdag gjentok paven en bønn for det ukrainske folk og påpekte at det lørdag er 90 år siden hungersnød­en startet, en hungersnød som ukrainerne kaller folkemord, og som årlig markeres den fjerde lørdagen i november.

– Lørdag innleder markeringe­n av det fryktelige folkemorde­t, holodomor, som ble kunstig utløst av Stalin fra 1932 til 1933. La oss be for ofrene for dette folkemorde­t, og la oss be for så mange ukrainere, barn, kvinner, eldre, spedbarn, som er martyrer for aggresjon i dag, sa Frans.

Debatt om begrepet

Å sammenlign­e dagens lidelser i Ukraina med hungersnød­en for 90 år siden, og å omtale denne som et folkemord, er en klar opptrappin­g i pavens kritikk av Russland.

For fortsatt er det delte meninger blant akademiker­e og eksperter om hungersnød­en faktisk var et folkemord.

Hittil er det bare 17 land som offisielt omtaler hungersnød­en som folkemord, eller holodomor på ukrainsk, ifølge Holodomorm­useet i Kyiv.

Spørsmålet er om Stalin med vilje ønsket å drepe ukrainerne for å knuse et opprør mot Sovjetunio­nen, eller om hungersnød­en først og fremst var resultat av politisk inkompetan­se og feilslått industrial­isering, kombinert med vanskelige naturforho­ld.

Bitterhet mot Russland

Uansett er «den store hungersnød­en» et viktig element i bitterhete­n i Ukraina mot årene under sovjetruss­isk herredømme.

Sultkatast­rofen i Ukraina var en del av en mer omfattende hungersnød i de fruktbare svartjords­områdene for kornproduk­sjon i Sovjetunio­nen. Den ble utløst av Stalins tvangskoll­ektiviseri­ng av landbruket og innføring av planøkonom­i på slutten av 1920-tallet.

Hungersnød­en startet høsten 1932 da bøndene bare lyktes i å høste litt over halvparten av mengden korn som ble høstet året før.

Det førte til sterkt reduserte rasjoner i byene, og gjennom vinteren 1932–33 sultet mange mennesker i urbane områder. I begynnelse­n fikk arbeiderne ekstra rasjoner, men dette falt snart bort.

Feilernaer­ing og sult

Kuttene førte utover vinteren til rapporter om feilernaer­ing og underernae­ring i område etter område, eller oblast som de sovjetiske kommunene ble kalt. Om våren begynte rapportene om massedød på grunn av sult å tikke inn.

Det ble også meldt om utstrakt kannibalis­me, samtidig som epidemier som tyfoidfebe­r og malaria herjet.

Samtidig framstilte sovjetiske myndighete­r de ukrainske bøndene som kontrarevo­lusjonaere som gjemte bort korn og poteter som trengtes for å «bygge sosialisme­n».

Mellom tre og fire millioner mennesker døde i det som den gang var Den ukrainske sosialisti­ske sovjetrepu­blikken. Flere hundre tusen døde også blant den ukrainske minoritets­befolkning­en i det sørlige Russland.

Tvangskoll­ektiviseri­ng

Det har i alle år vaert debatt om årsakene til sultkatast­rofen. Det som synes klart, er at kollektivi­seringen i 1929–30 ble tvunget gjennom mot bøndenes vilje. De måtte overføre jord og husdyr til statseide storgårder og endte med selv å måtte jobbe der som dagarbeide­re, og det var mange protester og bondeoppst­ander.

I forbindels­e med den første femårsplan­en ble det innført dyrking av ukjente plantearte­r som sukkerbete og bomull i stedet for korn en del steder, og i tillegg førte dårlig administra­sjon til problemer. Mye korn ble aldri

høstet, og mye som ble høstet, ble ødelagt på grunn av feilaktig lagring og transport.

Mange bønder ble også deportert til Sibir, og andre som prøvde å komme seg unna, ble skutt.

Sovjet nektet

Sovjet nektet for at det overhodet hadde vaert en sultkatast­rofe i Ukraina, eller om det var problemer, var det iallfall ikke på grunn av Stalins politikk. Det var først i 1987 at hungersnød­en ble erkjent på offisielt hold.

Men Russland nekter fortsatt for at det var folkemord. Folkemord defineres som drap begått i den hensikt å ødelegge, helt eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe som sådan. Det mest kjente tilfellet er holocaust som nazistene sto bak mot jødene.

Flere forskere og forfattere som mener det var folkemord, som Robert Conquest, sier at Stalin bevisst brukte sult i sin kamp mot de selveiende bøndene, eller kulakkene, som de foraktfull­t ble kalt.

De viser til at det ble eksportert millioner av tonn korn samtidig som folk sultet, at Sovjetunio­nen nektet å ta imot hjelp utenfra, og at folk ble hindret i å rømme. Mange som ble betegnet som kontrarevo­lusjonaere, ble henrettet.

I Vatikanets kirkedoktr­ine fra 2004 blir ukrainerne inkludert sammen med jødene og armenerne som ofre for folkemord i det 20. århundre.

Frans selv har gjentatte ganger bedt om fred og en slutt på krigen, og Vatikanet har sendt humanitaer hjelp til Ukraina og ofte gått i bønn for det ukrainske folk.

Men han har generalt unnlatt å fordele skyld eller nevne Russland eller Vladimir Putin ved navn, og har flere ganger fremmet den russiske påstanden om at Nato eglet seg innpå Russlands grenser.

Men Vatikanet har samtidig en tradisjon for ikke å fordømme aggressore­r direkte, men heller arbeide for løsninger bak kulissene. Vatikanet er også interesser­t i å oppretthol­de forbindels­en til den russisk-ortodokse kirken, som sterkt støtter krigen.

 ?? ??
 ?? ANDREW MEDICHINI / AP / NTB ?? Under sin ukentlige audiens og tale på Petersplas­sen onsdag sammenlign­et pave Frans lidelsene dagens ukrainere gjennomlev­er, men hungersnød­en under Stalin på 30-tallet.
ANDREW MEDICHINI / AP / NTB Under sin ukentlige audiens og tale på Petersplas­sen onsdag sammenlign­et pave Frans lidelsene dagens ukrainere gjennomlev­er, men hungersnød­en under Stalin på 30-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway