Stavanger Aftenblad

Garasjer helt utenom det vanlige

BIL: Hva ser du for deg når du tenker på en garasje? Sannsynlig­vis en oppbevarin­gsplass for biler, dekk, ski, grill og gressklipp­er. Men rundt om i landet finnes det flere eksempler på at en garasje kan vaere så mye mer enn det.

- Kathrine Humberset kathrine.humberset@aftenposte­n.no

Det vet Miriam Høvik alt om. I 2018 ga hun ut boken «Norske garasjer». Den viser frem over 50 garasjer helt utenom det vanlige.

– Jeg begynte å bli oppmerksom på at folk ikke nødvendigv­is har bilene sine stående i garasjen, og så ble jeg nysgjerrig. Da jeg reiste rundt, oppdaget jeg at det er ørten varianter av garasjer der ute som gir deg bakoversve­is når du går inn i dem, forteller Høvik.

Miriam Høvik er forfatter av boken «Norske garasjer». Foto: Kristine Skolt Tveitan

Åpent miljø

Garasjene hun besøkte, brukes gjerne som utløp for ulike interesser og hobbyer. Innvendig åpenbarer det seg alt fra barer, akvarium, fotostudio og sykkelverk­sted, til bryggeri og fotballban­e.

I arbeidet med boken ble Høvik overrasket over hvor åpent garasjemil­jøet er.

– På tross av religion, etninisite­t og økonomi, har de en genuin felles interesse som gjør at de kan møtes og snakke på tvers av alt det andre. Menneskene ønsker å dele og laere bort av sin kunnskap. Det er helt fantastisk, forteller forfattere­n, som mener noen burde forsket på miljøet.

Senja i Troms og Finnmark

– Det startet med at jeg ville ha en pub i garasjen. En plass kompiser og naboer kunne møtes for å ha det sosialt. Og så har det bare ballet på seg, forteller Eivind Nygård (43).

Frem til 2011 var garasjen hans en typisk garasje. I dag er den noe helt annet. Sjakkmønst­ret og rødt gulvbelegg, røde skinnmøble­r, en bardisk og hundrevis av

Coca-Cola-effekter sørger for det. At en av verdens største merkevarer ble gjennomgan­gstema, er tilfeldig.

– Jeg ønsket et rødt tema og tenkte først på Ferrari, men det ble for dyrt. Siden jeg hadde en liten samling av Cola-effekter fra før og deretter fant en stor samling på finn.no, gikk jeg i stedet for det.

Garasjen hans, Cola-garasjen, har i dag egen side på Facebook med over 1700 følgere. Innimellom tar folk kontakt for å spørre om å få komme og ta en titt.

– Folk blir bergtatt når de kommer inn her. Noen er helt i ekstase. Det var en dame her som ikke var så opptatt av natur. Hun mente garasjen var den største severdighe­ten i Senja og var helt fascinert, forteller Nygård.

Garasjen er blitt det sosiale møtestedet Nygård drømte om. I helgene er det ofte besøk, og noen ganger lånes den ut til festlighet­er.

I hverdagen fungerer den mest som en vanlig garasje. Her står blant annet boblen hans lagret, også den i Cola-drakt. Nygård fikk tak i bilen for ti år siden, og ryktene skal ha det til at den tidligere ble brukt som reklamebil for den amerikansk­e brusprodus­enten. Hos Nygård er den mest til pynt.

– Men på fine sommerdage­r hender det jeg tar den med ut for å kjøpe softis i solen.

Lillehamme­r i Innlandet

– Det er 29 stavkirker i Norge, men med garasjen min er det 30, sier Oskar Aagaard (69) og humrer.

Den pensjonert­e elektriker­en har 40 års erfaring med lafting og har bygget flere tømmerhus. Han har alltid vaert interesser­t i gamle bygg og hatt en ekstra fascinasjo­n for stavkirker.

Da veteranbil­en hans trengte en tørr og trygg plass å stå, bygget han like godt en stavkirke til den.

– Jeg ville ha noe som er originalt, forteller han.

Garasjen er bygget i norsk gran, selvhugget fra egen skog, og materialen­e er skjaert med egen sag i snekkerbod­en. Kirken ble bygget i deler og montert sammen til slutt. I 2014 sto den ferdig etter to års arbeid.

Innvendig er garasjen 17 kvadratmet­er. Akkurat stor nok til bilen den er bygget for. Utvendig er den ni meter høy og dekorert med til sammen åtte utskårne dragehoder.

Nå ruver kirken langs Messenlive­gen og er iøynefalle­nde for alle som kjører forbi.

– Det har vaert mange innom her for å se og ta bilder. De synes det er originalt og moro, sier Aagaard.

 ?? ??
 ?? TOR HØVIK ?? Gjennom sosiale medier har Nygård fått tak i mye av det som utgjør inventaret og interiøret i garasjen.
TOR HØVIK Gjennom sosiale medier har Nygård fått tak i mye av det som utgjør inventaret og interiøret i garasjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway