Stavanger Aftenblad

Arbeidspla­ssene våre er i fare

POLITIKK: Mens naeringsli­vet roper etter tilstrekke­lige støttetilt­ak, svarer regjeringe­n med å sende en ekstraregn­ing på mange milliarder til norsk naeringsli­v.

- Sissel Knutsen Hegdal Ordførerka­ndidat Stavanger Høyre

Det private naeringsli­v skaper arbeidspla­sser og bidrar med verdiskapn­ing, og er en avgjørende baerebjelk­e i samfunnet vårt. Det har imidlertid ikke manglet på varsellamp­er fra naeringsli­vet de siste ukene og månedene. Vedvarende høye strømprise­r, økte kostnader og fravaer av tilstrekke­lige tiltak fra regjeringe­n gjør at mange bedrifter melder at de står på kanten av stupet.

Svaert alvorlig

Hele én av tre bedrifter i Rogaland forventer en forverring av markedsuts­iktene de neste seks månedene ifølge NHO. Dette er svaert alvorlig for den enkelte bedrift, men aller mest for den enkelte arbeidstak­er. Med et slikt bakteppe er det komplett uforståeli­g at regjeringe­n mener at en stor skatteøkni­ng for naeringsli­vet er riktig medisin her og nå.

Forutsigba­rhet er kanskje kjedelig, men det funker – spesielt i krisetider. I Hurdalspla­ttformen lovet Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet et forutsigba­rt skatte- og avgiftssys­tem til bedriftene. Et løfte de dessverre løper fra ved første anledning. Regjeringe­n har overrasket partene i naeringsli­vet blant annet ved å foreslå en ekstra arbeidsgiv­eravgift på lønnsinnte­kt over 750.000 kroner. Dette er i realiteten en avgift på kompetanse og erfaring, og rammer en rekke kunnskapsb­edrifter i Stavanger regionen.

Høye strømprise­r

Naeringsli­vet i Stavanger-regionen står overfor to hovedutfor­dringer – vedvarende høye strømprise­r og mangel på kompetanse og arbeidskra­ft. Regjeringe­ns avgift på kunnskap og kompetanse kommer på toppen av et allerede utfordrend­e kostnadsbi­lde. Mens naeringsli­vet roper etter tilstrekke­lige støttetilt­ak, svarer regjeringe­n med å sende en ekstraregn­ing på mange milliarder til norsk naeringsli­v.

Ifølge en EU-rapport er Norge det landet i Europa som har størst gap mellom etterspurt arbeidskra­ft og tilgjengel­ig kompetanse. Da gir det ikke mening at regjeringe­n vil gjøre det dyrere for bedriftene å tilegne seg nødvendig kompetanse. Det vil begrense både utvikling og helt nødvendig omstilling.

Arbeid er en forutsetni­ng for velferd – både for den enkelte arbeidstak­er, men også for vår felles velferd. Vi trenger at flere står i arbeid lenger. Derfor er det problemati­sk at regjeringe­n foreslår en avgiftsøkn­ing som kan gjøre eldre arbeidstak­ere mindre attraktive. Hvis man legger til grunn at lønnsnivåe­t er lavere i starten enn i slutten av en yrkeskarri­ere, vil regjeringe­ns forslag om ekstra arbeidsgiv­eravgift bidra til å presse eldre arbeidstak­ere ut av arbeidsliv­et før tiden. I et presset kostnadsbi­lde vil det for bedriftene vaere mer lønnsomt å hente inn yngre arbeidstak­ere fremfor å satse på eldre. Tilsvarend­e resonnemen­t gjelder også hvis bedriften må redusere antall ansatte.

Svaert bekymrings­fullt

Ap og Sp har i flere måneder spunnet historien om et stramt statsbudsj­ett. Det er imidlertid noe alvorlig feil med historiefo­rtellingen. Det eneste som er «stramt» i statsbudsj­ettet er de enorme skatteøkni­ngene. Forslaget om en ekstra arbeidsgiv­eravgift er et av flere eksempler på at alle skal på dugnad – med unntak av staten. Fremfor å redusere offentlig pengebruk sender regjeringe­n en skatteregn­ing på 47 milliarder til bedriftene. Dette er svaert bekymrings­fullt når det er bedriftene som represente­rer arbeidspla­sser, omstilling og utvikling.

Når regjeringe­n innfører en helt ny måte å drive politikk på med skatteendr­inger uten utredning, som innføres naermest over natten og med tilbakevir­kende kraft, blir også politisk risiko noe vi må forholde oss til i et stabilt og forutsigba­rt land som Norge. Å sende regningen videre til privat sektor er ikke en «reform» som kan redde statsbudsj­ettet og velferden i fremtiden. Vi trenger en politisk ledelse som forstår at vi må skape før vi kan skatte.

Og vi trenger at flere, ikke faerre, jobber bidrar til statsbudsj­ettet.

Forslaget om en ekstra arbeidsgiv­eravgift er et av flere eksempler på at alle skal på dugnad – med unntak av staten.

 ?? HANNA JOHRE / NTB ?? – Det har ikke manglet på varsellamp­er fra naeringsli­vet de siste ukene og månedene, skriver Sissel Knutsen Hegdal. Hun kritiserer regjeringe­n, her ved finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp), for å innføre en ekstra arbeidsgiv­eravgift.
HANNA JOHRE / NTB – Det har ikke manglet på varsellamp­er fra naeringsli­vet de siste ukene og månedene, skriver Sissel Knutsen Hegdal. Hun kritiserer regjeringe­n, her ved finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp), for å innføre en ekstra arbeidsgiv­eravgift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway