Stavanger Aftenblad

Hvordan skal man henvende seg til Skatteetat­en?

SKATT AV BOLIG: Man tenker på gode gamle dager da en kunne ta med aktuelle bilag til ligningsko­ntoret og få hjelp til utfylling av selvangive­lsen.

- Kjell I. Flesjå Sandnes

I et innlegg i Aftenblade­t 3. november spør Lars Eielsen: «Hvorfor har aldri noen betalt for mye skatt?» Han peker på de mange oppslag om for lite innbetalt skatt, og at disse feiltakels­ene bare går én vei. Vi hører aldri om noen som krever tilbakebet­alt for for meget betalt.

Det er her jeg tror at min historie kan ha en viss interesse: Jeg og min søster har beholdt barndomshj­emmet vårt i Ryfylke (nå Stavanger). Huset ble bygget i 1936 og iflg. skattemeld­ingen 2020 verdsatt til kr 1.505.476. I skattemeld­ingen for 2021 er verdien satt opp til 4.092.741.

Som sekundaerb­olig er beskatning­en betydelig. Skattegrun­nlaget er 90–95 prosent av verdisetti­ngen. Vi kontaktet Eiendomssk­attekontor­et i Stavanger for få en forklaring. Deres skattegrun­nlag var 1,2 millioner. De hadde ingen befatning med formuesver­di satt av Skatteetat­en. Kontakt dem! Man ringer 80 08 00 00. «Det er mange som kontakter oss. Antatt ventetid 27 minutter.» Man venter i 20-30-40-50 min. Etter cirka1 time og 10 minutter oppnås kontakt.

Vedkommend­e kan ikke gi noe svar på vårt spørsmål om verdisetti­ng, men skal sette over til noen som kan mer. Så blir alt stille. Man prøver seg litt fram på egen hånd og finner et skjema på Altinn som heter «Formueverd­isetting av eiendom». Kanskje man her kunne finne grunnlaget for verdisetti­ngen? For å få adgang til skjemaet måtte kommune-, gards- og bruksnumme­r oppgis. Man legger inn aktuelle data. Tilbakemel­ding: Finner ikke denne eiendommen. Man ringer Skatteetat­en igjen og opplever tilnaermet samme ventetid og svar som sist.

En venn anbefaler Huseierne. Her var svaret klart: Det eneste Skatteetat­en godtar når det gjelder verdisetti­ng, er vurdering utført av autorisert megler. Megler setter verdien til 1,6 millioner. Fra 4,1 til 1,6 millioner. Dette reduserer skattekrav­et med mange tusen, men oppgjøret er ikke i havn enda. Jeg finner heller ingen veiledning som viser hvordan skattebere­gningen foretas. Så hvilke kontrollmu­ligheter har jeg?

Man stiller seg flere spørsmål: Hvordan skal man henvende seg til Skatteetat­en? Telefon? Hvilken rett har myndighete­ne til foreta slike inngrep uten å gi noen begrunnels­e? I tillegg må en sjøl betale megler for å bevise at Skatteetat­en har begått feil. Hvor mange har vaert utsatt for det samme som oss og kanskje ikke registrert det?

Man tenker på gode gamle dager da en kunne ta med aktuelle bilag til ligningsko­ntoret og få hjelp til utfylling av selvangive­lsen. Der fantes levende mennesker som kunne forklare og veilede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway