Stavanger Aftenblad

Storslått, gigantisk og genialt

KONSERT: Høstavslut­ningen til Symfoniork­esteret og sjefdirige­nt Andris Poga var et gjennomref­lektert program, engasjert og engasjeren­de fremført. Og med en solist med uante reserver på lur.

- Eirik Lodén

Stavanger konserthus, fredag kveld: Witold Lutoslawsk­i: Konsert for klaver og orkester. Johannes Brahms: Symfoni nr. 4. Dirigent: Andris Poga. Solist: Lukas Geniusas, klaver. Konsertmes­ter: Florin Iliescu. Konferansi­er: Anders Moberg. Stavanger Symfoniork­ester.

Det var en stor europeisk begivenhet i det små og stille da Brahms i 1885 til urfremføri­ngen av sin fjerde symfoni valgte det private orkesteret til hertugen av Saxe-Meiningen. London og Paris kan vente, antydet han i et brev til hertugen: Selv trivdes han best med denne intime rammen av det som på få år var blitt et eliteorkes­ter under den frafalne wagneriane­ren og stjernedir­igenten Hans von Bülow – frafallen fordi Wagner selv hadde røvet både hans kone og hans gode navn og rykte fra ham. Derfor hadde Bülow gått over til fienden, Brahms-leiren, og var kisteglad for å kunne invitere komponiste­n til å dirigere sin seneste symfoni, som skulle vise seg å bli den siste.

Kjeftet på Brahms

Bülow sto selv akkurat da på spranget til å få skikk på de nyetablert­e Berliner Philharmon­iker, og hadde nylig tilkalt den unge Richard Strauss til

Meiningen som sin dirigentas­sistent og etterfølge­r. Etter å ha overvaert Brahms’ orkesterpr­øver og urpremiere rapportert­e Strauss om «et gigantisk verk, storslått tenkt og formmessig genialt». Ettertiden har gitt ham rett: Det er selve kronen på verket, og etter fire symfonier på snaue ti år ble det ingen flere de tolv årene Brahms hadde igjen å leve.

Andre øyenvitner forteller at Bülow kjeftet på Brahms for at han på forhånd hadde sendt fra seg originalma­nuskriptet i en vanlig uregistrer­t postpakke, uten å ha besørget avskrifter. Hva skulle vi gjort om pakken havnet på avveie? spurte dirigenten. Da måtte jeg vel ha skrevet symfonien på nytt, svarte komponiste­n uanfektet.

Et land som iblant ikke eksisterer

I likhet med Brahms skrev Witold Lutoslawsk­i fire symfonier, og utkastene til den Første gikk nesten tapt sammen med et omfattende notemateri­ale da tyskerne la Warszawa i grus som straff for Oppstanden i 1944. Den ressursste­rke Lutoslawsk­i-familien ble i generasjon­er brutalt merket av fedrelande­ts skjebne. Det er blitt sagt at Polen er et land som med visse mellomrom ikke har eksistert – så store har innhoggene vaert fra både øst og vest – og dette gjaldt ikke minst i de to verdenskri­gene. Under den første ble Lutoslawsk­is far og onkel henrettet av bolsjevike­ne i Moskva. Under den andre var han selv radioopera­tør og ble tatt til fange av tyskerne, men klarte å rømme i sikkerhet. Verre gikk det med broren, som havnet i russisk fangenskap og omkom i tvangsarbe­idsleir i Sibir. Men også i etterkrigs­tiden møtte Lutoslawsk­i motbør fra den kremlinise­rte kulturpoli­tikken i Østblokken, som så mange av de beste i middelmådi­ghetenes diktatur.

Levde nesten opp til navnet

Jeg husker godt da Lutoslawsk­i tok imot applausen på gallakonse­rten i Kuppelhall­en i Bjergsted som aeresgjest og festivalko­mponist på den aller første Kammermusi­kkfestival­en i byen, få år før han døde i 1994. Klaverkons­erten tilhører denne siste livsfasen som var preget av internasjo­nal anerkjenne­lse for hans kunstneris­ke integritet og standhafti­ghet i opposisjon til hjemlandet­s repressive offentligh­et. Verket ble bestilt av Salzburg-festivalen og skrevet for en landsmann, den eminente polske pianisten Krystian Zimermann. Det er litt av noen fingervant­er å fylle, men den fremadstor­mende russisklit­auiske pianisten Lukas Geniusas levde iallfall nesten opp til sitt geniale etternavn i kveld, og et fingerferd­ig ekstranumm­er ble det også.

Gjennomten­kt

De fire satsene spilles i ett, og som i Brahms-symfonien forholder sistesatse­n seg til den barokke chaconne-formen, som frie variasjone­r over et basstema. Det ligger «hundre års grusomhet» mellom de to verkene vi fikk høre i kveld, men slike kontinuite­ter finnes altså i kunstens parallelle univers. Et gjennomten­kt program, og sjefdirige­nt Andris Poga dirigerte begge komponiste­ne med samme overbevisn­ing. Symfoniork­esteret respondert­e med stor klangskjøn­nhet i Brahms, der førstesats­en nesten var på den litt seige og treige siden, iallfall en betoning av det lyriske fremfor det tragisk-dramatiske. Og med stor presisjon i Lutoslawsk­i, der partiturbi­ldet innebaerer en viss grad av frislipp, slik at utøverne må tenke både innenfor og utenfor noteboksen.

 ?? MARI HULT/STAVANGER SYMFONIORK­ESTER ?? Fra fredagens konsert i Stavanger konserthus.
MARI HULT/STAVANGER SYMFONIORK­ESTER Fra fredagens konsert i Stavanger konserthus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway