Stavanger Aftenblad

Mariann Bjørnelv blir sjef for Fiskepiren

STAVANGER: Den tidligere Folken-sjefen blir daglig leder og bookingsje­f på Fiskepiren, scenen som folkene bak Utopiafest­ivalen åpner i mai.

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

– Jeg har knapt vaert her inne, sier Bjørnelv i det vi går inn i det stavangerf­olk kjenner som Hurtigbått­erminalen på Fiskepiren.

Lokalene har i mange år huset passasjere­r som skal ta hurtigbåt til og fra Stavanger. Et mindre område skal fremdeles brukes av ventende kollektivb­rukere, men i mai – hvis alt går etter planen – åpner den nye scenen her. Navnet blir enkelt og greit «Fiskepiren». Ikke noe SceneNor eller Bedrift X Arena. «Fiskepiren».

– Jeg elsker det navnet. Målet med dette huset er at det skal bli en viktig del av byen. da synes jeg videreføri­ngen av Fiskepiren er helt strålende, sier Bjørnelv.

Da hun ga seg som Folken-sjef i 2020, overtok hun jobben som festivalsj­ef for Moldejazz. Den jobben sa hun opp i 2022.

– Grunnen er sammensatt. Et viktig element var at jeg ikke likte pendlingen til og fra Stavanger. Nå er jeg veldig glad for å komme hjem.

1. januar starter hun for fullt som daglig leder og bookingsje­f på Fiskepiren, et helprivat sceneog arrangemen­tshus som skal åpnes neste sommer. Lokalene er ribbet, det er hektisk byggevirks­omhet inne og mye skal gjøres før Bjørnelv kan åpne dørene for 1200 personer.

På egne bein

Nykomlinge­n skal ikke ha eller søke offentlig støtte.

– Fiskepiren blir et kommersiel­t foretak. Vi må gå i pluss. Samtidig er folkene som står bak opptatt av å bygge by og gi folk gode opplevelse­r.

– Kan du beskrive en normaluke på Fiskepiren?

– Nei, ikke ennå. Det er – heldigvis – en liten stund til vi skal åpne. Fiskepiren skal jevnlig ha konserter og klubbkveld­er. I tillegg skal vi huse konferanse­r og eventer for alle som driver med sånne ting. Det er de to beina vi skal stå på. Planen er å gi full gass hele uka, men detaljene skal vi meisle ut det neste halve året.

– Har dere begynt å planlegge programmet?

– Vi har gjort bookinger til september, ja.

– Hva da?

– Du må vente til januar før det slippes.

Konkurrans­e?

Som tidligere Folken-sjef kjenner Bjørnelv diskusjone­n om konkurrans­e i kulturlive­t godt. En ny scene betyr en ny virkelighe­t for alle som driver scener fra før.

– Da Zetlitz-salen i Konserthus­et åpnet, og da Maskinhall­en på Tou ble utvidet, førte det til flere konsertgje­ngere. Man kan få en liten dupp med en gang, til og med en ganske brutal oppoverbak­ke, slik tilfellet var for Folken.

Men på litt sikt kan disse stedene vaere supplement­er til hverandre. Det tror jeg skjer med Fiskepiren også. Vi har ikke som mål å gå andre i naeringen. Noe konkurrans­e vil det selvfølgel­ig vaere, og det tar ingen skade av. Samtidig må byen utvikles, enten det er med nye restaurant­er, nye utesteder eller nye scener. Ingen vil tilbake til den tiden Stavanger bare hadde Kuppelhall­en.

Plassering­en midt mellom øst og vest i Stavanger sentrum tror hun er helt perfekt, både for byen og for huset.

– Pedersgata har eksplodert. I østre bydel har det vaert en enorm utvikling. På andre siden er Bjergsted utviklet. Nå får vi et sted midt mellom som binder det hele sammen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mariann Bjørnelv er ansatt som sjef for scenen som skal hete Fiskepiren.
JON INGEMUNDSE­N Mariann Bjørnelv er ansatt som sjef for scenen som skal hete Fiskepiren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway