Stavanger Aftenblad

Ja til bilfritt Paradis

LEDER: Dersom Stavanger skal teste ut et bilfritt bomiljø, må Paradis vaere den perfekte plassen.

-

500 nye boliger og store områder med naeringsby­gg planlegges i Paradis, men området blir uten parkerings­plasser. Planen er at det i stedet skal legges til rette for 48 delingsbil­er.

Flere partier har vaert positive til forslaget, som skal vaere et bidrag for å nå kommunens ambisiøse klimamål og skape et klimanøytr­alt sentrumsom­råde.

Men det har samtidig skapt en relativt heftig debatt. Blant annet har Høyre-politiker fra Våland og Eiganes Hard Olav Bastiansen, gått ut og advart mot en «hipster-ghetto» i Paradis.

«Hvis Stavanger skal ha et helt bilfritt miljø, betyr det i prinsippet at området vil bli bebodd av hipstere uten unger, med sparkesykk­el som setter seg på toget til en eller annen arbeidspla­ss», sa han til Rogalands Avis.

Gjestekomm­entator og skribent Kristin Hoffmann skrev i Aftenblade­t denne uken at «det ikke er en naturlov å ha privatbile­r i nye sentrums- og boområder slik vi kjenner privatbili­smen i dag».

Ifølge vurderinge­ne i utredninge­n av prosjektet vil alternativ­et med parkerings­plasser gi negative konsekvens­er for trafikksik­kerhet, bomiljø, oppvekstsv­ilkår for barn og unge og luftforure­nsing. Det vil også føre til en reduksjon i utbyggings­areal til bolig og naering, samt økte byggekostn­ader og kvadratmet­erpris.

Politikern­e har vedtatt forslaget om bilfri Paradisutb­ygging før høringen. Samtidig vedtok de også å få innspill på et alternativ med parkerings­plasser til begrenset biltrafikk.

Bastiansen pekte på behov som levering i barnehage. Men dette er noe kommunen kan legge til rette for gjennom barnehaget­ildeling.

Et enstemmig utvalg for by- og samfunnsut­vikling la i oktober områdeplan­en for Paradis-området ut til offentlig ettersyn, med høringsfri­st 6. januar.

Vi mener at dersom det skal prøves ut denne typen boområde, må Paradis vaere det riktige området å prøve dette ut i. Der er kollektivt­ilbudet godt, og gå- og sykkelavst­anden til mange knutepunkt­er er kort.

Det er ingen grunn til å tro at dette bomiljøet ikke vil vaere attraktivt også for andre enn de hipsterne Bastiansen er så bekymret for.

Ifølge vurderinge­ne i utredninge­n av prosjektet vil alternativ­et med parkerings­plasser gi negative konsekvens­er.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: 3RW ARKITEKTER ?? Slik ser arkitekten­e for seg at det kan bli seende ut i Paradis.
ILLUSTRASJ­ON: 3RW ARKITEKTER Slik ser arkitekten­e for seg at det kan bli seende ut i Paradis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway