Stavanger Aftenblad

Prisen for julekort

DRØSET: Julekort er koselig å gi, og minst like kjekt å få. Men kortene er først og fremst en kilde til mye frustrasjo­n.

-

Selv om de alltid er på tilbud på nett – med minst 50 prosent rabatt – koster julekort mye mer enn du skulle tro, og prisen du må betale, kan ikke alltid måles i penger.

Best er det selvsagt å gå til en fotograf – som kan et triks eller to om hvordan man får barn til å se i kamera og smile samtidig – og jo flere som skal med på bildet, desto verre er det.

Dessuten kan de en del om lys – og da snakker jeg ikke om julelysene som henger litt skjevt på balkongen eller adventssta­ken i vinduet.

Men fotografer er som folk flest – de jobber ikke gratis – og etterpå kan du fort risikere at det blir en kald jul. For du har neppe råd til å betale strømregni­ngen.

Problemet med å gå til fotograf, er ikke selve fotosesjon­en – den koster som regel ikke så mye. Hovedutfor­dringen er dersom du faktisk ønsker å ha noen av bildene etterpå – da må du plutselig skru ned innetemper­aturen minst et par grader.

Selv om de alltid er på tilbud – koster julekort mye mer enn du skulle tro.

Likevel kan det fort lønne seg å gå til en fotograf. For det er slett ikke gratis å ta bildene selv heller, og da koster selve fotografer­ingen mest.

At du etterpå må betale hundrevis av kroner for å sende kortene i posten, er som smårusk å regne. For den virkelige regningen betales ikke i kroner – den betales i tålmodighe­t.

Ofte blir fotosesjon­en en konkurrans­e om hvem som først går lei – foreldrene bak kamera – eller barna i nisseluer. Løfter om en pepperkake eller ti kan gjøre underverke­r, men kakene er ikke gratis de heller. For du skal helst ha bakt de selv – sammen med en unge eller tre med nisseluer – og det koster strøm og tålmodighe­t, det også.

Du kan selvsagt ha flaks, og sikre deg et bilde der alle smiler og ser i kamera på første forsøk. Men da kan du vaere sikker på at lyset er litt feil – eller at du har glemt brettet med pepperkake­r i ovnen.

Det kan fort bli en kald jul.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway