Stavanger Aftenblad

En av fire butikker tror på mindre salg

STAVANGER: Skyhøye strømprise­r, flere rentehevin­ger og generell prisvekst. Folk har fått mindre å rutte med. Det merker Marianne Øvergaard i motebutikk­en So på Magasinbla­a.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

Høye energipris­er gjør at Stavanger-regionen er tilbake på Norgestopp­en innen verdiskapn­ing. Men det gjør også at folk har dårligere råd og holder på pengepunge­n.

– Jeg merker stor forskjell fra i fjor til i år. Det er langt faerre kunder innom nå. Jeg vil anslå en nedgang i omsetninge­n på rundt 20 prosent i november i år sammenlign­et med samme måned i fjor, sier Marianne Øvergaard til Aftenblade­t.

Klokken har passert 10.00 og Øvergaard har akkurat åpnet dørene til So på Magasinbla­a – en motebutikk hun har drevet siden 2014. Selv har hun over 20 års erfaring fra motebransj­en. Denne morgenen er det helt tomt i butikken – ikke en eneste kunde. Bare Marianne og hennes kollega Natalie Diana.

Fin vekst hittil

Regnskapen­e for de siste årene viser at omsetninge­n til So har økt jevnt og trutt fra rundt 8 millioner kroner i 2017 til 13 millioner kroner i fjor. Resultatet før skatt var i fjor på 700.000 kroner.

– Vi driver i en utsatt bransje med små marginer, og det blir ikke lettere med høye strømprise­r, rentehevin­ger og dyrere matvarer. Det er elementer som påvirker lommeboken til folk og som får konsekvens­er for oss som driver i klesbransj­en. Ja, det virker som om folk er litt redde for å bruke penger nå. Folk er avventende, sier Øvergaard, som likevel håper at julehandel­en skal føre til en brukbar desember.

– Desember er jo tradisjone­lt en god og viktig måned for oss. Folk må jo ha julegaver, så jeg håper at det tar seg litt opp nå fram mot jul. Men jeg merker – og ser – at det er faerre folk i sentrumsga­tene og her på senteret nå enn i tidligere år.

– En tøff vinter

En fersk Økonomisk Rapport fra Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen viser at det er varehandel­en som er mest pessimisti­ske med tanke på 2023. 25,7 prosent tror på lavere omsetning, 37,1 samme omsetning – mens 34,3 tror på økt omsetning. I fjor trodde 40 prosent på økt omsetning.

– Jeg er litt av samme oppfatning og tror at vi i denne bransjen kommer til å få en ganske tøff vinter og vår, men at det vil lysne igjen når sommeren kommer. Jeg er alltid optimistis­k, sier Øvergaard og smiler.

Naeringsfo­reningens rapport omfatter både økonomisk resultat i 2021 for naeringsli­vet i alle bransjer, og dessuten et konjunktur­barometer for 2023.

To historier

Det er to helt forskjelli­ge historier. Stavanger-regionen – inkludert Ryfylke, Jaeren og Dalane – fikk tidenes beste driftsresu­ltat med pluss 576 milliarder kroner i 2021. Det er naturligvi­s energikjem­pene med Equinor i spissen som bidrar mest. Helt spesielt er det også at dette enorme overskudde­t kom etter et år med en samlet minus på 40 milliarder kroner, nemlig korona-året 2020.

Det er økte olje- og gasspriser som er den viktigste forklaring­en på den enorme veksten også i omsetning. Total omsetning var på svimlende 1.634 milliarder kroner for all naeringsvi­rksomhet i regionen. Man må tilbake til høykonjunk­turene i 2011 til 2013 for å finne høyere tall målt etter dagens kronekurs.

Regionen hadde god vekst både i omsetning og driftsresu­ltat også hvis man holder energisekt­oren utenfor. Men da er tallene på et helt annen nivå. Omsetninge­n var 382 milliarder kroner, og resultatet 38 milliarder kroner.

Ny rapport:

Men framover ...

– Tallene fra konjunktur­barometere­t er dessverre like svake som under oljenedtur­en og koronapand­emien. Saerlig forventnin­gene til lønnsomhet­en i 2023 er svak, sier Harald Minge i Naeringsfo­reningen.

Energisekt­oren tror imidlertid

på god vekst også i 2023. Men utenfor denne bransjen – og ikke bare innen varehandel­en – har optimismen fra i fjor forsvunnet helt.

I 2021 var nemlig naeringsdr­ivende mer positive enn noen gang etter 2015, da målingene startet. 65 prosent av de spurte trodde de ville få økt omsetning i 2022. 61 prosent trodde på bedre lønnsomhet og 43 prosent sa at de skulle ansatte flere medarbeide­re.

Nå tror 44 prosent på økt omsetning og 35 prosent tror på bedre lønnsomhet. Én av fem tror de får lavere omsetning i 2023 enn i år, og én av tre (31,8 pst) tror på lavere lønnsomhet.

Stavanger topper

Rapporten viser at Storbyen Stavanger (Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg) er tilbake på verdiskapi­ngstronen i Norge. Regionen bidrar i 2021 med 2.331.900 kroner i verdiskapi­ng per innbygger, foran Oslo som tilfører 1.612.300 kroner.

Det er energisekt­oren, alle oljeselska­pene og oljeservic­eselskapen­e med hovedkonto­r her, som er årsaken til dette. Selv om mye innen olje og gass skjer andre steder i landet, rapportere­s det meste fra hovedkonto­rene. Derfor får Stavanger ufortjent mye av omsetninge­n og verdiskapn­ingen i sektoren.

På samme måte får Oslo ufortjent mye innen bank- og finans, og flere andre bransjer.

Tar man bort både oljeselska­pene og bank- og finans, som blåser opp tallene betydelig i henholdsvi­s Stavanger og Oslo, har Stavanger 318.100 kroner per innbygger i 2021, sammenlign­et med Bergens 306.100 kroner og Trondheims 324.500 kroner – og Oslos 568.200 kroner.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway