Stavanger Aftenblad

Stavanger åpner fritidsklu­bber på lørdager

STAVANGER: Det er naivt å tro at lørdagsåpn­e fritidsklu­bber løser alle problemer med vold og trussel blant barn og unge, mener Ine Haver (Ap). – Men det er et tiltak ungdommen fortjener.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@schibsted.com Oda Bjønnes Hanslien oda.bjonnes.hanslien@aftenblade­t.no Janne Hagen janne.hagen@aftenblade­t.no

Fra slutten av januar neste år planlegger Stavanger kommune å ha to fritidsklu­bber som er åpne hver lørdag. Et slikt tilbud eksisterer ikke nå.

– Vi er spent på å prøve ut dette. Jeg tror ikke vi kan forvente at alle de som nå har gjort kriminelle handlinger skal gå på en fritidsklu­bb på lørdager. Dette er jo frivillig, sier Jone Kristian Sunde, leder av fritidsavd­elingen i kommunen.

13 fritidsklu­bber i Stavanger skal rullere på å ha åpent. Planen er at hver fritidsklu­bb har åpent minst en lørdag i måneden og at det hver lørdag er minst to åpne klubber i byen.

– Har dere ikke betenkelig­heter med å sende disse unge rundt, og bort fra den bydelen de bor i?

– Vi har diskutert dette, men erfaringen er at de flytter seg mellom bydelene nå også, sier Sunde.

Ungdommen selv tas også med på råd. Aldersgren­sen har vaert en diskusjon. Nå skal også 12- og 13-åringer få bli med.

Sunde er ikke bekymret for at barna og ungdommene ikke skal vite hvor de åpne klubbene er fra gang til gang.

– Denne informasjo­nen får de på skolen.

Følger utviklinge­n

Mandag skrev Aftenblade­t at det har vaert en økning i antall hendelser av svaert alvorlig karakter som involverer barn helt ned i barneskole­alder. I høst har det vaert 13 saker som gjelder personer under 18 år. Dette er saker som involverer ran, kniv, vold, trusler og haerverk.

– At de er så unge er veldig bekymrings­fullt, sier Sunde.

Han sier at fritidsklu­bbene som skal holde åpent lørdager, er gratis – og for alle.

– Hvis du lager egne tilbud hvor du kun skal ha ungdommer som er veldig sårbare eller har drevet med kriminalit­et, skremmer du vekk de andre.

I ukedagene er fritidsklu­bbene åpne for ungdommer mellom 13 og 16 år.

– Når vi ser på en del av de sakene som har vaert i mediene er en del faktisk yngre enn det. Det er en utfordring, sier Sunde og legger til at de må se litt på aldersgren­sene.

Politiet opplyste mandag at de fleste barna som har vaert involvert i sakene som er registrert i høst, er 12 år. Politiet har identifise­rt en kjerne på litt under ti personer som går igjen i sakene, der den yngste er så ung som ni år.

Foreldre kan stille mer opp

Jone Kristian Sunde har ikke svaret på hvorfor det har vaert flere episoder i det siste.

– Noen snakker om at det kan vaere ettervirkn­inger etter pandemien. Det finnes også noen som peker på generell samfunnsut­vikling hvor foreldre må ha mer bevissthet om hva ungene gjør.

Han fortsetter:

– Nå tenker jeg ikke på de som er foreldre til de som har gjort kriminelle handlinger, men på de som er i grensesone­n rundt dem. Foreldre kan stille opp litt mer og vaere bevisst på hva som skjer på sosiale medier.

Ifølge Sunde er det ingen tvil om at ungdommer har store utfordring­er med å lykkes på skolen.

– Det er veldig tøffe krav om å komme inn på utdanninge­r. Det kan jo vaere at vi ser en form for større sosial ulikhet i forhold til prestasjon­skrav som samfunnet nå stiller til mange unge.

Hans erfaring er at det som nå skjer utfordrer kommunens hjelpesyst­em.

– Jeg tror ikke vi har problemer med hvilke tilbud som finnes for å hjelpe ungdom. Problemene handler om samordning mellom tjenestene. Det er veldig vanskelig å jobbe helhetlig med så mange tjenester som er involvert. Sårbare ungdommer har utfordring­er på mange områder samtidig.

Tiltak mot ungdomsvol­d:

Haver og Ap har bedt kommunedir­ektøren om at uteseksjon­en også kan vaere ute på lørdager. Samtidig er Haver klar over at ting skjer i ukene også. Ifølge politiet er gjennomsni­ttsalderen i de alvorlige episodene i høst 12 år.

– Skal vare trygt for unge å gå ute

Ine Haver (Ap) har jobbet med å få på plass lørdagsåpn­e fritidsklu­bber.

– Noen vil si «Ja, ja, men de ungene som trenger det mest kommer ikke å gå på fritidsklu­bbene likevel». Men de ungdommene som går vil vi kanskje forhindre at går andre plasser.

Haver har jobbet med ungdom i 20 år. Hun er fagkoordin­ator på en institusjo­n der ungdom blir plassert på tvang.

– De ungdommene som ikke går på fritidsklu­bbene, som kanskje er på vei utenfor i samfunnet, må vi jo sette inn andre tiltak mot. Vi er naive hvis vi tror at fritidsklu­bber, isolert sett, vil løse alt. Men det er et viktig bidrag og et tiltak som ungdommen fortjener.

Jone Skjold er blant de mange som har funnet lykken i sjøkanten.

 ?? ??
 ?? JARLE AASLAND ?? Ine Haver (Ap) sitter i kommunesty­ret og har jobbet for lørdagsåpn­e fritidsklu­bber for unge i Stavanger.
JARLE AASLAND Ine Haver (Ap) sitter i kommunesty­ret og har jobbet for lørdagsåpn­e fritidsklu­bber for unge i Stavanger.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway