Stavanger Aftenblad

Han fant Y-kromosomet på strømpebuk­sen

HAUGESUND: Påtalemynd­ighetens kronbevis ble funnet i Østerrike. Forsvarern­e mener at det ikke kan fastslås med sikkerhet at Y-kromosomet faktisk er tiltaltes.

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Professor Walther Parson var den som hadde ansvaret for DNAanalyse­ne som ga politiet det store gjennombru­ddet i Birgitte Tengs-saken i 2019.

På laboratori­et ved det rettsmedis­inske institutte­t GMI i Innsbruck i Østerrike ble det i prøven som var tatt fra strømpebuk­sen til Tengs, funnet 0,36 nanogram menneskeli­g DNA. 0,006 nanogram stammet fra en mann, og det skulle vise seg å inneholde et Y-kromosom.

Et nanogram er en milliardde­ls gram.

I går fikk Haugaland og Sunnhordla­nd tingrett en grunnlegge­nde innføring i hvordan analysearb­eidet i Innsbruck foregår, og hva DNA, Y-kromosom og mitokondri­elt DNA er.

Ved hjelp av to engelsk-tolker og en tysk-tolk prøvde Parson å forenkle og forklare, slik at det skulle bli mulig for retten å forstå et svaert komplisert tema.

Funnet av Y-kromosomet like under linningen på strømpebuk­sen er påtalemynd­ighetens kronbevis, og det eneste som kan føre til en fellende dom.

Greier forsvarern­e til den tiltalte 52-åringen å så tilstrekke­lig tvil rundt dette beviset, skal han frifinnes og regnes som uskyldig.

Samsvarte med far og mor

Et Y-kromosom er ikke et fullverdig DNA. Bare menn har Y-kromosomer, og alle arver i utgangspun­ktet den samme profilen som sine forfedre. Mange kan ha den samme Y-profilen, og derfor regnes normalt ikke et slikt funn som identifise­rende.

Parson viste retten hvilke resultater han fikk da han søkte i databaser over Y-profiler i Norge og Europa, alt etter hvor mange markører av Y-kromosomet han søkte med.

Institutte­t i Østerrike greide å identifise­re 29 markører på Ykromosome­t. Da Parson søkte i databasen med 23 og 25 markører, var det ingen treff i Norge. Men den norske delen av databasen inneholdt bare i overkant av 1500 profiler, og Parson fikk ett treff da han søkte med 17 markører.

Senere ble det påvist at det hadde skjedd en sjelden mutasjon mellom tiltalte og hans far, og politiet har ikke funnet en lignende Y-profil i slekten hans. Påtalemynd­igheten mener derfor at Y-kromosomet på strømpebuk­sen stammer fra tiltalte.

I prøven fra strømpebuk­sen fant også Parson mitokondri­elt DNA (mtDNA) som på en rekke markører samsvarte med tiltaltes profil. MtDNA arves utelukkend­e i morslinjen, og er lik i generasjon­er hvis ikke det skjer mutasjoner. Den delvise mtDNA-profilen identifise­rer ikke tiltalte, men den utelukker heller ikke at det var hans DNA som ble funnet på Tengs’ strømpebuk­se.

Et tredje bidrag

Parson fortalte også om et tredje bidrag funnet i prøven, spor av noe som ikke kan knyttes til verken tiltalte eller Tengs. Men signalene var så svake at de ikke ga noe resultat. Det kan derfor skyldes bakgrunnss­tøy i prøven.

Advokat Stian Kristensen, tiltaltes ene forsvarer, mener det ikke kan utelukkes at det finnes minst en annen mann med den samme Y-profilen som tiltalte.

– Dere vil bestride at Y-kromosomet er identisk med tiltaltes?

– Om det faktisk er identifise­rende, må retten vurdere. Vi har noen spørsmål til statistikk­en som er brukt. Per definisjon er det ikke identifise­rende. Hvis en 25-åring fra Haugesund kjører rundt i en rød bil, vil det i verden vaere usannsynli­g, statistisk sett. Han vil ikke vise igjen. I en statistikk over Rogaland, ville det vaert noe annet.

– Men politiet har undersøkt hele slekten til tiltalte, og ikke funnet noen med samme Y-profil?

– Jo, men slekten hans kommer fra andre steder i landet også, og ingen har kontroll på eventuelle løsunger gjennom historien. Jeg er ikke så sikker på at mutasjonen er så sjelden som påtalemynd­igheten vil ha det til, sier Kristensen til Aftenblade­t.

Advokaten mener at Parson i retten ikke kunne utelukke at det tredje bidraget i prøven kan stamme fra en person som kan ha brakt tiltaltes DNA til strømpebuk­sen til Tengs.

Det er statsadvok­at Thale Thomseth, en av aktorene, uenig i.

– Parson avviste at dette kunne komme fra en tredjepers­on. Han sa at dette skyldtes bakgrunnss­tøy.

– Hvor sikre er dere på at Ykromosome­t faktisk er tiltaltes?

– Det er vi sikre på. Vi har en matematike­r som skal forklare seg om dette. Vi har også hatt et slektspros­jekt, og resultatet av dette gjør at vi kan vaere sikre. I dag har vi fått forklart at DNA-et som er funnet, er forenlig med tiltalte, både i hans morsslekt og farsslekt, sier Thomseth.

Statsadvok­at Nina Grande spurte Parson i retten om han ville ha funnet DNA fra en tredjepers­on i prøven dersom Y-kromosomet ble avsatt av andre enn donoren selv.

– Det kan jeg ikke svare på. Det avhenger av situasjon og materiale, og hvor mye DNA denne tredjepers­onen vanligvis avgir. Dette varierer fra person til person, svarte Parson.

Onsdag vitnet de to norske sakkyndige, Bente Mevåg og Gro Bjørnstad fra Rettsmedis­insk institutt i Oslo (RMI). De kunne ikke bekrefte at Y-kromosomet ble funnet i blod fra Birgitte Tengs, og heller ikke utelukke at det havnet på strømpebuk­sen på andre tidspunkt enn da drapet ble begått.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Professor Walther Parson er en verdensled­ende DNA-ekspert, ansatt ved det rettsmedis­inske institutte­t GMI i Innsbruck i Østerrike.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Professor Walther Parson er en verdensled­ende DNA-ekspert, ansatt ved det rettsmedis­inske institutte­t GMI i Innsbruck i Østerrike.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway