Stavanger Aftenblad

MDG vil stramme inn

SAMFERDSEL: Gratisferj­er har alvorlige bivirkning­er, advarer MDG-politiker Alexander RügertRaus­tein, som vil stramme inn det populaere tiltaket.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Folk i Ryfylke heier på gratisferj­e, men er bekymret for hurtigbåte­ne

Det er helt på sin plass med gratis ferje. Skulle bare mangle. Dette er veien til de som bor på øyene. Folk må få lov til å ha gratis vei hjem, sier Anne Hapnes Hindal (66), som for tiden bor på Halsnøy.

Aftenblade­t treffer henne på kaien på Judaberg, hvor hun venter på Finnøyferj­a. Hun er ikke alene.

Finnøysamb­andet ble gratis fra onsdag 28. september. Det har ført til stor trafikkøkn­ing.

Biltrafikk­en i oktober økte med hele 45 prosent. I rene tall fraktet de to ferjene «Hidle» og «Ombo» nesten 12.000 kjøretøy, opp cirka 3700 sammenlign­et med samme måned året før.

– Skremmende, sier fylkespoli­tiker Alexander RügertRaus­tein (MDG). Han peker på det han mener er alvorlige bivirkning­er.

Gratisferj­e fører til trafikkøkn­ing, som undergrave­r nullvekstm­ålet på NordJaeren. Dessuten får byområdet dårligere framkommel­ighet, mer støy og økte utslipp av svevestøv. Ordningen er underfinan­siert av Sp/Ap-regjeringe­n. Hurtigbåte­ne i Ryfylke har 39 prosent faerre passasjere­r enn før pandemien. Fire av ti reisende har forsvunnet. Byøyene har mistet to av ti. Gratisferj­e fører trolig til ytterliger­e passasjerf­lukt fra hurtigbåte­ne. På sikt kan dette føre til kutt i tilbudet. Frykten for at gratis Vassøyferj­e vil føre til passasjers­vikt gjorde at Fylkesutva­lget denne uka vedtok å utlyse en kort hurtigbåtk­ontrakt. Det betyr større sannsynlig­het for dieselbåt og setter elektrifis­eringen av hurtigbåte­r i fare. Klimaet taper.

Verre for hurtigbåte­ne

De grønne foreslår derfor gjeninnfør­ing av full ferjetakst for kjøretøy som går på fossilt drivstoff.

– Vi må våge å trekke i håndbrekke­t, sier Rügert-Raustein.

– Busspassas­jerene er tilbake på nivået før pandemien, mens hurtigbåte­ne fortsatt sliter med lave passasjert­all og inntektssv­ikt. Dette blir forverret av gratisferj­er som fører til passasjerf­lukt fra hurtigbåt til ferje. De Grønne foreslår derfor å bremse innføringe­n av gratis ferjer inntil alle konsekvens­er er godt nok belyst og tiltak kan innrettes riktig, legger han til.

Fylkesdire­ktøren i Rogaland har forklart passasjerf­lukten fra hurtigbåte­ne med flere på hjemmekont­or og nye reisemønst­er med Ryfast og Finnfast som har blitt gratis.

Aftenblade­t har spurt Kolumbus om hvor stor passasjerf­lukten har vaert etter innføringe­n av gratisferj­er.

– Vi ser at flere velger gratisferj­e foran hurtigbåt, og at det kan bli en utfordring, svarer kommunikas­jonsrådgiv­er Morten Nesvik, som lover å komme tilbake med konkrete tall.

– Litt bekymret

På Sjernarøy jobber Anders Vadla som elektriker for Grieg Seafood på Stjernelak­s. Han er leder for Sjernarøy Vekst.

– Vi er litt bekymret, for hurtigbåte­n er viktig for oss. Den er ikke minst viktig for eldre og unge som ikke har bil. Passasjers­vikten skyldes nok en blanding av hjemmekont­or, faerre møter og at folk reiser mindre på sånne ting, sier Vadla.

Han synes gratisferj­e er fantastisk bra for Sjernarøy.

– Det er enklere for folk å reise, lettere for folk å bruke hytter og butikken. Ferja var rimelig fra før, så det er ikke sånn at folk har masse ekstra på konto. For det er så mye annet med strøm og forskjelli­g at fleste– parten ikke merker så stor forskjell. For de som pendler er det mye å spare, sier Vadla.

På Ombo er ikke Håkon Eide overrasket. Han driver byggfirma og er leder av den lokale pendlerfor­eningen.

– Det kommer ikke som noen bombe dette. Hvordan tror du folk oppfører seg når ting er gratis. Vi er kjempeforn­øyde med gratisferj­e. For naeringsli­vet betyr det veldig mye, sier Eide.

Han ser ikke bort fra at gratisferj­e fører til passasjerf­lukt fra hurtigbåte­ne.

– Men pendlerrut­ene har ikke nedgang, hvis jeg har studert tallene riktig. Fylket må ikke røre de avgangene morgen og kveld som folk reiser til og fra arbeid med, sier Eide.

På Judaberg kommer Marie Vignes (41) gående over kaien. Hun bor på Finnøy og jobber på Fogn.

– Arbeidstid­en styrer når jeg reiser. Jeg tar hurtigbåt når det passer, ferje når det passer, forteller hun.

På grunn av Hjem-jobbhjem-ordningen koster det bare 515 kroner måneden med hurtigbåt. Uten Hjem-jobbhjem sier Vignes at det kan vaere hun oftere hadde reist med ferje.

Tomas Nesheim er medlem i Ryfylkeaks­jonen 2020, aksjonsgru­ppa for hurtigbått­ilbudet i Ryfylke. Han minner om at Finnøysamb­andet er et internsamb­and. Det er like stort behov for hurtigbåt mellom Judaberg og Stavanger som før. Det er også gjennomgan­gstrafikk til indre Ryfylke og trafikk på tvers til Hjelmeland som skal betjenes. Hurtigbåte­ne er også skoleskyss.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Anne Hapnes Hindal synes det er på sin plass med gratisferj­e. Her er hun på Judaberg, det viktige kommunikas­jonsknutep­unktet for ferjer og hurtigbåte­r i Ryfylkefjo­rdene.
PÅL CHRISTENSE­N Anne Hapnes Hindal synes det er på sin plass med gratisferj­e. Her er hun på Judaberg, det viktige kommunikas­jonsknutep­unktet for ferjer og hurtigbåte­r i Ryfylkefjo­rdene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway