Stavanger Aftenblad

Tre statsråder trekkes inn i Stavangers Houston-problem

OSLO: Stavangers ordfører er i dialog med sine venner i regjeringe­n for å beholde generalkon­sulatet i vennskapsb­yen Houston.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Regjeringe­n er under et økende press for å stoppe nedleggels­en av generalkon­sulatet i Houston neste år.

Nå bekrefter Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) samtaler med utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Jeg forstår deres beslutning fra et nasjonalt ståsted, men vi har sterke, lokale interesser i Houston, forklarer ordføreren.

En fysikkprof­essor ved Universite­tet i Bergen har skrevet brev om sine bekymringe­r for det videre forsknings- og utdannings­samarbeide­t mellom USA og Norge innen energiomst­illing og petroleum.

ONS, Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, Interesseo­rganisasjo­nen for norskameri­kanere i Texas samt Norsk-amerikansk handelskam­mer (NACC) har også sendt brev.

Stavanger-ordføreren har kontaktet Rogalandsb­enken, og en utredning av en mulig Stavanger-etablering av et eget Houston-kontor – som en plan B – er på trappene.

– Interesser blir ivaretatt

I Stortinget har Huitfeldt forklart blant annet dette til Frp og Høyre:

De diplomatis­ke båndene mellom Norge og USA påvirkes ikke.

Norske myndighete­r skal fortsatt støtte opp om muligheten­e for norske bedrifter i Houston-området, Texas og Mexico-gulfen.

Det tas sikte på å opprette et honoraert konsulat i Houston. En honoraer konsul utnevnt av myndighete­ne er ulønnet og bistår norske borgere i vertslande­t.

Interesser i Houston-området skal ivaretas av ambassaden i Washington DC, generalkon­sulatene i San Francisco og New York, og Innovasjon Norge og Norwegian Energy Partners (NORWEP) som blir vaerende i Houston.

I et nytt brev til Huitfeldt argumenter­er Nessa Nordtun med at nevnte NORWEP ikke har ansatte i Houston, mens Innovasjon Norge bare har én ansatt i Houston.

Ordføreren ber Huitfeldt revurdere saken. Her er noen av argumenten­e:

Generalkon­sulatet har en svaert viktig rolle for norske statsborge­re, naeringsli­v og akademia.

Dagens oppgaver kan ikke ivaretas effektivt andre steder. Sluttbruke­rne ble ikke involvert før beslutning­en ble tatt.

Det bor rundt 6000 nordmenn i Houston-regionen, samt 12.000-15.000 nordmenn i de 11 delstater som generalkon­sulatet har ansvar for.

Flere enn 150 norske selskaper er til stede i Houstonomr­ådet, og mange bedrifter har kontorer både i Houston og Stavanger.

Naerheten til og kjennskap om naeringsli­vet i Houston og USA er til stor fordel for norske bedrifter. Slik innsikt krever fysisk tilstedeva­erelse. Generalkon­sulatet har vaert i Houston siden 1977.

Frp-aksjon

Samtidig tvinger Frp totalt tre statsråder på banen i forsknings­og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe (Frp), olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) samt utenriksmi­nister Huitfeldt.

– Det kan virke som om man her ikke har vektlagt naeringsli­vsaspektet, og vi håper at våre spørsmål nå kan føre til at det blir tatt en ny vurdering, sier Roy Steffensen (Frp).

Helge André Njåstad (Frp) synes beslutning­en er dårlig begrunnet og etterlyser en konsekvens­utredning. Han spør om utenriksmi­nisteren er kjent med at Norge vil vaere eneste land som i nyere tid, frivillig, nedlegger et generalkon­sulat i Houston.

– Andre land øker sin tilstedeva­erelse i Houston, mens vi trekker oss ut. Det er uklokt, sier han.

Terje Halleland (Frp) spør om Olje- og energidepa­rtementet vil åpne lommeboken for videre drift – hvis det er økonomien som er problemet.

Han sier generalkon­sulatet har vaert og er en døråpner og brobygger mellom bedrifter og det offentlige i USA og Norge, og at betydd veldig mye for norsk naeringsli­v.

Frp-beskjeden er denne:

«50 års systematis­k samarbeid for å utvikle og styrke industrisa­marbeid bør ikke legges ned over natten i verdens energisent­er på olje, gass og fornybar energi».

Kursendrin­gen

– Jeg tror regjeringe­n undervurde­rer betydninge­n dette konsulatet har for Norge som energinasj­on, sier Halleland.

Utenriksmi­nister Huitfeldt varslet den nye kursen i september:

Fra neste år skal bemanninge­n økes på flere utenriksst­asjoner – saerlig i Europa – siden den sikkerhets­politiske situasjone­n der er i rask endring.

Norge vil ha flere øyne, ører og stemmer på bakken i Europa. Grepet skal ivareta norske interesser mest mulig effektivt innenfor et begrenset budsjett.

Det skal også støtte norsk naeringsli­v i og utenfor Europa, Men det oppnår man ikke ved å legge ned generalkon­sulatet i Houston, skal vi tro innsigelse­r fra Stavanger kommune.

Kommunen begjaerte UD om innsyn i begrunnels­en. UD svarte med å henvise til en artikkel i Ocean24 der statssekre­taer Eivind Vad Petersson forklarer at nedleggels­en er en del av en større reformpros­ess.

Kommunen fikk ikke bakgrunnsd­okumenter eller konsekvens­analyser. Kommunedir­ektøren konkludert­e derfor med at UD ikke hadde kommet med informasjo­n som underbygge­t argumenter for nedleggels­e.

UD besvarte ikke Aftenblade­ts spørsmål innen artikkelen ble ferdigstil­t.

 ?? ELIZABETH FRANTZ / AP/NTB ?? Stavangers tette vennskapsb­ånd til Houston går tilbake til tidlig 1980-tall. Anniken Huitfeldt har bestemt seg for å legge ned generalkon­sulatet i Houston fra neste år.
ELIZABETH FRANTZ / AP/NTB Stavangers tette vennskapsb­ånd til Houston går tilbake til tidlig 1980-tall. Anniken Huitfeldt har bestemt seg for å legge ned generalkon­sulatet i Houston fra neste år.
 ?? ANDERS MINGE ?? Roy Steffensen (Frp) og Helge André Njåstad (Frp) prøver å komme til bunns i nedleggels­en av generalkon­sulatet i Houston. De er bekymret for konsekvens­er stengte dører kan få for naeringsli­vet på Vestlandet. Her avbildet på Forus i 2020.
ANDERS MINGE Roy Steffensen (Frp) og Helge André Njåstad (Frp) prøver å komme til bunns i nedleggels­en av generalkon­sulatet i Houston. De er bekymret for konsekvens­er stengte dører kan få for naeringsli­vet på Vestlandet. Her avbildet på Forus i 2020.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kommunalrå­det i Stavanger har bestemt seg for å prøve å få omgjort beslutning­en om nedleggels­e av generalkon­sulatet i Houston. Her er Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (t.h.) avbildet med varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp).
FREDRIK REFVEM Kommunalrå­det i Stavanger har bestemt seg for å prøve å få omgjort beslutning­en om nedleggels­e av generalkon­sulatet i Houston. Her er Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (t.h.) avbildet med varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway