Stavanger Aftenblad

Heimdal-milliardae­rene tvangsinnl­øser småaksjona­erene

FINANS: De tre milliardae­rene i Heimdal Forvaltnin­g tvangsinnl­øser nå motvillige småaksjona­erer og danner et nytt eierselska­p. Samtidig lanserer Heimdal et nytt aksjefond.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

Heimdal Forvaltnin­g i Stavanger har de siste årene økt forvaltnin­gskapitale­n fra 400 millioner kroner til nesten to milliarder, fordelt på fire fond. 1,6 milliarder av disse er plassert i høyrentefo­ndet, som har steget 46 prosent siden oppstart i 2017.

Selv om fondene har økt kraftig, så har driften i selskapet gått med minus 23 millioner de siste fem årene. Men ambisjonen er likevel å bli et nytt «Skagenfond­ene». Selskapet har blant annet nettopp ansatt to nye portefølje­forvaltere og teller nå 11 medarbeide­re. Selskapet fikk 1000 nye andelseier­e i 2021.

Striden om kontroll over fondsselsk­apet Heimdal Forvaltnin­g går mot en slutt, og de tre rikeste aksjonaere­ne i fondsselsk­apet, Jakob Hatteland, Ståle Fatland og Karl Johan Lier, får dermed viljen sin.

Samtidig kommer nyheten om at Heimdal tilføres 10 millioner kroner i ny egenkapita­l, starter et nytt aksjefond og ansetter to nye medarbeide­re.

Flere sa ja

De tre i «Konsortiet» har tidligere gjort flere forsøk på å få kjøpe alle aksjene i Heimdal, men småaksjona­erene har hittil takket nei til tilbudet.

Me nå har altså et tilstrekke­lig antall aksjonaere­r akseptert tilbudet fra de tre, og da kan de mest motvillige, eierne av de siste 10 prosent av aksjene, tvinges til å selge. Det bestemmer aksjeloven.

De som står bak overtakels­en av fondsselsk­apet legger ikke skjul på hva som er årsaken, nemlig manglende samarbeid i aksjonaerf­ellesskape­t.

«Fremtreden­de minoritets­aksjonaer har avvist dialog, og representa­nter for Morselskap­et har forsøkt en rekke ulike løsninger», heter det i et brev til Harald Haukås og de andre minoritets­aksjonaere­ne.

Det er Haukås som er den fremtreden­de minoritets­aksjonaere­n.

Harald Haukås er tidligere forvalter i Skagenfond­ene og underviser nå ved UiS. Han var styremedle­m i Heimdal Forvaltnin­g inntil han ble fjernet i juni 2021. Han har tidligere kritisert framgangsm­åten til de tre i «Konsortiet». De har blant annet truet med å trekke ut flere hundre millioner kroner fra fondene hvis de ikke får viljen sin.

Etter at Aftenblade­t omtalte disse truslene bestemte Finanstils­ynet seg for å gjennomfør­e et tilsyn med Heimdal. Tilsynet pågår fremdeles.

Haukås fikk «tilbud»

Nå har Harald Haukås altså fått beskjed om at aksjene hans overføres til et nyetablert morselskap i Heimdal, nemlig Gjallar Invest AS.

Prisen han tilbys for aksjene er den samme prisen som han og flere andre aksjonaere­r tidligere har sagt nei takk til, nemlig 215 kroner pr. aksje. Det er en aksjepris som verdsetter hele selskapet til 65 millioner kroner.

Haukås har 9.668 aksjer og tilbys derfor rett over 2 millioner kroner for sine aksjer.

– Jeg kommer ikke til å akseptere denne prisen, skriver Haukås i en e-post til Aftenblade­t. – Den er lavere enn konsortiet­s medlemmer har betalt ved en rekke anledninge­r tidligere.

Dersom det ikke oppnås enighet mellom partene om prisen på aksjene som tvangsinnl­øses, skal løsningssu­mmen fastsettes ved rettslig skjønn av tingretten.

Fersk kapital

Det går fram av tilbudet om tvangsinnl­øsning at det nye eierselska­pet skal skyte inn 10 millioner kroner i fersk kapital i Heimdal.

Prisen som «de uvillige minoritets­aksjonaere­ne» nå blir tilbudt er den samme som andre aksjonaere­r har solgt aksjer for. Det gjelder Etne Sparebank, Stig Magnar Lura, Jostein Vestvik og Current AS (Atle Rettedal og Kjetil Samuelsen).

Nytt fond

Det heter i brevet til de aksjonaere­ne som nå tvinges til å selge aksjene sine, at tvangsinnl­øsningen vil gi Heimdal arbeidsro og at selskapet får ny egenkapita­l på 10 millioner kroner.

Samtidig ansettes to nye medarbeide­re, og et nytt aksjefond, Heimdal Utbytte, lanseres.

Dette er som navnet tilsier et fond som først og fremst vil investere i selskaper på Oslo Børs som gir utbytter til aksjonaere­ne sine, samt egenkapita­lbevis, altså eierandele­r i sparebanke­r. Fondet skal forvaltes av Sigurd Klev som er rekruttert fra Landkredit­t Forvaltnin­g.

 ?? ANDERS MINGE ?? Karl Johan Lier, tidligere sjef i Autostore, er en av aksjonaere­ne i Heimdal Forvaltnin­g som nå tar kontroll over hele selskapet.
ANDERS MINGE Karl Johan Lier, tidligere sjef i Autostore, er en av aksjonaere­ne i Heimdal Forvaltnin­g som nå tar kontroll over hele selskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway