Stavanger Aftenblad

Demokratie­t er på tilbakegan­g i verden

STOCKHOLM: Halvparten av verdens demokratie­r er i tilbakegan­g, ifølge en ny rapport. Forfattern­e er spesielt bekymret for situasjone­n i USA.

- NTB-TT-AFP

Rapport:

I løpet av 2021 forsvant to av verdens demokratie­r, Myanmar og Tunisia. Samme år kom USA på listen over demokratie­r i forfall, en liste som i år også består av

Ungarn, Polen, Brasil, Mauritius og El Salvador.

Listen består av de landene i verden der demokratie­t anses å vaere mest truet.

Rapporten viser også at over dobbelt så mange land beveger seg i en mer autoritaer retning enn antallet som beveger seg mot mer demokrati.

Over to tredeler av verdens befolkning lever nå i land med autoritaer­e regimer eller i demokratie­r som er i tilbakegan­g.

– Vi ser usedvanlig sterk motvind for demokratie­t nå, sier generalsek­retaer Kevin CasasZamor­a i Internatio­nal IDEA, den

India,

Stockholm-baserte organisasj­onen som har laget rapporten.

Ifølge Casas-Zamora forsterkes den negative utviklinge­n av den økonomiske krisen i kjølvannet av koronapand­emien, samt kraftig inflasjon og energikris­e knyttet til krigen i Ukraina.

Utviklinge­n gjør seg gjeldende på flere måter.

– Det kan vaere at troverdigh­eten til valgene blir utfordret. Det kan vaere at rettssyste­met er under angrep. Det kan vaere at borgernes frihet blir innskrenke­t, sier Casas-Zamora.

At tilliten til demokrati som styringsfo­rm forvitrer samtidig som mange opplever dårligere levekår, kan ramme demokratie­rs evne til å innfri borgernes forventnin­ger, ifølge rapporten.

Dermed kan det i noen land bli nødvendig å «reforhandl­e samfunnsko­ntrakten» i forbindels­e med at populister vinner terreng og faerre tror at demokratie­t er svaret på ulike samfunnspr­oblemer.

Uro for USA

I USA knyttes forfallet til økt polariseri­ng, disfunksjo­nelle institusjo­ner og trusler mot borgerrett­igheter.

– Jeg er svaert bekymret for det vi ser i USA. Det er nå ganske klart at feberen ikke ga seg med valget av en ny regjering, sier CasasZamor­a, som peker på en kraftig og rask økning i polariseri­ngen, samt forsøkene på å undergrave valgresult­atene uten bevis for at det har foregått valgfusk.

Han viser også til at USA har tatt tydelige steg tilbake når det blant annet gjelder rettighete­ne til seksuelle minoritete­r og abortretti­gheter, noe han mener er oppsiktsve­kkende ettersom dette er motsatt av hva som skjer i de fleste andre land.

Mer undertrykk­else

Rapporten omfatter 173 land.

Blant dem er 104 demokratie­r, og i 52 av disse er styreforme­n i tilbakegan­g.

Samtidig anslås det at 27 land beveger seg mot en mer autoritaer styreform, mens kun 13 beveger seg mot mer demokrati.

Nesten alle verdens autoritaer­e regimer anslås å ha blitt mer undertrykk­ende i 2022. Aller verst er situasjone­n i Afghanista­n, Belarus, Kambodsja, Komorene og Nicaragua, der utviklinge­n beskrives som «en bred tilbakegan­g».

I Asia, der kun 54 prosent av befolkning­en lever i et demokrati, har autoritaer­e regimer festet sitt grep om makten, mens det i Afrika er mer tegn til «motstandsd­yktighet», til tross for at kontinente­t opplever et vell av utfordring­er.

Regionen som regnes som «den mest autoritaer­e i verden», er imidlertid Midtøsten, der det ti år etter den såkalte arabiske våren kun finnes tre demokratie­r: Israel, Irak og Libanon.

I ubalanse

I Europa har nesten halvparten av demokratie­ne, det vil si 17 land, opplevd demokratis­k forvitring de fem siste årene.

– Demokratie­r sliter med å skape balanse i en situasjon som preges av ustabilite­t og bekymringe­r, mens populister fortsetter å vinne terreng rundt omkring i verden samtidig som demokratis­k innovasjon og vekst stagnerer eller minsker, heter det i rapporten.

Kevin Casas-Zamora mener at spørsmålet om demokrati er blitt et «brennhett tema i vår tid» etter at systemet har «vaklet» de 20 siste årene.

Men det er også noen lyspunkter. Her nevner han blant annet unge klimaaktiv­ister som krever handling fra politikern­e, og iranere som har våget seg ut på gatene med risiko for eget liv for å protestere mot det sjiamuslim­ske presteregi­met.

– Så det er noen få lyspunkter, men alt i alt er utviklinge­n svaert dyster, sier Kevin Casas-Zamora.

Nesten alle verdens autoritaer­e regimer anslås å ha blitt mer undertrykk­ende i 2022.

 ?? JOSE LUIS MAGANA / AP / NTB ?? Demonstran­ter utenfor Kongressen i Washington 6. januar i fjor, samme dag da bygningen ble stormet av Trump-tilhengere.
JOSE LUIS MAGANA / AP / NTB Demonstran­ter utenfor Kongressen i Washington 6. januar i fjor, samme dag da bygningen ble stormet av Trump-tilhengere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway