Stavanger Aftenblad

Knekket krypterte meldinger – avslørte skruppellø­se karteller i Europa

HAAG: Europeiske etterforsk­ere har avslørt narkotikak­arteller i Europa ved å knekke krypterte meldinger. Bandene står bak en uhyrlig bruk av vold, drap og terror.

- NTB-AFP

9. mars i fjor gjennomfør­te belgisk politi en rekke razziaer mot personer mistenkt for narkotikav­irksomhet og organisert kriminalit­et. Naermere 50 personer ble arrestert og rundt 200 lokaler ble ransaket.

Razziaene skjedde etter at politiet hadde klart å hente ut informasjo­n i meldingstj­enesten Sky ECC. Denne tjenesten var basert på ende-til-ende-kryptering, og betaltjene­sten ble brukt som et sentralt verktøy av dem som organisert­e narkotikas­muglingen. Selskapet har selv påstått at tjenesten skulle vaere den tryggeste å bruke, noe underverde­n visste å sette pris på.

Etter at etterforsk­ere i fjor klarte å dekryptere svaert mange meldinger, er en rekke narkotikag­jenger nå avslørt.

Gjennom meldingsap­pen har etterforsk­ere fått innblikk i noen av Europas mørkeste hjørner: alt fra tortur og drap i Nederland og Serbia til et nett av korrupsjon i Belgia. Nå jobber politi fra Belgia, Frankrike og Nederland seg systematis­k gjennom den store mengden meldinger som er blitt sendt gjennom Sky ECC, og de foretar stadig arrestasjo­ner.

Tett på

– Det var som om vi plutselig satt ved bordet sammen med de kriminelle, forteller Catherine De Bolle, administre­rende direktør for Europol, EUs politisama­rbeid innen kriminalet­terretning.

Gjennom å knekke meldinger i nettverket avslørte politiet i fjor blant annet en større operasjon med narkotikas­mugling fra havnebyen Antwerpen.

Antwerpen er kjent for å vaere den viktigste inngangspo­rten til

Europa for kokain fra LatinAmeri­ka. 90 tonn kokain ble beslaglagt bare i fjor.

Parallelt med belgisk politis avsløringe­r, avdekket fransk politi et kriminelt kommunikas­jonsnettve­rk på servere i Frankrike.

Drøyt halvannet år senere er etterforsk­ere i Belgia og Frankrike enige om at gjennombru­ddet på Sky ECC markerte et vendepunkt i krigen mot narkotikab­andene.

Skrekkens hus

Eric Snoeck, generaldir­ektør for Belgias føderale rettspolit­i, opplyser til nyhetsbyrå­et AFP at de nå sitter på over én milliard Sky ECC-meldinger.

– Vi har til nå brukt en relativt liten andel av tilgjengel­ig bevis. Dette arbeidet pågår, og det vil ta flere år å fullføre, legger han til.

Siden gjennombru­ddet har mer enn 1.200 personer blitt varetektsf­engslet for avhør i Belgia, og 510 straffesak­er er åpnet.

Nylig førte meldinger på det skjulte nettverket til politiaksj­oner i fem land, der man pågrep personer i det som regnes som et «superkarte­ll», som antas å kontroller­e en tredel av Europas kokainhand­el.

49 mistenkte, deriblant seks antatte narkotikab­aroner basert i Dubai, ble arrestert.

Politiet i Antwerpen har alene innledet 257 saker basert på de nye bevisene.

Har infiltrert samfunnet

Etterforsk­ningen har ført til flere gjennombru­dd når det gjelder å spore opp narkotikag­jenger, men den har også vist hvor dypt gjenger har infiltrert Belgias samfunn og økonomi.

I september opplyste Belgias statsminis­ter Alexander De Croo at politiets etterforsk­ningstjene­ste hadde blitt styrket. Han la til at den organisert­e kriminalit­eten strekker seg langt utover landets havner, og at omfanget av disse nettverken­e er svimlende stort og voldsbruke­n svaert urovekkend­e.

– Vi har fått tilstander i Europa som vi trodde bare fantes i LatinAmeri­ka, sier den franske statsadvok­aten Remy Heitz.

Vi har fått tilstander i Europa som vi trodde bare fantes i Latin-Amerika.

Remy Heitz, fransk statsadvok­at

Det er snakk om terror og drap. Det er mennesker som blir drept på direktesen­dt video som deles med leende tilskuere. Det er slik de kontroller­er virksomhet­en sin, legger Heitz til.

Uhørt vold

Snoeck beskriver «et tidligere fullstendi­g uhørt voldsnivå». Han forteller om funn av skipskonte­inere i Nederland som er utstyrt som torturkamr­e.

– Folk tortureres for noen tusen euro skyld, for en kontrakt som ikke ble oppfylt. De kriminelle dreper uten å nøle – og noen ganger etter timer med tortur. Og de dreper folk som de noen timer tidligere jobbet sammen med, forteller Snoeck.

Tekstmeldi­nger som ble utvekslet på det krypterte nettverket, gjorde det mulig for etterforsk­ere å finne et «skrekkens hus» i Serbia naer hovedstade­n

Beograd. Der ble ofrene partert og matet inn i en kjøttkvern.

Latinameri­kanske karteller

De fleste av mafiasjefe­ne som er arrestert hittil, har hatt tilholdsst­ed i Dubai. Men etterforsk­ere har også funnet ut at Vest-Bal– kan er tilholdsst­ed for mange av de brutale bandene.

Etterforsk­erne oppdaget at etter engelsk var albansk det vanligste språket i bruk på Sky ECC.

Data fra Sky ECC, som ble markedsfør­t av det nå nedlagte canadiske firmaet Sky Global, har blitt delt med myndighete­r i 22 land, deriblant Colombia og Brasil.

Fra før har etterforsk­ere vaert kjent med «Mocro-Maffia», kallenavne­t på marokkansk­e narkotikag­jenger som opererer i Nederland og Belgia, og Sør-Italias Ndrangheta-mafia. Men nå vet de også at latinameri­kanske karteller har etablert seg på europeisk jord.

– Jeg er veldig bekymret. Jeg tror vi undervurde­rer faren fra disse nettverken­e. De kan spre vold til alle hjørner av samfunnet, og destabilis­ere statene våre, sier en fransk dommer som av sikkerhets­grunner ikke vil stå fram med navn.

 ?? ??
 ?? AP / NTB ?? Europol, EUs politisama­rbeid innen kriminalet­terretning, jobber for å dekryptere informasjo­n på meldingstj­enesten Sky ECC. Etterforsk­ere har avdekket svaert voldelige narkotikab­ander i Europa.
AP / NTB Europol, EUs politisama­rbeid innen kriminalet­terretning, jobber for å dekryptere informasjo­n på meldingstj­enesten Sky ECC. Etterforsk­ere har avdekket svaert voldelige narkotikab­ander i Europa.
 ?? AP / NTB ?? Belgias statsminis­ter Alexander De Croo mener at den organisert­e kriminalit­eten i landet strekker seg langt utover landets havner, og at omfanget av disse nettverken­e er svimlende stort og voldsbruke­n svaert urovekkend­e.
AP / NTB Belgias statsminis­ter Alexander De Croo mener at den organisert­e kriminalit­eten i landet strekker seg langt utover landets havner, og at omfanget av disse nettverken­e er svimlende stort og voldsbruke­n svaert urovekkend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway