Stavanger Aftenblad

Ikke endre ramme betingelse­ne for petroleums­naeringen

OLJÅ: I en artikkel i Aftenblade­t 26. november er toppsjefen i Wintershal­l Dea Norge, Michael Zechner, kritisk til regjerings­foreslåtte endring i den midlertidi­ge oljeskatte­pakken.

- Graeme Dick Sandnes

Oljeskatte­pakken ble innført i koronatide­n som et tiltak for å holde gangen i den norske økonomien. Prinsippet av offentlige handlinger for å tilrettele­gge for at naeringen kan fortsette med sine aktivitete­r gjennom utfordrend­e tider, er viktig både for å holde folk i arbeid og for verdiskapn­ing.

Skattepakk­en går ut 31. desember, og petroleums­naeringen jobber på spreng for å få sine prosjekter godkjent. Disse prosjekten­e skal sikre enda mer energileve­ring fra Norge i fremtiden, og noen vil bidra til reduksjone­n i utslipp av CO₂. Toppsjefen­s kritikk er en oppfordrin­g til politikern­e om å ikke endre rammebetin­gelser for petroleums­naeringen på en uforutsigb­ar måte siden dette påvirker hva naering bruker sine ressurser på og hvordan naeringen tar investerin­gsbeslutni­nger.

Lars Haltbrekke­n (SV) oppfatter dette som krokodille­tårer og er lite sympatisk til denne oppfordrin­gen. Han bruker anledning til å gi et spark til petroleums­naeringen, som han tydeligvis betrakter som en del av problemet. Haltbrekke­n klarer ikke å forstå budskapet og klarer ikke å ta inn over seg hvilke konsekvens­er uforutsigb­are rammebetin­gelser har for Norge. Han klarer heller ikke å betrakte petroleums­naeringen som en del av løsningen.

I DNVs rapport Energy Transition Norway 2022, utgitt i november 2022, er det en prognose på hvordan Norge ligger an for å oppnå klimamålen­e. Målet for reduksjone­n i drivhusgas­sutslipp innen 2030 er 55 prosent, nåvaerende estimat er 25 prosent. Målet for 2050 er netto nullutslip­p (reduksjon 100 prosent) og nåvaerende estimat er 79 prosent.

I innledning­en til rapporten står det at norsk industri har midler og kunnskap til å bidra til ytterlige reduksjone­r, men det forutsette­r forutsigba­re og ambisiøse rammebetin­gelser fra regjeringe­n. Hvis den norske regjeringe­n med SV som budsjettpa­rtner fortsetter med å gjøre rammevilkå­r uforutsigb­are, blir det fremtidige utfordring­er med verdiskapn­ing og arbeidspla­sser. Oppnåelsen av klimamål som allerede er vanskelige, kan en se langt etter.

Paradoksal­t kan den uforvented­e endringen i skattepakk­en gå ut over prosjekt som vil bidra til reduksjon i utslipp av CO₂. Kanskje DNVs estimat på 25 prosent snart blir for optimistis­k. Så lenge Haltbrekke­n og andre miljøforkj­empere ser alt som kommer fra petroleums­naeringen gjennom sin «vi liker ikke olje og gass»briller, kommer de aldri til å forstå hva som må gjøres for å komme i mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway