Stavanger Aftenblad

Elektrifis­eringens betydning

STRØM: Det er et akutt behov for en generell gjennomgan­g av hvordan vi skal anvende landets elkraft. Til nå har det vaert mest fokus på hvordan vi kan skaffe nok kraft på sikt.

- Endre Haraldseid­e Cand.agric.

Regjeringe­ns energikomm­isjon skal legge fram sin rapport 1. februar 2023. Da ville det vaert naturlig at den enten kommer med forslag til en prioriteri­ngsliste for hvordan vi bør anvende elkraften basert på hva som tjener det grønne skiftet best, eller foreslår at det blir gjort i naer framtid.

Behovet for en gjennomgan­g av bruken av vår elkraft er sammensatt. Jeg vil peke på fire punkter:

Elektrifis­ering av sokkelen

Andelen av elkraft til elektrifis­ering har allerede stor innflytels­e på den nasjonale kraftbalan­sen, prissettin­g og muligheten­e for kraftutvek­sling med EU og England. Eventuell realiserin­g av planlagt elektrifis­ering vil forsterke dette vesentlig.

Ifølge SSB ble det i 2021 brukt 7,8 TWh til elektrifis­ering av sokkelen. Dette tilsvarer 5 prosent av vår elproduksj­on. Planene fram mot 2030 er å øke elektrifis­eringen til minimum 20 TWh noe som tilsvarer at hver 8. kWh av dagens norske elproduksj­on ville gått med til elektrifis­ering av petroleums­industrien.

Bortfallet av kraft fra Fastlands-Norge på 7,8 TWh utgjør en reduksjon i kraftutvek­slingen som ville ha gitt en reduksjon i CO₂-avtrykket på 2,34 Mt (megatonn/millioner tonn). Ved 20 TWh til elektrifis­ering ville vi gått glipp av en reduksjon på 6Mt, ca. 12 prosent av de norske totalutsli­ppene av CO₂.

For hver kWh utveksling­skraften reduseres med, øker utslippene med ca. 300 gram, som er det europeiske CO₂avtrykket for blandingsk­raft. Dette er det samme både for eksport og import av kraft. Mindre produksjon av blandingsk­raft i EU ved import fra Norge, mer produksjon av blandingsk­raft i EU for eksport til Norge.

«Gassen som man ikke lenger brenner i Nordsjøen for å lage strøm, vil i stedet eksportere­s til Europa, hvor den brukes til blant annet oppvarming og strømprodu­ksjon», sier NVE-direktør Kjetil Lund.

Det er vanskelig å se for seg at fordelene med bedre utnyttelse av naturgasse­n i EU enn på plattforme­ne er større enn de er ved kraftutvek­slingen, all den tid CO₂- utslippene bare skifter «adresse».

Usikkerhet om klimaeffek­ten

Klimaargum­entet for elektrifis­ering er svaert omdiskuter­t. Det er ulike vurderinge­r av elektrifis­ering av sokkelen. I Olje- og energidepa­rtementet uttrykker man usikkerhet om berettigel­sen av elektrifis­ering:

I Stortingsm­elding 36 (2020–2021) «Energi til arbeid – langsiktig verdiskapi­ng fra norske energiress­urser» (side 155) er det gjort en vurdering av den globale klimaeffek­ten av mer kraft fra land. Der står det:

«Kraft fra land reduserer utslippene fra norsk sokkel. Effektene på utslippene på kort og lang sikt på europeisk og globalt nivå er mer usikre.»

– Ikke en opplagt klimaeffek­t, sier NVE-direktør til Tu.no (Teknisk ukeblad).

– Jeg forstår tankegange­n, men jeg setter store spørsmålst­egn ved å bruke strøm fra land til å utvinne olje. Elektrifis­ering av sokkelen har neppe noe klimaeffek­t, og det er dyrt. Det øker etterspørs­elen etter kraft, og bidrar til høyere strømprise­r på fastlandet, sa tidligere sentralban­ksjef Øystein Olsen på Energirike-konferanse­n.

«Grønn» industri og kraftmange­l

Flere konkrete planer om etablering av «grønn» industri i Fastlands Norge er i ferd med å bli utsatt eller kansellert pga. mangel på kraft. Et eksempel er Yaras intensjon om å skifte fra grått hydrogen basert på naturgass til grønt hydrogen produsert på fornybar kraft i sin produksjon av ammoniakk.

Det er klart at store deler av kraften som går til å flytte utslipp fra produksjon­en i Nordsjøen til forbrukern­e i EU kunne finne en bedre anvendelse hos Yara. Selskapets behov er oppgitt til ca. 4 TWh.

Eksempelet Finnmark

Hvor inngripend­e og antagelig destruktiv­t elektrifis­ering av kun ett tiltak kan bli for det berørte området, viser planene for Melkøya. Der er behovet for kraft 3,5 TWh. Finnmark har en elproduksj­on på vel 3,75 TWh. Elektrifis­ering av LNGanlegge­t på Melkøya vil kreve hele Finnmarks kraftprodu­ksjon • Motvind Norge

Elektrifis­eringens skjebne vil prege balansen i den norske elforsynin­gen i uoverskuel­ig framtid.

Konkrete planer om «grønn» industri er i ferd med å bli utsatt eller kansellert på grunn mangel på kraft.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Skal vi lykkes med elektrifis­eringen av samfunnet, i Norge og Europa, må vi bruke strømmen der den gir mest nytte og har størst klimaeffek­t.
PÅL CHRISTENSE­N Skal vi lykkes med elektrifis­eringen av samfunnet, i Norge og Europa, må vi bruke strømmen der den gir mest nytte og har størst klimaeffek­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway