Stavanger Aftenblad

Må et parti vaere autoritaer­t for ikke å bli en døgnflue?

POLITIKK: Jeg har lest programmet til Industri- og Naeringspa­rtiet (INP), så trenger ikke du å gjøre det. Inntrykket jeg sitter igjen med, er blant annet at dette ikke er et parti for unge eller syke.

- Maren Rønningen Student, Rena

Partileder av Industri- og naeringspa­rtiet, Owe Ingemann Waltherzøe, deltok nylig på Politisk kvarter, hvor han møtte Frp-politiker Trond Birkedal for å debattere INP sine vedtekter. Debatten, preget av hersketekn­ikker, avbrytelse­r og uenigheter om fakta, ga flere spørsmål enn svar for meg som lytter. Jeg leste derfor INP sine vedtekter, og sitter igjen med det som følger:

Ved spørsmål fra debattlede­r om hvorvidt vedtektene egentlig betydde noe, svarte Waltherzøe at INP er en organisasj­on i oppstartsf­asen som kun forsøker å forhindre «oppdrettsp­olitikere». Han innrømmet også at organisasj­onens praksis ikke var som beskrevet i vedtektene på de områdene han møtte saerlig stor kritikk for, om egen makt. På Facebook omtalte han kritikken av vedtektene som å «fokusere på halmstrå».

Tid for tal

Som det sies i Elevorgani­sasjonen: «Hvis en organisasj­on var et hus, hadde vedtektene vaert grunnmuren». En organisasj­on som bryter sine egne vedtekter, som deres medlemmer selv har vedtatt, sender etter min mening et tydelig signal om at de ikke fortjener medlemmene­s tillit.

INP sine vedtekter er et 29 sider langt dokument. Til forskjell har KrF omtrent åtte sider, og partiene Rødt og Arbeiderpa­rtiet har ni sider hver. SV og Senterpart­iet har omtrent 14. Frp sitt styringsdo­kument, som Waltherzøe påpeker at de har lagt til grunn for egne vedtekter i INP, har derimot det som tilsvarer 35 sider med alminnelig­e vedtekter. Det er derfor forståelig at det er uenigheter om fakta i denne debatten. Det er mye å sette seg inn i, og saerlig vanskelig blir det for Waltherzøe når partiet hans ikke har utarbeidet vedtektene sine selv. De skulle kanskje kopiert leksene til noen andre?

«Partiet er fortsatt i oppstartsf­asen» er en vanlig tilbakemel­ding når man kritiserer INP for deres tilhengere. At man er et nytt parti, unnskylder ikke dårlige styringsdo­kumenter. Partiet Sentrum og Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger har fire sider med vedtekter. Disse kan alle medlemmer forstå, uten å sette av en hel dag til lesing, som jeg gjorde i dag.

Systematis­k mistillit

Lange vedtekter er et stort rødt flagg. Waltherzøe sier selv at INP er et parti av og for vanlige folk som ikke har vokst opp i politikken. Vanlige folk er ikke vant til å lese vedtekter, og selv politikere vil ha problemer med å sette seg inn i dokumentet «Vedtekter for Industri- og naeringspa­rtiet, INP», og ikke bare på grunn av skrivefeil­ene. Dokumentet er ikke laget for å forstås. Det virker for meg som om det kun finnes for at partiet skal fremstå som legitimt, og for at sentralsty­ret skal sikre sin makt i årene som kommer. Man skriver ikke hele kontrakten med liten skrift, Waltherzøe!

Noe av det INP møter mest kritikk for, er hvordan man utpeker personer til høyere verv. Personene som sitter i sentralsty­ret i dag, er utpekt av leder, og skal etter vedtektene sitte i fire år. Leder sitter i seks år. Dette sentralsty­ret har per vedtektene funksjon som valgkomité og fullmaktsk­omité. Det utgjør en stor andel av landsstyre­t, og skal fungere som kontrollko­mité dersom vedtektene skal tolkes. Waltherzøe skriver på Facebook: «Vi gjør det litt annerledes enn andre politiske initiative­r som har vist seg å vaere «døgnfluer» som tiltrekkes av oppdrettsp­olitikere som har helt andre personlige ambisjoner enn for fellesskap­et».

Maktkamp eller demokrati?

Å ha medlemmene­s tillit, og å ha rammer for organisasj­onen som sikrer det interne demokratie­t, er altså mindre viktig enn stabilitet for de med mest makt. Å ikke vaere en døgnflue innebaerer i dette tilfellet å vaere autoritaer.

En av endringene INP har gjort i det ellers ordrett plagierte vedtektsdo­kumentet til Frp, er at de krever fem års arbeidserf­aring for at et medlem skal vaere valgbart. Det sender et tydelig tegn om at dette ikke er et parti for de unge eller syke, og at de ønsker tillitsval­gte av samme «type» som i dag leder organisasj­onen. Også forskjelli­g fra Frp sine vedtekter er bestemmels­en for INP at sentralsty­ret har makt til å nekte personer å represente­re INP dersom de tidligere har vaert medlem av annet politisk parti. Det er da på sin plass å gjenta at sentralsty­ret er utpekt av Waltherzøe, ikke valgt. Vedtektene sier også, til forskjell fra Frp sine, at kandidater plikter å signere en lojalitets­avtale med fylket i forbindels­e med valg.

INP-lederen sier selv at de ikke vil ha en maktkamp i partiet med folk som ikke jobber for organisasj­onens interesser. De få forslagene INP selv har utarbeidet og vedtatt, bygger på en mistillit til egne medlemmer, og sikrer partitoppe­n mer makt enn i noen av de andre norske partiene. Det fortjener medlemmene å vite, og den informasjo­nen må vaere lettere tilgjengel­ig. Birkedal sier det godt: «Det du kaller for maktkamp, er det alle andre kaller for demokrati».

 ?? FINN E. VÅGA ?? En av endringene INP har gjort i vedtektsdo­kumentet, er at de krever fem års arbeidserf­aring for at et medlem skal vaere valgbart. Det sender et tydelig tegn om at dette ikke er et parti for de unge eller syke.
FINN E. VÅGA En av endringene INP har gjort i vedtektsdo­kumentet, er at de krever fem års arbeidserf­aring for at et medlem skal vaere valgbart. Det sender et tydelig tegn om at dette ikke er et parti for de unge eller syke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway