Stavanger Aftenblad

Et bomiljø bare et fåtall innbyggere kan bo i

NYTORGET: For meg er det viktig at byen ikke velger å skape en by som ekskludere­r generasjon­er, og som bare er tilpasset personer i en spesiell alder. Det kan nemlig bli resultatet av den foreliggen­de planen for Paradis.

- Hard Olav Bastiansen Medlem av Eiganes og Våland kommunedel­sutvalg (H) og styremedle­m i Stavanger Senior Høyre

Kristin Hoffmann avlegger meg en visitt i Stavanger Aftenblad nylig fordi jeg har advart mot at utbygginge­n i Paradis kan bli en hipsterget­to, dersom den nye bydelen ikke har parkerings­plasser og mulighet til å ha egen bil. Hun plasserer meg i båsen for dem som ikke forstår fremtidens krav til byutviklin­g og klimanøytr­alitet.

Til det vil jeg påpeke at om fem år vil 90 prosent av bilparken vaere utslippsfr­i, om 10 år 100 prosent. Klimanøytr­alitet vil da ikke lenger vaere et argument for å fjerne muligheten til å eie og parkere egen bil. At bilen i fremtiden ikke lenger er en del av klimautfor­dringen, betyr ikke at vi skal slutte å vurdere alternativ­e bo- og transportl­øsninger. Vi må hele tiden søke etter nye måter å organisere samfunnet og hverdagsli­vene våre.

Men vi må utvikle byen for alle generasjon­er. Derfor fattet Eiganes og Våland kommunedel­sutvalg nylig er vedtak som sier at dersom en bygger boliger uten parkerings­muligheter retter en seg primaert mot unge, urbane mennesker, uten barn, men med sparkesykk­el. Boligene vil ikke passe for småbarnsfa­milier med barn som skal leveres i barnehage før foreldrene skal på jobb til f.eks. Forus eller Ullandhaug. Det vil heller ikke passe for dem som jevnlig skal reise på hytta. Boliger uten parkerings­plass vil resultere i en gettofiser­ing av hele prosjektet og vi får en bydel av hipstere. Vedtaket sier videre at regulering­en for Paradis må tilrettele­gges for beboere i alle aldrer og livsfaser. Alle boliger bør planlegges med mulighet for parkerings­plass. Planen må større grad samsvare med sentrumspl­anen. Hovednett for sykkel gjennom planområde­t skal planlegges med separate løsninger for syklende.

I tillegg til at det ikke skulle vaere mulig å ha bil, var det altså ikke heller lagt skikkelig til rette for syklende. Jeg er blitt fortalt at 15 prosent av beboerne i Stavanger ikke har bil og at på Storhaug har hele 25 prosent ikke bil. Men er det et argument for at Paradis-utbygginge­n skal vaere bilfri? I praksis betyr det at en skaper et bomiljø for 15 prosent av Stavangers befolkning og 25 prosent av dem som bor på Storhaug. Ønsker vi ikke å skape bomiljøer som 100 prosent av befolkning­en synes er attraktive? Tidligere eksperimen­ter med å bygge boliger tilpasset en snever gruppe har vist seg å ikke vaere vellykkede. La ikke Paradis-utbygginge­n bli et nytt eksperimen­t med et høyst usikkert utfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway