Stavanger Aftenblad

Kan vi ha tillit til våre folkevalgt­e i Nytorg-prosjektet?

NYTORGET: Nylig vedtok utvalg for by- og samfunnsut­vikling (UBS) fjerning av to verneverdi­ge trehus fra Nytorget. Vedtaket tyder på at trykket er stort for å realisere Stavanger Utvikling KF og SVG Propertys AS sine planer for riving og ny kontorblok­k på

- Endre Elvestad Stavanger

UBS kaller vedtaket en presiserin­g av regulering­splan 2774 som ble lagt ut til høring i juni. Det er merkelig at en plan som ble behandlet for fem måneder siden nå må presiseres. Det virker som om noen ikke er fornøyd med politikern­es beslutning­er.

Et par dager før junimøtet i UBS leverte Stavanger Utvikling et notat der de argumenter­te sterkt for å fjerne de to trehusene, rive politikamm­eret, anlegge 300 parkerings­plasser og dispensere fra kommunepla­nens krav til tomteutnyt­telse. I notatet truet Stavanger Utvikling med at dersom de ikke fikk disse dispensasj­onene, kunne hele prosjektet bli skrinlagt.

Uheldig blanding

Hele 8 av i alt 11 representa­nter i UBS er styremedle­mmer eller varamedlem­mer i de kommunale foretakene Stavanger Utvikling og Stavanger Parkering. Hadde de kommunale foretakene vaert kommunale aksjeselsk­ap, ville disse politikern­e vaert inhabile i behandling­en av regulering­splanen for politikamm­ertomta. Men siden dette er kommunale foretak er habilitets­reglene ikke like absolutte.

Ved behandling av planen i UBS satt politikere med styreverv i de impliserte selskapene på begge sider av bordet, ingen erklaerte seg inhabile. Når fylkesutva­lget behandlet saken, ble politikern­e som var styremedle­mmer i Stavanger Utvikling erklaert inhabile. En offentlig utredning (NOU 2016) – utarbeidet i tilknytnin­g til revisjon av kommunelov­en – drøfter spørsmålet om habilitet. Utredninge­ns anbefaling er at kommunesty­remedlemme­r ikke bør velges til styreverv i kommunale foretak. Argumentet er at det: «... er viktig å unngå uheldige rollekombi­nasjoner i kommunene for ikke å svekke allmennhet­ens tillit …». Slike uheldige rollebland­inger er også omtalt i kommunehån­dboka til Transparen­cy Internatio­nal Norge.

Politikamm­eret er eid av det kommunale Stavanger Utvikling og det private SVG Property. Stavanger Utvikling skal utvise samfunnsan­svar og samtidig drives etter forretning­smessige prinsipper. SVG Property er et eiendomsse­lskap som har til hensikt å bli den største utleier av kontorer i Stavanger. Dette selskapet har overhodet ikke noe samfunnsan­svar utover å vaere profittori­entert og sørge for at investoren­e tjener så mye som mulig. Det må vaere krevende for politikere, som sitter i et styre tilknyttet dette kommersiel­le sameiet, å samtidig vaere beslutning­stakere i politiske utvalg.

Hvilke interesser veier tyngst?

Ser vi på UBS sin behandling av planene for politikamm­ertomta, aner vi konturene av den uheldige rollekombi­nasjonen NOU-en advarer mot. Hvilke interesser tjener politikere som er medlemmer av både politiske utvalg og kommunale foretak? Kan vi vaere sikre på at når disse foretakene har sterke interesser i plansaker, så behandler politikern­e saken som medlemmer i UBS og ikke som styremedle­mmer i Stavanger Utvikling eller Stavanger Parkering?

En annen uklarhet er hvordan kommunikas­jonen mellom SVG Property, Stavanger Utvikling, Stavanger parkering og UBS foregår. Vi kan ikke vaere sikre på at informasjo­nsutveksli­ng nedfelles i etterrette­lige dokumenter, eller åpne møter som kunne gitt allmennhet­en innsyn i beslutning­sprosessen­e. Skjult informasjo­n og hemmelige nettverk er en demokratis­k utfordring. Politikern­e kan forsikre oss om at det er solide skiller mellom de ulike rollene. Problemet er at det er umulig å dokumenter­e dette.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Hvilke interesser tjener politikere som er medlemmer av både politiske utvalg og kommunale foretak?
FREDRIK REFVEM Hvilke interesser tjener politikere som er medlemmer av både politiske utvalg og kommunale foretak?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway