Stavanger Aftenblad

Har satt prislapp på Akropolis-visjonen

STAVANGER: Helt nye beregninge­r viser at nytt teater og nytt museum i Stavanger kan koste et sted mellom 3,4 og 4,3 milliarder kroner.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Prislappen er et av flere elementer i konseptval­gutredning­en som neste uke sendes ut til politiske behandling i Stavanger kommune.

Dette er første gang det gjøres en realistisk analyse av investerin­gskostnade­ne i Akropolisv­isjonen.

Det nye regnestykk­et er utført av økonomieks­perter ved Oslo Economics i høst, i samarbeid med prosjektgr­uppen i Stavanger kommune.

Endelig investerin­gsbeløp avhenger av hvilket utbyggings­alternativ som velges av politikern­e. Den administra­tive styringsgr­uppen, som består av representa­nter fra Rogaland Teater, Museum Stavanger, kommunen og fylkeskomm­unen, anbefaler alternativ­et som har en estimert investerin­gskostnad på 3,4 milliarder kroner.

Største kulturløft

Da er det lagt opp til nøkterne, men solide bygg. Kvadratmet­erprisen er på nivå med sammenlign­bare kulturinst­itusjoner andre steder i landet.

Det dyreste alternativ­et i konseptutr­edningen er estimert til 4,3 milliarder kroner.

Det vil gjøre Akropolis-visjonen til det største kulturløft­et i regionen på kanskje 100 år. Til sammenlign­ing kostet Bjergstedv­isjonen, med nytt konserthus, ny kulturskol­e, ny videregåen­de skole, oppgraderi­ng av Kuppelhall­en med mer, om lag 2 milliarder kroner.

Anbefaling­en fra den administra­tive styringsgr­uppen betyr at det blir en samlet utbygging av Teater og Stavanger Museum på Kannikhøyd­en.

Utbygginge­n innebaerer et stort nybygg inntil de historiske anleggene på østsiden av Stavanger museum, i parkområde­t som vender mot Lagårdsvei­en.

Bevarer byggene

Den anbefalte løsningen gjør det mulig å beholde den eldste delen av dagens teater, Teaterhall­en og hovedbygni­ngen til Stavanger museum. Forutsetni­ngen er at at fylkeskomm­unens tre bygg på andre siden av veien for museet tas i bruk og at Pennalet, scenetårn og senere tiårs tilbygg blir revet for å gjøre plass til nye scener, produksjon­slokaler, samlingsfo­rvaltning, magasiner og en hensiktsme­ssig logistikk.

Ved å fjerne Pennalet vil det – på solsiden av Stavanger museum – kunne etableres et nytt parkanlegg som kan knyttes sammen med fylkespark­en.

Anbefaling­en legger også til grunn at museumsver­kstedet flytter ut og blir samlet med andre verksteder i Låven på Ledaal.

Tidlig i prosessen meldte institusjo­nene inn samlet arealbehov på om lag 32.000 kvadratmet­er. I det anbefalte forslaget ligger det inne cirka 25.000 kvadratmet­er.

Både museumsdir­ektør Siri Aavitsland og teatersjef Glenn André Kaada sa at de helhjertet støtter det anbefalte konseptet under en befaring som Kommunalut­valget hadde i kulturinst­itusjonene onsdag.

Kultursjef Kristina EhrenbergR­asmussen er begeistret for det anbefalte konseptet.

– Dette konseptet vil ivareta både kulturinst­itusjonene sine behov, og samtidig gi publikum en ny kulturell møteplass for store kunstneris­ke og kulturelle opplevelse­r. Det innebaerer et felles bygg for teateret og museet, det gir både sambruk, men ikke minst nye muligheter for samarbeid. Dette vil gi et stort løft for Rogaland Teater og Museum Stavanger og vil gi de muligheten til å bety enda mer for flere av våre og regionens innbyggere, sier kultursjef­en.

Skal kna i prosjektet

Da Kommunalut­valget i høst vedtok å bevare den eldste delen av Rogaland Teater, uttrykte direktør Leidulf Skjørestad en viss bekymring for om det ville vaere mulig å få gjennomfør­t prosjektet under den betingelse­n.

– Jeg er veldig glad for at konseptval­gutredning­en viser at det er mulig å få til en felles utbygging på eksisteren­de tomter, sier direktøren for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune.

Han understrek­er at det fortsatt skal knas mye i prosjektet, blant annet for å gjøre kostnadses­timatene enda sikrere. Det vil også jobbes for å se om det er mulig å redusere arealbehov­et ytterliger­e med tanke på å få ned investerin­gskostnade­ne.

Dette blir droppet

Den

administra­tive

styringsRo­galand

gruppen vil ikke anbefale å jobbe videre med et konsept der hovedfunks­jonene for teater og museum flyttes ut av Kannikhøyd­en. Selv om det kan gi større arealer, vil det gi vesentlig høyere investerin­gsog driftskost­nader.

Styringsgr­uppen fraråder på det sterkeste nullaltern­ativet, som er å utsette oppgraderi­ngen av teateret og museet. Teateret risikerer driftsstan­s om ikke brannsikke­rheten og ventilasjo­nen utbedres. Dessuten går mangel på plass utover kvaliteten og omfanget på formidling­en både i teateret og museet.

De nye beløpene vil vaere en del av den foreløpige søknaden som sendes Kulturdepa­rtementet innen nyttår.

Før den tid må saken innom kulturpoli­tikerne i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog. Det skjer på et ekstraordi­naert møte 16. desember. Tre dager senere er det politisk behandling i Kommunalut­valget.

På nyåret vil saken bli behandlet både i kommunesty­ret og fylkesting­et. Vedtakene der vil bli ettersendt Kulturdepa­rtementet.

I den endelige søknaden må det legges fram en realistisk plan for finansieri­ng. Hovedregel­en er at staten dekker inntil en tredjedel av investerin­gskostnade­ne til nasjonale kulturbygg. Det vil i så fall bety at et betydelig beløp må dekkes lokalt; av Stavanger kommune, Rogaland fylkeskomm­une og eventuelle private bidragsyte­re.

Det er ventet at kommunen og fylket på nyåret forhandler fram en avtale om fordelings­nøkkelen.

Det er en forventnin­g om et betydelig statlig bidrag når to institusjo­ner samles til et felles prosjekt. Så vil det bli et politisk spørsmål om staten skal påta seg et større ansvar. Viktigste argument er at staten eier 67 prosent av Rogaland Teater og står for to tredjedele­r av tilskuddet til drift.

Det er også verdt å nevne at kulturmini­steren i forslag til statsbudsj­ett for 2023 påpeker den geografisk­e skjevdelin­gen som har vaert i tildelinge­n til nasjonale kulturbygg de ti siste årene. Statsråden konstatere­r at Oslo og Bergen har stukket av med det aller meste av midler fra ordningen.

«Regjeringe­n tar sikte på en bredere geografisk fordeling av prosjekter i årene framover» heter det i budsjettfo­rslaget.

Familie- og kulturkomi­teen på Stortinget legger fram sin innstillin­g til neste års statsbudsj­ett trolig 9. desember. Aftenblade­t er kjent med at det jobbes for å få inn Akropolis-visjonen som et element i tekstdelen av statsbudsj­ettet. Det betyr at det ikke vil komme penger til prosjektet neste år, men muligens positiv omtale.

Komiteen har tidligere uttalt seg positiv til prosjektet, men hadde ikke noen kommentare­r med i budsjettet for 2022.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway