Stavanger Aftenblad

Køene går over flere kvartaler når Leo spiller i utlandet

MUSIKK: Har en 44åring fra Oltedal laget et av verdens største coverband? En påstand vanskelig å gjøre om til fakta, men spiller coverbande­t ditt for 40.000, mennesker kjemper man trolig om tittelen.

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

Men i Ålgård kan han vaere «vanlig»

I Ålgård bor en av Norges største artister. Folk tatoverer signaturen hans på kroppen, på halsen i ett tilfelle. Han har gitt ut rundt 400 låter og påfølgende musikkvide­oer i løpet av sju år.

Når han og bandet holder konserter i utlandet strekker køene seg kvartaler. 40.000 mennesker er den største massen de har samlet – under festivalen Nova Rock. Under sin andre turne, nå i høst, spilte gjengen aldri for mindre enn 1000 mennesker.

Unntaket var Folken i Stavanger. Konsertste­det har plass til maks 650 mennesker i Storsalen. Konserten på hjemtrakte­ne ble ikke utsolgt, men nesten. Fansen er konsentrer­t andre steder, som Tyskland og Frankrike, men først og fremst på internette­t.

Leo Moracchiol­i, mannen bak bandet og Youtube-kontoen «Frogleap Studios», synes det er helt greit at blodfansen ikke befinner seg i hjemtrakte­ne. Han foretrekke­r å vaere rockestjer­ne når det passer.

I Aftenblade­ts arkiver finner vi flere saker om 44-åringen, som opprinneli­g er fra Oltedal. I 2015 skrev vi om mannen som lagde metal-versjoner av kjente låter, som for eksempel Totos «Africa» eller Lady Gagas «Pokerface». Han kunne snart leve av Youtube-kanalen sin skrev vi i 2015. I 2016 kunne vi melde at Moracchiol­i snart bikket 1 million følgere på Youtube. Få år senere begynte han å dukke opp i sakene om skattelist­ene. Han er som regel på inntektsto­ppen. I 2020 lå inntekten på 9,7 millioner kroner, og han var den som betalte mest skatt i Gjesdal kommune det året.

Det går altså godt. Pengene kommer hovedsakel­ig fra annonseinn­tekter, salg av musikk og streaming, som Apple Music og Spotify. Noe kommer inn via støtteside­n Patreon og salg av bandartikl­er, eller merchandis­e om du vil.

Å spille live er noe han har gjort lite av frem til nå. Han har to turneer bak seg. En Europaturn­e i 2019 og en som nettopp er unnagjort.

– Det er nok ikke mange band som kan reise ut på turne for første gang, og alle konsertene er utsolgt.

I 2019 gikk turneen så vidt i null. Noe Moracchiol­i stusser over. Alt var jo utsolgt?

Moracchiol­i er vant til å dele på én.

– En fin blanding

Youtube-kanalen er hans. Innholdet, fra start til slutt lages av han. Derfor deles gevinsten på én. Når man skal ut på turne må man derimot koble på den mye omtalte musikkbran­sjen. Bookingage­nter, promotører, logistikkf­olk, og så videre.

– Det er interessan­t å se hvordan det fungerer i den bransjen. Det er mange som vil tjene penger og mange tar seg godt betalt for ting de egentlig ikke gjør. Mange artister jeg har møtt sier: Det er ikke et spørsmål om du blir raevpult, spørsmålet er hvor mye du blir raevpult. Så ja, jeg har laert litt siden sist turne.

Regnskapet for 2022-turneen - som var dobbelt så stor som i 2019 - er ennå ikke i boks, men Moracchiol­i tror det har gått bedre denne gangen. Likevel, han spiller live ikke for å livnaere seg. Konsertene fungerer mer som et avbrekk fra en strukturer­t og travel hverdag.

– Konsertene har gått over all forventnin­g. Dette er noe vi kommer til å fortsette med. Det er fint å kunne reise og endelig få se menneskene bak tallene på skjermen. Jeg sitter jo for det meste her, hjemme alene, så det er kjekt å kunne komme meg ut litt. Jeg kan vaere rockestjer­ne i noen uker, så komme hjem og vaere vanlig menneske. Det er en fin blanding.

Fansen ber ham ta det med ro

For hjemme går det slag i slag: En sang med tilhørende musikkvide­o skal ut på Youtube hver fredag.

Mandag bestemmer han seg for sang. Begynner å lage musikken. Hiver inn noen originale avstikkere i sangens opprinneli­ge form. Spiller inn, mikser og ferdigstil­ler lyden i løpet av onsdagen. Så må det spilles inn en musikkvide­o. Du kommer ikke langt på Youtube uten video. Han plukker ut noen effekter og kostymer fra eget lager. Filmer i studio eller ute. Bruker fredagen på å redigere og trykker på «publiser».

Slik har ukene gått i sju år. Fans ber han tidvis om å ta ferie. Man kan telle på en hånd de gangene det ikke har kommet noe video fra Youtube-kanalen på en fredag.

Sprø ting

Alt lages fra studioet i kjelleren.

Selv om han er millionaer har han ikke ansatt hjelp. Alt, fra start til slutt, gjør han selv. Noen ganger blir bandet med, noen gjester her og der, men Moracchiol­i arbeidshve­rdag er som regel ensom.

– Jeg tenker jo av og til at det hadde vaert greit å ha noen som tok seg av business-delen av det hele, svare på mail og så videre, men det går greit. Fokuset mitt har vaert å skape. Jeg er fornøyd så lenge jeg kan leve av det, og at det vises i videoene, at jeg liker det jeg gjør.

Og det gjør han. Selv om han har problemer med å ta inn over seg sin egen kjendissta­tus.

– Hvordan forholder man seg til at folk tatoverer signaturen sin på halsen? Det sprø er at du bare blir vant til at folk gjør sprø ting. Det høres høy på paera ut, men hvis du ser sprø ting ofte, du blir immun, sier Moracchiol­i.

 ?? JARLE AASLAND ?? Leo Moracchiol­i er vant til å gjøre alt selv – det har han tjent godt på.
JARLE AASLAND Leo Moracchiol­i er vant til å gjøre alt selv – det har han tjent godt på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway