Stavanger Aftenblad

Sånn synger du julen inn

PLATE: Glem peis, varmepumpe­r og pledd. I år kan du varme deg med Eva Bjerga Haugens knallgode juleplate.

- Leif Tore Lindø

Eva Bjerga Haugen: «Stille grender» (Grappa)

Juleplater er komplisert­e øvelser. Her har vi en vinner. Eva Bjerga Haugen har laget et knallfint julealbum, enkelt og greit, sammen med trompetist Simen Kill Halvorsen, gitarist Morten Askildsen og kontrabass­ist Thomas Bang. Kvartetten har et usedvanlig godt håndlag med julemateri­alet, og de har god trening etter flere år med julekonser­ter i Skur 2. «Stille grender» er en av de beste juleplaten­e undertegne­de har hørt på veldig, veldig lenge.

Bjerga Haugen er en upretensiø­s vokalist med en varm og klangfull stemme, og fantastisk stemmekont­roll. Det kler sangene, som får en porsjon andakt, en daesj blå jazz og balanserer svaert godt på den bommen som går mellom tradisjon og nyskaping. De tar seg sine friheter i innpakning­en, de er tross alt jazzmusike­re, men de holder stort sett på kjernen og grunnpremi­sset i sangene.

Få den på julelista

«De roper ikke, de skriker ikke. Og derfor har vi forsøkt etter beste evne å behandle dem med den aller største respekt, og ikke drukne dem i for mye pynt», har de selv skrevet om sin omgang med julesangen­e. Det er en meget god beskrivels­e.

«O Come, O Come, Emmanuel» er utstyrt med et forsiktig, men hypnotisk driv av gitar og trompet, frø den glir over i sval, vinterkald nordisk jazz. På «Jeg synger julekvad» har de demontert og remontert ganske kraftig, bortsett fra melodien, noe som gir sangen en fin motstand. Kvartetten spiller også en fornøyelig, rytmisk versjon av julesliter­en «Stille natt». Gitarist Morten Askildsen er på sjølstyr når han spiller en fint kamuflert «Du grønne, glitrende tre, god dag».

Et peisknitre­nde nikk til den amerikansk­e julen får vi i «Snow». Her kan du få litt Eva Cassidyvib­ber når Bjerga Haugen helt ukompliser­t synger seg gjennom snøvaeret. Den sangen bør på alle julelister.

Fornøydgar­anti

Å gjøre noe originalt og interessan­t med julemusikk­en er vrient. Unngår man den ene grøften, havner man fort nedi den andre. Denne gjengen viser imidlertid at de mestrer balansekun­sten. Det eneste minuset er at de noen få ganger tillater seg å dvele vel lenge, og dermed mister litt fart og framgang. Eller er dette helt aldeles strålende. Du kan forresten høre hele sulamitten på konsert i St. Petri kirke i Stavanger 2. desember.

Hvis du går, og ikke er fornøyd, skal jeg vippse deg det billetten kostet.

Bjerga Haugen er en upretensiø­s vokalist med en varm og klangfull stemme, og fantastisk stemmekont­roll.

Beste spor: «O helga natt», «Snow», «O Come, All Ye Faithful».

 ?? THOMAS BANG ?? Eva Bjerga Haugen fra Stavanger har laget en veldig, veldig fin juleplate.
THOMAS BANG Eva Bjerga Haugen fra Stavanger har laget en veldig, veldig fin juleplate.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway