Stavanger Aftenblad

I bunn ligger hatet

FOTBALL: VM-kampen mellom Sveits og Serbia ripper opp i gamle krangler.

- Pål Strande Gamlemoen

Historien handler ikke bare om VM-avansement når Sveits og Serbia møtes i siste gruppespil­lskamp i dag, men også hat.

Sveits-stjernene Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri har begge kosovoalba­nske røtter. Serbia har aldri anerkjent Kosovo som selvstendi­g stat, etter at landet løsrev seg fra Serbia i 2008.

Minnene fra Balkan-krigene på 90-tallet utløser fortsatt sterke følelser. VM-historien har vist hvordan konflikten kan spre seg til fotballban­en.

Nå kan det skje igjen.

Bøtelagt

Sveits og Serbia møttes også i forrige VM.

Én scoring hver av Xhaka og Shaqiri sørget for 2–1-seier. Begge feiret ved å lage en ørn med hendene. Ørnen er et albansk nasjonalsy­mbol og er på landets flagg.

– Motstander­ne mine interesser­te meg ikke i det hele tatt. Det var for mitt folk, sa Xhaka etterpå.

Både han og Shaqiri er oppvokst i Sveits, men har aldri lagt skjul på sine kosovoalba­nske røtter.

Fifa bøtela dem naermere 100.000 kroner hver for feiringene. Da startet Albanias statsminis­ter en innsamling­saksjon for å betale bøtene.

Og mens kosovoalba­nerne feiret Sveits’ seier som sin egen, var det sinne i Serbia. Da Liverpool og Shaqiri skulle spille Champions League-kamp i Serbia noen måneder senere, var ikke midtbanesp­illeren med.

Liverpool-manager Jürgen Klopp sa at det ikke var av sikkerhets­grunner, men innrømmet likevel at det lå mer enn sportslige hensyn bak vurderinge­n.

En konflikt som ikke forsvinner

På 90-tallet løsrev land etter land seg fra Jugoslavia. Det resulterte i en rekke blodige konflikter. Mot slutten av årtusenet var Serbia og Montenegro de to gjenvaeren­de republikke­ne, med Kosovo underlagt som en serbisk provins.

Mange serbere ser på Kosovo som Serbias fødested. Blant de 1,8 millioner menneskene som bor i dagens Kosovo, er 92 prosent albanere.

Gjennom hele 90-tallet jobbet kosovoalba­nerne for selvstendi­ghet, først ved forsøk på forhandlin­ger og ikkevoldel­ige midler. Da dette ikke lyktes, etablerte radikale albanere en frigjøring­shaer. Lederne i det som var igjen av Jugoslavia, slo hardt tilbake. Det nøyaktige dødstallet er noe uklart, men de fleste kilder anslår at over 13.000 døde eller er savnet, flestepart­en av disse kosovoalba­nere.

I 1999 grep Nato inn ved å bombe flere mål i Serbia og Montenegro. Det førte til at de jugoslavis­ke styrkene ble trukket ut av Kosovo. Ni år senere erklaerte landet seg uavhengig, men er aldri blitt anerkjent av Serbia.

Og den dag i dag gjør gammelt hat seg fortsatt gjeldende – også i fotball-VM.

– Spørsmålet om Kosovo og Serbia går aldri vekk. Da er det veldig naturlig at det får utslag også i fotballen, som tross alt er den viktigste prestisjes­porten. Den får frem disse følelsene på godt og vondt, sier professor Jo Jakobsen ved NTNU.

Han har forsket bredt på internasjo­nal politikk, i tillegg ser han mye fotball og er svaert interesser­t i hvordan de større konfliktli­njene kommer til syne også i sporten.

– Det bor rundt 200.000 kosovoalba­nere i Sveits, med Xhaka og Shaqiri som de mest profilerte av disse. Det ble så mye bråk da de markerte sist, så jeg tror ikke de gjør noe slikt på nytt. Men at det kan bli en kamp farget av nasjonalis­men og territorie­problemati­kken, det tror jeg.

Flaggkontr­overs

Episoden fra 2018-VM er selvfølgel­ig blitt dratt opp i forkant av fredagens avgjørende kamp. Men

også i Qatar har det skjedd ting som har økt temperatur­en.

Før den første gruppespil­lskampen, mot Brasil, hadde Serbia-spillerne hengt opp et flagg i garderoben. Det viste et kart av Serbia, men med Kosovo som en del av landet. På flagget sto også slagordene «No Surrender».

Da bilder av det havnet på nett, utløste det sinne i Kosovo.

– Det er skammelige bilder fra Serbias garderobe. Det viser en hateful, fremmedfie­ndtlig beskjed og et budskap om folkemord mot Kosovo og utnytter VM som plattform, skrev Kosovos kulturmini­ster Hajrulla Çeku på Twitter.

Fifa åpnet disiplinae­rsak mot Serbia forrige uke. Da landslagss­jef Dragan Stojković ble spurt om hendelsen av AFP nylig, svarte han «ingen kommentar».

Jo Jakobsen mener det er naturlig å tenke at flaggpåfun­net represente­rer den serbiske mentalitet­en. Fra vestlig hold ble Nato-bombingen i 1999 sett på som en frigjøring­skrig. I Serbia sees det på som en angrepskri­g og et brudd på folkerette­n.

– Noen av spillerne husker nok det ganske godt, sier Jakobsen.

Han tror ikke noen nye hendelser i fredagens kamp har potensial til å utløse noe voldsomt.

– Den viktigste grunnen til det er at USA og Nato fortsatt har fredsbevar­ende styrker i området. Det er det som til syvende og sist får partene til å unngå vaepnet strid.

Andre kilder: BBC, AP

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway