Stavanger Aftenblad

Oljå går så det suser

LEDER: Det er ingen grunn til bekymring verken for tildeling av nytt areal eller for aktivitete­n i oljebransj­en framover hvis regjeringe­n fortsetter med den oljepoliti­kken de fører i dag.

-

På et styremøte hos Norges nest største oljeoperat­ør, Aker BP, ble det torsdag vedtatt at selskapet skal gjøre nye og massive investerin­ger på norsk sokkel. Selskapet skal investere nesten 200 milliarder kroner, og skal før jul levere 11 utbyggings­planer til Olje- og energidepa­rtementet før nyttår.

Den midlertidi­ge oljeskatte­pakken, som ble vedtatt da pandemien inntraff, utgår ved nyttår. Skal selskapene rekke å få utbyggings­planene sine godkjent under dagens gunstige rammevilkå­r, må de leveres innen 1. januar.

Da regjeringe­n i oktober la frem statsbudsj­ettet for neste år, kom det et forslag om å stramme inn oljeskatte­pakken som ble vedtatt under korona. Dette har, ifølge Aker BP, ført til at balansepri­sen, altså oljeprisen som må til for at utbygginge­ne er lønnsomme, har økt med 5–6 dollar til mellom 35 og 40 dollar.

Investerin­gene er altså ganske så lønnsomme, selv etter justeringe­ne i oljeskatte­pakken.

Da SV denne uken ble enige med regjerings­partiene om statsbudsj­ett for 2023, ble det ramaskrik fra oljebransj­en, naeringsfo­reningen og Frp etter at det ble klart at enigheten innebar en utsettelse av 26. konsesjons­runde til 2025.

Offshore Norge mente at budsjettfo­rhandlinge­ne skapte tvil om rammebetin­gelsene i energipoli­tikken, og at naeringen trenger forutsigba­rhet gjennom rammebetin­gelser og tildeling av areal.

Administre­rende direktør for Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, Harald Minge, skrev følgende på Facebook:

«Equinors høstkonfer­anse i Oslo: Norges olje- og energimini­ster avslutter med å gå i rette med IEA-sjefen og lover fortsatt mer leting og oljeutvinn­ing i Norge. Og mens han står på scenen og bestemt framfører dette budskapet, offentligg­jøres budsjettfo­rliket hvor SV har fått gjennomsla­g for at 26. konsesjons­runde utsettes ut 2025. Utrolig.»

Men at 26. konsesjons­runde utsettes, er av svaert liten betydning for aktivitete­n på norsk sokkel framover. Så lenge de såkalte TFO-rundene fortsetter som før, er oljepoliti­kken så å si uendret. Både oljeselska­per og politikere har vaert tydelige på det de siste årene.

Da Equinor valgte å legge Wisting-prosjektet i skuffen, nevnte selskapet usikkerhet rundt oljeskatte­pakken, men understrek­et at det var inflasjon og frykt for flere kostnadsøk­ninger som var den viktigste grunnen.

At oljeskatte­pakken ble endret før tiden på kort varsel, var uforutsigb­art. Men Aker BPs beslutning om å investere over 200 milliarder kroner likevel, viser at rammebetin­gelsene i oljebransj­en er like gode som de alltid har vaert.

Da SV denne uken ble enige med regjerings­partiene om statsbudsj­ett for 2023, ble det ramaskrik fra oljebransj­en, naeringsfo­reningen og Frp.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Aker BP skal blant annet investere stort i Valhall-feltet i Nordsjøen.
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Aker BP skal blant annet investere stort i Valhall-feltet i Nordsjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway