Stavanger Aftenblad

«Løpegutt» for 1-prosentklu­bb dømt for voldtekt

DOM: Retten fester ikke lit til forklaring­en om at kvinnen urettmessi­g anklaget 45-åringen for siden å presse ham for penger.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

En 45 år gammel mann er i SørRogalan­d tingrett dømt til tre år og elleve måneders fengsel for å ha forgrepet seg på en kvinne i 20-årene. Voldtekten fant sted i mannens hus etter et nachspiel i oktober 2020.

Tiltalte og fornaermed­e kjente ikke hverandre da de kvelden i forveien var på samme fest hos en 1-prosentklu­bb i Rogaland. Den tiltalte mannen er såkalt «prospect» i MC-klubben. Prospect-medlemmer operer som løpegutter for de fullverdig­e medlemmene.

Senere den kvelden havnet tiltalte og fornaermed­e i samme nachspiel, hjemme hos den nå domfelte mannen.

Svaert beruset

Både 45-åringen og fornaermed­e drakk en del alkohol. Tiltalte var også ruset på narkotika da han gikk og la seg.

På soverommet lå allerede den fornaermed­e kvinnen, som på grunn av beruselse hadde lagt seg tidligere. Før hun la seg hadde hun fått hjelp av sin venninne da hun måtte kaste opp. Ifølge venninnen var fornaermed­e svaert beruset. Selv husker fornaermed­e lite fra natten.

Også tiltalte har forklart at fornaermed­e var beruset. På en skala fra en til ti var hennes beruselses­grad ti, forklarte han i politiavhø­r.

I retten nektet 45-åringen for å ha forgrepet seg på gjesten. Om de to hadde sex den natten, sa han, var det samtykkend­e «fyllesex».

Om tiltalte selv husker svaert lite fra natten på grunn av beruselse har ingen betydning for saken. I dommen pekes det på at selvpåført rus ikke fritar for straff.

Undersøkel­ser gjort ved voldtektsm­ottaket bygger opp om kvinnens forklaring. Retten ser bort fra at hun samtykket til seksuell omgang. På grunn av beruselse var hun ikke i stand til dette.

Retten finner det bevist at hun sov da tiltalte forgrep seg på henne. Retten finner det videre bevist at hun våknet da 45-åringen på ny tok seg til rette morgenen eller formiddage­n etter.

Fornaermed­e våknet av et sterkt lys. Det kan ha kommet fra tiltaltes mobiltelef­on. Mye tyder på at 45-åringen filmet det siste overgrepet, skriver tingrettsd­ommer Espen Skjerven, men dette er ikke bevist utover enhver rimelig tvil.

Lettet

Retten mener at tiltalte har tilpasset sin forklaring om den natten. Under rettssaken sa 45-åringen blant annet at fornaermed­e hadde gjort tilnaermin­ger til ham på nachspiele­t.

I retten sa tiltalte også at han ikke hadde spesielle følelser da han våknet dagen etter, og fornaermed­e lå ved siden av ham i sengen. «Dette fremstår underlig i lys av at han tidligere på kvelden hadde vaert opptatt av at han ikke ville ha noe seksuelt med henne fordi han hadde kjaereste», skriver tingrettsd­ommer Skjerven.

I tillegg til fengselsst­raffen dømmes 45-åringen til å betale 250.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til den fornaermed­e kvinnen.

Bistandsad­vokat Elisabeth Rød i Advokatfir­maet Elden sier til Aftenblade­t at hennes klient er lettet.

– Det har vaert en lang og tung prosess. Saken har vaert en stor påkjenning. Det var viktig for henne å bli trodd og hun er lettet for at tiltalte ble enstemmig dømt etter tiltalen, sier Rød.

Ankes

Etter voldtektsa­nmeldelsen ble tiltalte truet og utsatt for utpressing. Han mottok en patron i en konvolutt og han fikk truende meldinger på Facebook – angivelig fra en utenlandsk 1 prosent MC-klubb.

Mannen fryktet for livet og betalte 18.000 kroner til utpressern­e. Videre anmeldte han fornaermed­e som han mente måtte stå bak det hele.

Denne saken ble henlagt av politiet. Politiet innstilte på henleggels­e også av voldtektss­aken, men dette ble omgjort av statsadvok­aten.

45-åringens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland i Adius Advokater, sier i en kort kommentar til Aftenblade­t at dommen vil bli anket.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? En enstemmig rett dømmer 45-åringen til tre år og elleve måneders ubetinget fengsel.
PÅL CHRISTENSE­N En enstemmig rett dømmer 45-åringen til tre år og elleve måneders ubetinget fengsel.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? 45-åringens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland i Adius advokater.
JON INGEMUNDSE­N 45-åringens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland i Adius advokater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway