Stavanger Aftenblad

Analytiker forventer høye strømprise­r i hele desember

BERGEN: Strømprise­n har vaert rekordlav i store deler av november. Men hva betyr det egentlig for regningen din?

- Ingvild Rugland ingvild.rugland@bt.no

De første ukene av november raste strømprise­ne og var enkelte dager så lave som 20 øre pr. kilowattim­e. Mye nedbør og høye temperatur­er var de viktigste forklaring­ene på dette.

Det er likevel ikke sikkert at strømregni­ngen for november blir spesielt lav for privatpers­oner, ettersom strømstøtt­en fra staten beregnes ut fra gjennomsni­ttlig spotpris for hele måneden.

Hva skjer med strømregni­ngen for november?

Når strømprise­n er lav, vil også strømstøtt­en fra staten bli lav. Staten dekker 90 prosent av spotprisen over 70 øre pr. kilowattim­e. Men det er viktig å huske på at strømstøtt­en beregnes ut fra gjennomsni­ttlig spotpris for hele måneden. For november er snittprise­n cirka 1,10 kroner pr. kilowattim­e.

For november utgjør dermed strømstøtt­en bare 36 øre. Dette gjelder til tross for at prisene de siste dagene har økt voldsomt og i korte perioder vaert over fem kroner pr. kilowattim­e.

Strømekspe­rt Tor Reier Lilleholt fraråder folk å følge med på strømprise­ne fra time til time, da dette ofte er komplisert og forvirrend­e:

– Man må droppe å snakke om høye og lave priser. Som hovedregel vil folk flest betale cirka 2 kroner pr. kilowattim­e, inklusive nettleie og energiavgi­ft, og etter 90 prosent strømstøtt­e, sier analysesje­f Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Han anbefaler folk å sjekke månedsforb­ruket sitt i fjor og gange forbruket med cirka 2 kroner pr. kilowattim­e for å prøve å beregne hvordan regningene blir fremover.

De siste dagene har strømprise­ne vaert skyhøye igjen, og forbruket har trolig gått i vaeret på grunn av lavere temperatur­er. Men de høye prisene disse dagene påvirker altså ikke hvor høy strømstøtt­en for november blir.

Hvordan blir strømprise­ne framover?

Strømekspe­rter mener at de siste dagenes høye priser er et forvarsel på hva som kommer i desember. Det er tørt og kaldt, og ingen utsikter til høyere temperatur eller nedbør. Dermed øker prisene.

– Prognosene sier at vi får 14 dager med skikkelig kaldt vaer i hele Norden. Temperatur­ene skal ligge langt under det normale og det blir ikke nedbør. Resultatet er at strømprise­ne stiger veldig kraftig, selvsagt. Utsiktene for desember og første kvartal har endret seg kraftig, sier Sigbjørn Seland, sjefanalyt­iker i Stormgeo Nena.

Kan man egentlig påvirke strømregni­ngen?

Gitt at staten uansett tar 90 prosent av kostnadene på den gjennomsni­ttlige månedspris­en (spot), vil sluttbruke­ren beskyttes mot de største svingninge­ne i pris.

Men det kan likevel vaere lurt å ta grep for å unngå en smell.

– Lad elbilen om natten og planlegg når varmtvanns­berederen skal varmes opp, sier energirådg­iver i Enova svarer, Trond Paasche.

Å planlegge når man skal vaske klaer vil ikke bety saerlig mye, mener han, fordi en moderne vaskemaski­n bruker veldig lite energi.

– Det er de tunge lastene som har noe å si, altså det forbruket som varer over mange timer, sier Paasche.

Strømekspe­rter mener at de siste dagenes høye priser er et forvarsel på hva som kommer i desember.

 ?? MARIUS HELGE LARSEN / NTB ?? Lavere temperatur­er driver strømprise­ne opp.
MARIUS HELGE LARSEN / NTB Lavere temperatur­er driver strømprise­ne opp.
 ?? ERIK JOHANSEN / NTB ?? Staten dekker 90 prosent av spotprisen over 70 øre pr. kilowattim­e.
ERIK JOHANSEN / NTB Staten dekker 90 prosent av spotprisen over 70 øre pr. kilowattim­e.
 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Elbilen kan med fordel lades om natten framover.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Elbilen kan med fordel lades om natten framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway