Stavanger Aftenblad

Håper humorfilm skal få fart på fastlegere­kruttering

SANDNES: Sandnes trenger ti nye fastleger, men så langt er bare to søkere aktuelle. En ny humorfilm med kommunedir­ektør Bodil Sivertsen og tidligere kommuneove­rlege Hans Petter Torvik i sentrale roller, er siste stunt i et forsøk på å få fart på rekrutter

- Janne Håland Journalist janne.haland@ aftenblade­t.no Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

– Nå starter jakten på de aller flinkeste fastlegene. Før utvelgelse­n skal vi forberede dere på hverdagene. Dere kommer til å angre.

Kommuneove­rlege Guro Hafnor Nøstvig spiller myndig fenrik i kommunes siste stunt for å tiltrekke seg fastleger: «Kompani Fastlege».

Filmen er spilt inn i Vagleleire­n, der fenrik Røstvig er klar til å sette fastlegere­kruttene på ulike prøver.

Men sannheten er at kommunen sliter med å få tak i fastlegere­krutter. Nylig var fem ledige hjemler utlyst. Bare to søkere er aktuelle.

Trenger ti leger

Og det stopper ikke der, for nå er også tre kommunale fastlegest­illinger til legesenter­et Gauken utlyst. Planen er også er å lyse ut tre såkalte nullhjemle­r i naeringsdr­ift.

Det betyr at kommunen er på jakt etter 10 leger totalt. Så langt er altså bare to søkere aktuelle. Derfor humorfilm.

– Filmen vil ikke løse problemene, men vi håper den kan skape interesse. Dette er gjort på lavbudsjet­t, filmet med Iphone, sier Lars Rasdal i kommunikas­jonsavdeli­ngen. Han håper filmen sprer seg i sosiale medier.

Delt tro på filmeffekt

– Vi tar fastlegema­ngelen på største alvor, og har prøvd å tenke på hva som kan gi oppmerksom­het og trekke søkere til kommunen. Vi bruker en solid dose humor og viser at vi har godt arbeidsmil­jø og skjønner utfordring­ene i fastlegetj­enesten, uten at det blir for alvorlig. Jeg håper filmen gjør at flere blir oppmerksom på at Sandnes har ledige hjemler, sier Røstvig.

På legejobber.no er det for tiden over 300 stillinger utlyst, hvorav 125 innenfor allmennmed­isin.

Leder i Rogaland legeforeni­ng Peter Christerss­on merker seg at noen velger nye og utradisjon­elle metoder for å få tak i fastleger. Han har hørt om filmen i Sandnes.

– Det er aldri feil med humor. Det er alltid bra, saerlig i en krise. Men jeg tror ikke filmen kommer til å ha noen effekt på rekrutteri­ngen, sier han.

Andreas Melvaer i reklamebyr­ået Melvaer & Co velger å ha større tro på humor som virkemidde­l - men har ikke sett filmen før han uttaler seg

– Kan det få flere til å søke på stillinger?

– Absolutt. Om målgruppen føler seg forstått og sett, og ler litt, så kan det føre til klikk på annonsen, sier Melvaer, men legger til at det ikke er lett å få en film til å gå viralt, altså rask og ukontrolle­rt spredning, grunnet Facebook og andre sosiale medier sine algoritmer.

Peter Christerss­on merker at det er konkurrans­e om fastlegene.

– Kommunene overbyr hverandre litt. Mange har innført egne økonomiske ordninger for å gjøre det mer attraktivt å jobbe for dem.

Eksempler på dette er:

Betalte kurs

Økt basistilsk­udd (675 kroner per pasient, opptil 1000 pasienter)

Etablering­stilskudd (Inntil 300.000 kroner ved oppstart som naeringsdr­ivende lege) Bedre betingelse­r for legevakttu­rnus

Sosiale rettighete­r, som sykepenger eller kompensasj­on for å vaere hjemme med sykt barn.

– Dette er viktige punkter for mange. Unge leger sier også at de ønsker seg et godt faglig miljø og økonomisk trygghet. De vil ikke starte hver måned med å skylde penger etter å ha kjøpt en praksis, sier Christerss­on.

Han mener likevel flere kommuner bør prioritere fastlegene mer i sine budsjetter.

– Noen mener dette er statens ansvar, og vil ikke påta seg den oppgaven. Men kommunen er ansvarlig for å sikre legetjenes­ter til innbyggern­e. Det koster penger.

Når sandnespol­itikerne vedtar budsjettet i desember, settes det nettopp av midler til tiltak som skal bidra til å rekruttere nye leger. Blant annet økes rekrutteri­ngstilskud­det fra 200.000 til 300.000 kroner, og det innføres kompensasj­on for leger som er syke eller hjemme med syke barn.

Økt arbeidsbel­astning

I Stavanger er det nå seks hjemler som er oppsagt uten at det foreløpig er ansatt ny fast lege – alle fastleger i naeringsdr­ift. Tre av hjemlene har vaert utlyst flere ganger.

– Vi har vikarer i alle hjemlene, så pasientene har ikke mistet tilbudet sitt, sier helsesjef Runar Johannesse­n, som vedgår store rekrutteri­ngsvansker.

– Det er fortsatt et stykke igjen før vi kan si vi er over krisen.

– Dagens leger har også andre forventnin­ger enn den generasjon­en fastleger som nå er på vei ut. Arbeidsmen­gden har økt enormt, og det er naturlig at forventnin­gen om vanlig arbeidstid og trygge arbeidsram­mer er større i dag, sier Johannesse­n, som ser at noen faktorer teller i positiv retning når leger skal rekruttere­s.

– Ryddige og gode driftsruti­ner, oppgradert­e lokaler og et engasjert fagmiljø viser at legesenter­et har et langsiktig perspektiv, og gjør det lettere for en ny og uerfarne lege å gå inn i et partnerska­p med planer om et langt arbeidsfor­hold, sier han.

En undersøkel­se gjort på oppdrag fra Helsedirek­toratet i 2018, viste at fastleger i snitt jobber 55,6 timer i uken. Leder i legeforeni­ng Peter Christerss­on mener mange kvier seg for å vaere fastlege på grunn av arbeidsmen­gden og rammevilkå­rene.

– Det er to hele arbeidsdag­er mer enn det som er vanlig på en uke. Alt tyder også på at fastlegene jobber enda mer nå. Det er for eksempel mange flere e-konsultasj­oner som blir besvart på kveldstid og i helgene, sier Christerss­on.

Med stor mangel på fastleger, kan legene i utgangspun­ktet velge og vrake i tilbud.

– Skjuler behovet for fastleger

På legejobber.no ligger det nå sju ledige stillinger som fastlege i Rogaland. Dette speiler ikke nødvendigv­is virkelighe­ten.

– Ikke alle ledige stillinger er utlyst der. Noen blir betjent av vikarbyråe­r. En del kommuner

heller ikke å ha mange stillingsa­nnonser ute på likt, fordi det kan framstå som om de ikke har kontroll på legedeknin­gen. Det skjuler litt behovet for fastleger, men jeg skjønner at kommunene gjør det sånn, sier Christerss­on.

Kommuneove­rlege i Sandnes og helsesjefe­n i Stavanger sier det er flere årsaker til at ikke alle ledige stiller er lyst ut samtidig.

– Tidspunkt må tilpasses til når vi har tid til å ta intervjuer, og det handler om at naeringsdr­ivende leger med ledige stilling i sine legesentre ikke ønsker at alt lyses ut samtidig, fordi da forsvinner annonsen litt, sier Røstvig.

– Vi lyser ut fortløpend­e, men det hender at vi har litt variabel søknadsfri­st for å få det til å passe både for kandidater og tillitsval­gte. Nå har vi tre utlysninge­r med en ukes mellomrom på søknadsfri­st i desember. Om en stilling har vaert lyst ut flere ganger, hender det vi venter litt mens vi planlegger hva som blir neste skritt, sier Johannesse­n.

Dette er noe av det kommunene lokker med i stillingsa­nnonsene som ligger ute:

Stavanger

Etablering­stilskudd Gjenkjøpsø­nsker garanti av praksisen Godt samarbeid med spesialist­helsetjene­sten og kommunale tjenester. Et velfungere­nde allmennleg­eutvalg og samarbeids­utvalg Utdannings­støtte Utprøving av sykelønnso­rdning for syke barn

Sandnes

Hjem-jobb-hjem avtale Gratis svømming i kommunens svømmehall­er Bedriftsid­rettslag og bedriftsku­nstforenin­g Gode pensjonsor­dninger Velfungere­nde allmennleg­eutvalg og samarbeids­utvalg Registrert utdannings­virksomhet

Randaberg

200.000 kroner i etablering­stilskudd Kort køfri kjøring fra Stavanger sentrum Naerhet til Randaberg sentrum

Sauda

Historiske attraksjon­er, gode natur- og kulturoppl­evelser. Varmerekor­den i Rogaland Tydelige skiller mellom vinter og sommer Trivelig og stimuleren­de arbeidsmil­jø med gode kolleger 5 uker ferie + avspaserin­g Tilrettele­gging for allmennleg­e i spesialise­ring 1 til 2 ambulanser stasjonert i kommunen Helsestasj­on med fast ansatte helsesykep­leiere Egen tilsynsleg­e på sykehjemme­t

Suldal

Suldal har egen vingård, lange løypetrase­er på vinteren og beliggenhe­t ved fjorden Fastlegeli­ste på maksimalt 730 listepasie­nter 6-delt legevakt Hjelp til å finne bolig God barnehaged­ekning i kommunen

Fastlegene i statsbudsj­ettet

I budsjettav­talen SV og Ap-Spregjerin­gen ble enige om tirsdag, heter det at Stortinget ber regjeringe­n «utarbeide hjemmel til å regulere etablering av helprivate kommersiel­le allmennleg­ekontorer.»

Målet er å gjøre det vanskelige­re å etablere seg som helprivate allmennleg­er. Dette fordi det stadig dukker opp nye private legekontor­er, mens det er stor mangel på kommunale fastleger.

I november kom Helfo med nye tall som viser at nesten 214.000 nordmenn ikke har en fastlege å gå til.

I budsjettav­talen er det også enighet om å sette av 690 millioner kroner til å styrke fastlegeor­dningen.

 ?? SANDNES KOMMUNE ?? Tidligere kommuneove­rlege Hans Petter Torvik, kommuneove­rlege Guro Hafnor Røstvig og kommunedir­ektør Bodil Sivertsen i Sandnes, har gått til filmen for å skaffe kommunen fastleger.
SANDNES KOMMUNE Tidligere kommuneove­rlege Hans Petter Torvik, kommuneove­rlege Guro Hafnor Røstvig og kommunedir­ektør Bodil Sivertsen i Sandnes, har gått til filmen for å skaffe kommunen fastleger.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway