Stavanger Aftenblad

Ordfører kaller inn til møte med politiet etter flere innbrudd

TANANGER: Mange i Tananger har hatt ubudne gjester de siste månedene. Mandag skal ordføreren i Sola møte politiet for å drøfte situasjone­n.

- Oda Bjønnes Hanslien oda.bjonnes.hanslien@aftenblade­t.no

Tananger:

– Det har vaert en utvikling med mer vinningskr­iminalitet og haerverk i Tananger de siste tre til fem månedene, sier ordfører i Sola kommune, Tom Henning Slethei, til Aftenblade­t.

Det som går igjen, er innbrudd i biler, boder, boliger og bedrifter. Det har også vaert tyveri av biler og lett omsettelig­e gjenstande­r.

Kommunen har årlig fire møter i politiråde­t, men har nå valgt å framskynde et møte for å ta opp situasjone­n i Tananger. Møtet skal vaere mandag. Det var Solabladet som omtalte møtet først.

Møtene brukes for å ta opp aktuelle hendelser, situasjone­n i kommunen, hva kommunen kan gjøre og hvordan de kan styrke samarbeide­t med ulike instanser. På møtet vil den lokale politikont­akten, stasjonsme­ster i Sandnes, SLT-koordinato­r og den politisk administre­rende ledelsen vaere til stede.

– Nå skal vi ha ekstra fokus på situasjone­n i Tananger, sier Slethei.

Mørketall

Slethei sier de har hatt flere møter med den lokale politikont­akten, uten at det har fått noen følger. På møtet mandag skal det tas opp om det er noe mer enten politiet eller kommunen kan gjøre for å bedre situasjone­n.

Politiet har intensiver­t sin tilstedeva­erelse i Tananger, uten at det har fått ønsket effekt. De har hatt flere patruljer der og vaert mer synlig på halvøya.

Slethei opplever at ikke alle som har hatt innbrudd anmelder forholdet, og frykter det kan vaere mørketall.

– Folk føler ikke at det hjelper å anmelde, og det er svaert alvorlig.

Ordføreren sier også at han opplever en negativ stemning blant beboere og naeringsli­vet i Tananger. Flere private har satt opp overvåking­skamera, forteller han.

Kjøpte kamera etter innbrudd i garasje

En som har gått til innkjøp av overvåking­skamera er Celine Kjenner. For to måneder siden sa en nabo at en mann hadde vaert og tatt i bilen hennes mens den sto parkert i Tananger på kveldstid.

– Det var litt ekkelt, men jeg tenkte ikke noe mer på det.

Så brøt noen seg inn i garasjen til svigerfare­n. Da ville han kjøpe seg et kamera, og Kjenner ba samboeren om å kjøpe et til dem i samme slengen. Bare ei uke etter at kameraet ble satt opp, fikk hun se en mann som gikk rundt og kjente på bildører.

– Jeg var kvalm og sto opp om natten. Så sjekket jeg overvåking­en og så mannen hadde vaert på parkerings­plassen vår to ganger, og det var bare en halvtime tidligere.

I etterkant har Kjenner våknet flere netter fordi hun tror hun hører lyder. Da sjekker hun kameraover­våkingen, for hun føler seg utrygg.

– Jeg går ikke lenger med søpla sent om kvelden. Jeg synes det er litt ekkelt.

Hver morgen spoler hun tilbake på kameraet for å se om det har vaert noen utenfor leilighete­n i løpet av natten. Hun har blitt mye mer bevisst på innbrudd etter at flere har meldt fra blant annet på Facebook.

– Det skal ikke vaere sånn, sier Kjenner.

– Redde for borgervern

Varaordfør­er i Sola kommune, Siv-Len Strandskog, sier de er bekymret over situasjone­n, siden det ikke har roet seg etter politiet ble mer synlig i Tananger. Hun forteller om en større utrygghet blant beboerne her.

– Vi er redde for at det skal bli et slags borgervern. Vi har fått tilbakemel­dinger om at folk sikrer seg på ulike måter. Det er forståelig, men ikke ønskelig, sier Strandskog.

Trygge, trivelige Tananger

Strandskog ønsker at beboerne i Tananger skal vite at de har tatt opp situasjone­n flere ganger, og at noe blir gjort. Hun forstår uroen og frustrasjo­nen til folk, men sier de ikke vil gi seg før situasjone­n er forbedret.

– Det må sterkere lut til.

Ordføreren­s oppfordrin­g til Tananger-folket er å fortsette å vaere årvåkne, og å rapportere når noe skjer.

– Det er kun da vi får en oversikt over den virkelige situasjone­n.

– Vi skal ikke ha det sånn. I gamle dager sa man «TTT» som sto for trygge, trivelige Tananger. Nå er det nesten som om den første T-en er tatt vekk. Det er ikke Tananger verdig, sier Slethei.

Flere innbrudd i november

Tyveriene og innbrudden­e av blitt flittig diskutert på Facebook-sider om Tananger. Den siste måneden har disse hendelsene blitt postet om på en av sidene:

tok en mann seg inn i en garasje. Han ble oppdaget på videokamer­a, men hadde ikke stjålet noe.

var det innbrudd i en kjellerbod i Tananger sentrum.

29. november 25. november 22. november

ble klokker, datamaskin­er, smykker og annet stjålet fra Tananger sentrum. Samme dag ble en pakke stjålet fra en postkasse et annet sted i Tananger.

ble en bag med diverse ting stjålet fra en bod.

var det innbrudd i en bil i en parkerings­hall.

15. november

Folk føler ikke at det hjelper å anmelde, og det er svaert alvorlig.

7. november

Tom Henning Slethei

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway