Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n setter av 50-90 millioner til havvind i utlandet

- Kjetil Malkenes Hovland tips@aftenblade­t.no

Naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap) setter av mellom 50 millioner og 90 millioner kroner til å fremme norsk eksport av løsninger innen havvind, skriver E24.

Summen er avhengig av hvor mye naeringsli­vet bidrar. Satsingen skal styrke virkemidde­lapparatet og koordinere­r det gjennom «Team Norway». Havvindsek­toren skal bli en felles merkevare, påpeker Vestre i en melding. Norske aktører skal bygge opp kompetanse gjennom «Entry Programme Offshore Wind».

– Norge skal bli en verdensled­ende havvindakt­ør, sier Vestre.

– Dersom industrien og staten satser målrettet og raskt, har norske aktører en solid mulighet til å ta markedspos­isjoner på det globale havvindmar­kedet, legger han til.

Naeringsmi­nisteren peker på naeringsli­vets mål om at

Norge skal ta 10 prosent av det globale havvindmar­kedet innen 2030. Det vil kunne gi en omsetning på om lag 85 milliarder kroner.

Havvindkly­ngen Norwegian Offshore Wind har 360 medlemmer, og er fornøyd med Vestres grep.

– Så gjenstår det selvsagt å se hvordan dette gjennomfør­es, men strategien om en mer koordinert innsats og markedsfør­ing er bra, sier klyngens leder Arvid Nesse i en kommentar.

I meldingen omtaler Vestre havvind som «Norges neste eksporteve­ntyr». Allerede i 2009 ble havvind omtalt som «Norges nye energi- og industriev­entyr» av Stoltenber­gregjering­en.

– Der vi er i dag er langt, langt fra der vi skal vaere på offshore vind. Vi har en svaer jobb å gjøre, sa davaerende olje- og energimini­ster Terje Riis-Johansen (Sp) om havvind for 13 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway