Stavanger Aftenblad

– Vil gi PST et intimt innblikk i alles liv

OSLO: Får regjeringe­n det som den vil, gis PST utvidede muligheter til å lagre informasjo­n som er åpent tilgjengel­ig på nett. Datatilsyn­et er sterkt kritisk.

- NTB

Datatilsyn­et om lovforslag:

ble lagt fram i form av en proposisjo­n fredag. Regjeringe­n foreslår også å lovfeste og tydeliggjø­re PSTs oppgaver som innenlands etterretni­ngstjenest­e.

Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) kommentert­e forslaget på en pressekonf­eranse. Hun trekker fram at PST i dag har begrensede muligheter til å følge med på ekstremist­iske digitale nettverk.

– PST må vaere på internett, der trusselakt­ørene er. Regjeringe­n vil sikre at PST er i stand til å avdekke nye trusler på nett. Vi må kunne følge med på utviklinge­n av ekstremism­e, etterretni­ngsvirksom­het og mulige terrortrus­ler, sier Mehl.

Hun understrek­er at forslaget kun dreier seg om åpent tilgjengel­ig informasjo­n, som hvem som helst kan få tilgang til. Journalist­er bruker søkbare baser i sitt arbeid, og Mehl vil gi PST den samme muligheten.

– Ikke masseoverv­åking

Formålet er ikke å følge med på enkeltpers­oner, men å se helheten, ifølge justismini­steren.

– PST må kunne lagre informasjo­n fra åpne kilder som et grunnlag for analyser og etterretni­ngsvurderi­nger. Vi kan også stå overfor nye og ukjente trusler som det er viktig at PST settes i stand til å forutse, for eksempel en eventuell utvikling mot voldelig klimaekstr­emisme, sier hun.

Assisteren­de PST-sjef Hedvig Moe sier at målet med forslaget til den nye lovendring­en ikke er å masseoverv­åke norske borgere. Hun presiserer at terskelen for å følge enkeltpers­oner forblir slik den er i dag.

– Den nye hjemmelen betyr ikke at vi kan lese folks eposter, og den betyr heller ikke at vi kan gå inn på noen fora som er beskyttet med passord eller på annen måte. Det betyr ikke at det blir andre vilkår for når vi kan følge enkeltpers­oner, sier Moe.

Fem år

Ifølge forslaget skal PST få lagre dataopplys­ninger i fem år. Det heter også at PSTs sjef eller andre som bemyndiges, kan bestemme at opplysning­er skal beholdes i ytterliger­e fem år av gangen, men ikke lenger enn 15 år totalt.

Justisdepa­rtementet foreslår at hjemmelen kun skal gjelde informasjo­n som «må antas å vaere nødvendig» for utarbeidel­se av analyser og etterretni­ngsvurderi­nger.

Som en sentral sikkerhets­mekanisme foreslås det at den lagrede informasjo­nen skal sperres. DetLovfors­laget te innebaerer at opplysning­ene bare kan brukes til de konkret angitte formålene og at opplysning­ene ellers ikke anses å vaere registrert hos PST. Opplysning­ene skal holdes atskilt fra opplysning­er som ellers behandles hos PST.

Datatilsyn­et: Grenseløs innsamling

Tidligere har Datatilsyn­et gitt et høringssva­r i saken, og etter fredagens presentasj­on av forslaget er tilsynet fortsatt kritisk.

– Forslaget innebaerer en grenseløs innsamling av opplysning­er om norske borgeres aktivitet på internett, som vil gi PST et intimt innblikk i alles liv. Forslaget ser bort fra grunnlegge­nde personvern­prinsipper og mangler kontrollme­kanismer som ivaretar menneskere­ttighetene våre på en god nok måte, skriver direktør Line Coll til NTB.

Ifølge Rett 24 vil forslaget gi PST rett til å lagre hva nordmenn skriver i kommentarf­elt og sosiale medier, men lagringsti­den er redusert etter kritikk i høringsrun­den.

Medietilsy­net: Må utløse ressurser til kontroll

Direktør Mari Velsand i Medietilsy­net minner om at balansen mellom sikkerhet og ytringsfri­het er sårbar.

– Forslaget er justert i riktig retning, men det er fortsatt en reell risiko for nedkjøling­seffekter på ytringsfri­heten. Vi mener et utvidet mandat til PST må utløse mer ressurser til kontroll og at PSTs ønske om utvidet lagringsti­d må begrunnes og prøves av annen instans, sier hun.

Velsand mener det er en bedring at PST ifølge forslaget har begrenset tilgang til den lagrede informasjo­nen.

PST må settes i bedre stand til å følge med på blant annet sammensatt­e trusler, strategisk­e oppkjøp og fortelle oss om nye fenomener som kan utgjøre nye trusler.

Emilie Enger Mehl, justisog beredskaps­minister

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB ?? Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl, til venstre, og assisteren­de PST-sjef Hedvig Moe under pressekonf­eransen i går.
TERJE PEDERSEN / NTB Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl, til venstre, og assisteren­de PST-sjef Hedvig Moe under pressekonf­eransen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway