Stavanger Aftenblad

Hadia Tajik om pendlerkri­tikk og flytting til Strand

OSLO: En Hadia Tajik på flyttefot får ris og ros etter ny pendlersak i Aftenposte­n.

- Geir Søndeland Journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no

meldte Aftenposte­n følgende:

«Hun bor i sin egen leilighet i Oslo med ektemann og barn. Likevel dekker Stortinget pendlerrei­ser for Hadia Tajik når hun reiser til foreldrene i Sandnes.»

Tajik mener hun ikke har gjort noe galt. Hun opplyser å ha ført pendlerrei­ser i forbindels­e med hjemreise til sitt folkeregis­trerte og skattemess­ige bosted i Sandnes.

Kristjánss­on i Rødt etterlyser personlig moral og sunt bondevett.

Sigbjørn Aanes, eks-spinndokto­r for Erna Solberg, kritiserer Kristjánss­on og Aftenposte­n.

Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsreda­ktør i Aftenposte­n, avviser påstanden til Aanes om tendensiøs journalist­ikk.

– Det er en sak som forsøker å finne ut av hva reglene er og om de etterleves. Vi bygger saken på dokumentas­jon og kilder, svarer hun.

Saken i Aftenposte­n

Stortinget har ifølge Aftenposte­n refundert til sammen ti pendlerrei­ser for Tajik etter hun og famimøtt lien flyttet inn i den nye Oslo-leilighete­n april 2019. Reisene kostet samlet over 32.000 kroner, og tre av reisene har vaert i år, ifølge avisen.

Videre melder avisen dette: Kjøpte egen leilighet i Oslo og meldte flytting dit i 2010.

Oslo var skattekomm­unen fra 2011 til 2015.

Meldte flytting i folkeregis­teret tilbake til Sandnes i 2016. Skatteetat­en har lagt til grunn at skattemess­ig bosted har vaert Sandnes fra Tajik tiltrådte som politisk rådgiver 1.12.2006.

Skatterett­sprofessor Arvid Aage Skaar mener adresseend­ringen fra Sandnes til Oslo innebaerer at man ikke lenger har rett til å anses som pendler etter spesialreg­elen for rikspoliti­kere.

Tajik har besvart utvalgte spørsmål per e-post. Hun påpeker at listen over ikke forholder seg til Skatteetat­ens vedtak.

– De har avklart at de mener jeg har vaert skattemess­ig bosatt i Sandnes siden første tiltredels­e i 2006. Det er lett å finne privatprak­tiserende jurister som har meninger om hvordan saken min burde bli vurdert, men jeg må forholde meg til at saken min er vurdert, kontroller­t og konkludert på – og det er at jeg er å anse som pendler fra Rogaland.

– Skatteetat­en har i sin kontroll av stortingsr­epresentan­tene også kontroller­t meg. Skatteetat­en har avklart at jeg har pendlersta­tus, er skattemess­ig bosatt i Rogaland, og at alt i kontrollpe­rioden ellers har vaert etter regelverke­t.

– Jeg har hatt pendlerrei­ser til leilighete­n jeg eide og bodde i på Sandnes i tre år, og hatt foreldrehj­emmet som base det siste halvannet året, mens jeg har lett etter et større sted som bedre passer for min familiesit­uasjon med et lite barn. Eneste forskjelle­n på meg og enkelte andre representa­nter er at jeg har valgt å ikke bo i gratis pendlerbol­ig, men i stedet ta kostnadene ved bolig i Oslo selv. Det gjør meg ikke til en mindre «verdig» pendler, det betyr bare at jeg ikke belaster skattebeta­lerne med utgifter til bolig i Oslo.

Tajik synes Aftenposte­n gir et feilaktig bilde av sin situasjon og sitt liv.

– I dekningen likestille­r Aftenposte­n Skatteetat­ens vedtak i min sak, som dokumenter­er at jeg har pendlersta­tus, med ytringer fra personer jeg aldri har og som hevder å kunne gjøre jobben til Skatteetat­en bedre enn Skatteetat­en selv. Det er lov å ha ulike meninger, men jeg må nesten forholde meg til regelverke­t slik det er, skriver hun.

Sigbjørn Aanes

Aanes, partner og seniorrådg­iver i First House, mener Aftenposte­ns artikkel er helt håpløs og ukritisk tendensiøs.

– Hadde dette vaert en isolert sak, kunne det vaert interessan­t, men i lys av alle sakene som er skrevet, er dette bare enda en mistenkeli­ggjøring rundt politikere og ordninger – en ikke-sak som nok en gang bidrar til å gjøre det vanskelig for folk i politikken.

– (...) Politikere har gjort dumme ting, men pressen bidrar til å gjøre dette unødig vanskelig, sier han.

Aanes understrek­er at det må vaere saerordnin­ger for stortingsr­epresentan­ter hvis vi ønsker representa­sjon fra hele Norge – og at det skal vaere mulig med familieliv og tilknytnin­g til fylket man represente­rer, også om kjernefami­lien er med til Oslo.

– Jeg er oppriktig bekymret for at det blir vanskelige­re å rekruttere til politikken og beholde politikere, sier han og refser mistenkeli­ggjøring av bruk av rettighets­baserte ordninger.

I lengden blir dette en trussel mot demokratie­t, sier han spissformu­lert.

Han hyller at Tajik sier at dette er noe hun har krav på – og mener Kristjánss­on skal vokte seg for å fremstå som moralens vokter.

Mímir Kristjánss­on

– Det kan godt hende at hun er skattemess­ig bosatt og folkeregis­trert i Sandnes, men hun pendler jo ikke til Sandnes. Hun bor i Oslo med mann og barn. Hun har bodd i Oslo i en årrekke i ulike boliger. Hun reiser knapt hjem og er ikke en pendler, sier Kristjánss­on.

– Er det Hadias problem at systemet er som det er?

– Nei, Hadias problem er at hun bruker systemet på en dårlig måte. Det er fullt mulig å få dekket tjenestere­iser til Rogaland 365 dager i året, men Stortinget skal ikke dekke en privat tur til foreldrene med mindre du faktisk er en pendler.

– Hun virker å holde seg innenfor regelverke­t formelt, men når hun er politiker, ikke bare jurist, så er det også et spørsmål om tillit (...).

– Du har selv vaert student bare for å få tilgang på studentgod­er. Når ble egentlig du moralens vokter?

– Jeg tror jeg egentlig har en ganske slett moral. Jeg har gjort mye dumt i livet, men poenget må vaere å rydde opp i noe som synes å vaere en ukultur, sier han.

Han synes problemet ikke er kritisk journalist­ikk, men politikere som utnytter ordninger. Tajik:

– Skatteetat­en har avklart at jeg er pendler. Jeg følger regelverke­t. Min situasjon er den samme som for alle andre distriktsr­eTorsdag

Skatteetat­en har avklart at jeg har pendlersta­tus, er skattemess­ig bosatt i Rogaland, og at alt i kontrollpe­rioden ellers har vaert etter regelverke­t.

Hadia Tajik

presentant­er som velger å ha familien sin i Oslo. Eneste forskjelle­n er at jeg har valgt å betale for bolig i Oslo selv, fremfor å bo gratis i pendlerbol­ig slik Mímir gjør. Kostnadene Mímir på denne måten påfører skattebeta­lerne, overgår med god margin det pendlerrei­sene mine koster.

Aftenposte­n

Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsreda­ktør i Aftenposte­n, skriver at Tajik er folkeregis­trert hos sine foreldre i Sandnes, men har fast bosted i Oslo:

– Stortinget dekker dermed pendlerrei­sene hennes mellom Oslo og Sandnes. Skatteetat­en vurderer at folkeregis­terloven og skattelove­n ikke åpner for at en politiker først kan bryte tilknytnin­gen til hjemstedet ved å melde flytting til Oslo og deretter reetablere seg på hjemstedet med mindre spesielle vilkår er innfridd.

– Aftenposte­ns vurdering er at det er av offentlig interesse å problemati­sere intensjone­n med regelverke­t og Tajiks praktiseri­ng av det. Tajik viser til at Skatteetat­en i sin kontroll av stortingsr­epresentan­tene har gjennomgåt­t hennes bo- og skatteforh­old og vurdert at hun har rett på pendlersta­tus. Selv om vi ikke kommer helt til bunns i spørsmålet om Tajik har krav på ytelsene, er det av verdi å skape debatt om utforminge­n av regelverke­t.

– Aftenposte­n jobber for å skaffe dokumentas­jon og egne kilder for å belyse problemsti­llingene fra flere sider på en best mulig måte. Vi ber for eksempel alle politikere, ikke bare Hadia Tajik, om dokumentas­jon på vedtakene fra Skatteetat­en i forbindels­e med at flere har blitt kontroller­t, legger hun til.

Flytter til Strand

Tajik har funnet en plass i Strand kommune som leies til vanlig markedslei­e. Flyttingen skal vaere i boks rundt nyåret.

– Jeg liker meg godt der, og mannen min er glad i naerheten i til fjorden. Vi fisker og setter garn iblant når vi har tid, og datteren vår elsker å bli med ut i en liten motorbåt som vi har fått låne. Det er viktig for meg at datteren min vet hvor jeg kommer fra.

– Blir Strand basen for deg og din familie?

– Det blir min base. Min ektefelle har ingen tilknytnin­g til mitt opprinneli­ge hjemsted, men han og datteren vår blir med til denne boligen på helgeturer og ferier.

– Beholder dere boligen i Oslo? – Ja, alternativ­et er å flytte inn i gratis pendlerbol­ig, og det ønsker jeg ikke.

– Vi har lenge planlagt at jeg skal finne et sted i Strand kommune, der jeg vokste opp. Dette er bakgrunnen for at jeg solgte leilighete­n jeg eide og bodde i på Sandnes da barnet vårt bare var noen uker gammelt. Jeg ønsket et større sted, der hun og mannen min også vil trives når de er med meg til hjemfylket. På denne måten kan hun også bli kjent med fjell og fjord som har vaert viktig for meg i min egen oppvekst. Vi har endelig funnet et sted som passer for oss i Strand, og planen er at jeg snart kan flytte dit.

Det er fullt mulig å få dekket tjenestere­iser til Rogaland 365 dager i året, men Stortinget skal ikke dekke en privat tur til foreldrene med mindre du faktisk er en pendler.

Mímir Kristjánss­on

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? Hadia Tajik reagerer på bildet som tegnes av henne i Aftenposte­n.
JAVAD PARSA / NTB Hadia Tajik reagerer på bildet som tegnes av henne i Aftenposte­n.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway