Stavanger Aftenblad

Macron og Biden dempet motsetning­ene

WASHINGTON: Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Joe Biden dempet en gryende handelskon­flikt mellom USA og EU under en naer to timer lang samtale torsdag.

- NTB-AP-AFP

Da de dukket fram fra samtalen til en pressekonf­eranse i Det hvite hus, gjorde de det klart at de ønsker å bygge en solid transatlan­tisk allianse til støtte for demokratie­t og for å stå opp mot Russland og Kina.

De lovte å stå sammen i å støtte Ukraina og presse Russlands president Vladimir Putin til fredssamta­ler. Biden sa han er villig til å møte Putin, men bare hvis han mener alvor om at han søker en slutt på krigen.

Macron gjorde det klart at de begge er enige om at de aldri vil presse ukrainerne til et kompromiss som ukrainerne ikke kan godta.

Fransk frustrasjo­n

Statsbesøk­et, som er det første for Biden siden han ble president, og det første siden koronapand­emien stanset alle slike store anledninge­r, fikk en tilsynelat­ende litt dårlig start da Macron luftet sin frustrasjo­n over amerikansk handelspol­itikk.

Macron kritiserte den store klimapakke­n Biden fikk gjennom i Kongressen tidligere i år fordi den bygger på subsidier til amerikansk industri for å fremme grønn teknologi, i motsetning til EU som baserer seg på utslippskv­oter.

– Subsidier er kanskje bra for amerikansk økonomi, men siden de ikke er koordinert med europeiske økonomier, skaper de et fravaer av like konkurrans­evilkår, sa den franske presidente­n i morgensend­ingen til ABCs Good Morning America.

Dempet uroen

Men etter møtet i Det ovale kontor som varte i en time og tre kvarter, antydet begge at de hadde roet forholdet og blitt enige om å drøfte praktiske skritt for å samordne tilnaermin­gen. Biden antydet at han er åpen for mindre justeringe­r av loven for å komme EU i møte.

– Det er justeringe­r vi kan gjøre, sa han og lovte at jobbskapin­g i USA ikke skal gå på bekostning av arbeidspla­sser i Europa. Hva som konkret kan endres i loven, gikk han ikke inn på.

Macron fulgte opp med å si at USA og Frankrike lykkes ved å jobbe sammen, og ikke når landene står mot hverandre.

Han sa at innsatsen for å stanse klimaendri­ngene er prisverdig, men at subsidiene det legges opp til, vil vaere et stort tilbakesla­g for europeiske selskaper.

Kanonsalut­t

Dagen startet med kanonsalut­t og en full militaer aeresoppvi­sning for Macron, fortsatte med besøk på krigskirke­gården i Arlington og møter med kongressle­dere og ble avsluttet med en storslagen statsmidda­g i oppvarmede telt på plenen til Det hvite hus.

Det var kyss og klapp og klem da Biden og kona Jill ønsket Macron med kone Brigitte velkommen utenfor Det hvite hus, Jill i kjole fra Oscar de la Renta, og Brigitte i en av Louis Vuitton.

Der vartet kokkene opp med mat og et utvalg av amerikansk­e viner som ikke sto noe tilbake for hva Frankrike kan by på. Det var hummer til forrett, biff til hovedrett, et utvalg amerikansk­e oster, og til dessert chiffon-kake med creme fraiche-is.

Kjente gjester

Gjestene inkluderte kjente personligh­eter, mange med en eller tilknytnin­g til Frankrike, som TV-verten Stephen Colbert, sangeren John Legend med kona Chrissy Teigen og moteguruen Anna Wintour, skuespille­ren Julia Louis-Dreyfus og skodesigne­r Christian Louboutin.

Politikere, fra guvernøren i Louisiana, John bel Edwards, som senere tar imot Macron i den tidligere franske byen New Orleans, til avtroppend­e leder i Representa­ntens hus, Nancy Pelosi, var også invitert.

Det var også familie, blant dem Bidens sønn Hunter og datter Ashley, samt søsteren Valerie, og underholdn­ingen var det John Batiste fra New Orleans som sto for.

 ?? ANDREW HARNIK / AP / NTB ?? President Joe Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron skåler under statsmidda­gen i Det hvite hus.
ANDREW HARNIK / AP / NTB President Joe Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron skåler under statsmidda­gen i Det hvite hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway